Gebruik van essentiële- en plantaardige oliën in Aromatherapie

Al duizenden jaren worden essentiële- en plantaardige oliën door allerlei volkeren gebruikt. Niet alleen, zoals al duizenden jaren geleden, als geur- en reukstoffen bij rituele handelingen maar ook als middelen tegen allerlei kwalen en voor de lichaam- en gezichtsverzorging.

Inleiding

Maar ook als ingrediënten voor het creëren van een bepaalde stemming of sfeer afkomstig uit rituele handelingen. Denkt u in dit verband maar eens aan het gebruik van bijvoorbeeld Mirre en Wierook in de katholieke kerk. Alle oliën en aftreksels uit planten worden met de verzamelnaam Aromatherapie aangeduid.Het wordt toegepast door o.a. schoonheidsspecialisten, pedicures, masseurs en aromatherapeuten.

Alle hieronder vermelde olien zijn online te betrekken bij: www.wellnessbasics.nl

Etherische oliën

 In de Aromatherapie wordt vaak gesproken over etherische olie. Dit zijn oliën die worden geperst uit de planten. Ze zijn niet vet, wel vluchtig en hebben een sterke geur. Ze bevatten de essentiële plantenstoffen. Er zijn enorme hoeveelheden planten/bloemen nodig (soms wel bijna 40 kg planten/bloemen) om een liter etherische olie te produceren. Dat verklaart dan meteen waarom etherische oliën in het algemeen (mits verantwoord, dat wil o.a. zeggen dat ze zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen gewonnen en verwerkt worden) nogal kostbaar zijn. Uiteraard ligt dat aan de plaats van herkomst en aan de soort plant en zeldzaamheid. Denkt u in dit verband maar eens aan Rozenolie, die indien puur, heel kostbaar is. Etherische oliën kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Want iedere olie heeft zijn eigen specifieke werking. Deze werking kan lichamelijk zijn maar ook geestelijk (bijvoorbeeld op onze stemming) van invloed zijn. Daarom moet je wel een gedegen opleiding volgen om hiermee op een verantwoorde wijze om te kunnen gaan. Daarbij past ook meteen een waarschuwing; Ga nooit op eigen houtje allerlei oliën toepassen want er zijn er ook die heel schadelijk kunnen zijn. Vooral kleine kinderen en zwangere vrouwen moeten, zoals trouwens met alles, uiterst voorzichtig zijn.

Zie de heerlijke olien online te koop lad u op hier klikt.

Praktisch gebruik van Etherische oliën (praktijkvoorbeelden)

Hierbij moet u er altijd op letten ze alleen te gebruiken als ze zijn verdund. Dat verdunnen kan bijvoorbeeld in: een olie, een crème, een shampoo, enzovoort. Ook moet u er op bedacht zijn dat oliën van de citrusvruchten, bijvoorbeeld sinaasappelolie, bruine vlekken kunnen geven als je hiermee in de zon gaat. Dus zit deze olie ergens in verwerkt (bijv. parfum of eau de parfum) gaat u dan niet in de zon. Je ziet dit verschijnsel vaak onder de oren en in de hals, plaatsen waar een parfum is opgebracht waarin componenten van citrusolie verwerkt zijn. (Dit soort bruine vlekken gaan niet, of bijna niet meer weg).

Enige oliën en hun toepassingen

Kamille olie is vooral geschikt om: een geïrriteerde huid te verzachten, bij een zeer droge huid, bij een schilferige huid, bij wondjes of huiduitslag.

Lavendel olie is  geschikt om: te kalmeren, bij slecht slapen (leg maar een tissue met een paar druppeltjes van deze olie onder je kussen). Lavendel is bekend om zijn genezende eigenschappen (bijv. bij puistjes, acne, kleine brandwonden)

Tea Tree olie (voor ondergetekende is deze olie eigenlijk bijna altijd de eerste hulp bij ongelukken in een flesje). De Aboriginals in Australië gebruiken deze olie al honderden jaren tegen van alles. Kijk maar naar de werking ervan: ontstekingremmend en antiseptisch, helpt tegen jeuk (doe maar eens een paar druppeltjes in de shampoo bijv. als er op de scholen weer luizen zijn. Deze hinderlijke insecten houden hier helemaal niet van en blijven weg!). Tea tree helpt ook tegen roos, puistjes (acne), aften (in het slijmvlies van de mond met een wattenstaafje meerdere malen per dag aanstippen). Bij maagklachten (uiteraard eenmalig, anders naar de huisarts) is het raadzaam om een paar druppels op een suikerklontje te doen en deze in te nemen.

Geranium olie zorg voor een goed herstel van zowel de droge als de vette huidtypen. Deze olie zorgt voor een goede samenstelling van de talg van de huid zodat in beide gevallen de huid weer normaal aanvoelt. Oranjebloesem olie wordt ook veel aan producten voor de gevoelige huid toegevoegd. Hij is zowel voor de gevoelige als normale huidtypen geschikt. Enige oliën die altijd (ook bij kinderen en zwangere vrouwen) toegepast kunnen worden zijn Kamille- en Lavendel olie. Maar ook hier is toch het beste ze ergens in op te lossen (zie hierboven beschreven) en niet puur op de huid te smeren.

Vette plantenoliën

Vette plantenoliën zijn koudgeperste oliën en van de eerste persing waardoor ze een grote hoeveelheid plantaardige vitaminen en mineralen bevatten. Daarom zijn vette plantenoliën heel geschikt voor de verzorging van onze huid. Steeds vaker blijkt dat er toch vaak niets boven de natuur gaat. Vandaar dat we ook steeds meer terugvallen op pure producten bereid uit planten en kruiden. We hebben er allemaal al eens kennis mee gemaakt. Denkt u bijv. eens aan Aloe Vera (zeer geschikt voor een droge, schilferige en gevoelige huid)evenals Amandelolie (ook zeer geschikt voor de gevoelige, droge ruwe huid).

Hydrolaten

Dit zijn bloemen of kruidenaftreksels. Deze watertjes worden gedistilleerd uit planten waaruit men geen essentiële olie kan halen. Enige voorbeelden hiervan zijn hydrolaten van Korenbloemen en Hamamelis. Ook in deze waters zitten deeltjes uit de levenskracht van de planten. Hamamelis wordt zeer veel toegepast bij (tegen) een vette huid met grove poriën.

Marga Dobma

All rights reserved©. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur is het niet toegestaan dit artikel, of enig onderdeel daarvan, openbaar te maken en/of te (doen) verveelvoudigen.