Onze huid en het verouderingsproces
In dit artikel wordt de huid en het normale verouderingsproces beschreven en de voorzorgsmaatregelen die wij tegen het verouderen kunnen ondernemen.
Aan de huid is veel te zien. Vaak zelfs de gezondheidstoestand van iemand. Opmerkingen als: “Wat zie jij er goed of slecht uit”, horen we maar al te vaak. De huid speelt daarin een belangrijke rol. Het hebben van een huidziekte is daarom niet alleen vaak pijnlijk maar speelt ook een rol in het kunnen onderhouden van sociale contacten. Onze huid is een soort visitekaartje. Daarom is het ook erg belangrijk onze huid goed te verzorgen.
We kunnen het beste vanaf een jaar of twintig beginnen met huidverzorging door eenvoudige middelen. Daarmee bedoel ik vooral middelen te gebruiken voor die leeftijd. Wel is het heel belangrijk producten te gebruiken voor het huidtype was je hebt. Door op deze leeftijd al te beginnen met verzorging kunnen we bereiken dat het verouderingsproces zo lang mogelijk tegen gehouden wordt.
Vooral het schoonmaken van de huid en een eenvoudige dag en nachtcreme is de basis voor de huidverzorging op deze leeftijd. Maar hoe we ook ons best doen, als we zo tegen de dertig jaar gaan lopen begint het verouderingsproces toch heel langzaam.
Het verouderingsproces
Een aantal jaren geleden moest ondergetekende eens een voordracht houden in het kader van een afstudeerproject met als onderwerp de huidveroudering. Daar heb ik toen twee appels laten zien van dezelfde soort. De ene appel vers, zogezegd recht van de boom en de andere zo’n vier weken oud.
Deze heb ik naast elkaar gelegd en eigenlijk hoefde ik de voordracht niet meer te houden. Je kunt namelijk niet beter laten zien wat ook het verouderingsproces voor de menselijke huid betekent. Zo gebeurt het ook in ons lichaam en de huid is daar uiteraard een belangrijk deel van. Naarmate de jaren vorderen nemen de kenmerken van veroudering steeds verder toe. De huid wordt dunner, kwetsbaarder, slapper door elasticiteitsverlies, vochtarmer en droger. Dit proces speelt zich af in iedere cel van het lichaam en aangezien onze huid natuurlijk ook is opgebouwd uit celletjes is dit hieraan dus ook goed zichtbaar.
Onze huid is opgebouwd (van boven naar beneden) door:
De opperhuid (Epidermis), de celletjes worden in deze laag naar boven toe steeds dunner
De lederhuid: In dit deel van de huid liggen bloedvaatjes, talgkliertjes, zenuwvezels , haarzaktjes enz.
Veranderingen van de huid door het ouder worden
Door een vermindering van de bloedvaten in de huid, vermindering van de collagene vezels (bindweefselvezels) en het uit elkaar vallen van elastische vezeltjes verliest de huid zijn veerkracht en elasticiteit naarmate de leeftijd vordert. Door vermindering in aantal en functie van de talgklieren verandert de lederhuid eveneens ook heel langzaam en wordt vochtarmer en daardoor ook droger. Door al deze veranderingen ontstaan steeds meer rimpels, diepe maar ook hele fijne die craquelé genoemd worden. Deze fijne rimpeltjes verdwijnen als je de huid strak trekt. Een vervelende bijkomstigheid door het ouder worden is ook nog dat er allerlei ontsierende zaken op de huid kunnen ontstaan zoals bijvoorbeeld ouderdomswratten, fibromen (u kent ze wel; een soort kleine uitstekende velletjes vooral in het hals- en borstgebied, en ook levervlekken (Lentigo).
In een eerder geschreven artikeltje door ondergetekende over : Gezond bruinen staat dat teveel zon er de oorzaak van is dat het verouderen van de huid nog veel sneller gaat. Dit proces kan, zelfs door teveel en te lang zonnebaden in de jeugjaren, naarmate men ouder wordt flink doorwerken.Teveel zon (UV-licht) speelt ook een rol bij het ontstaan van levervlekken en bij ouderdomswratten. Ook couperose (een kwaaltje waarbij de vaatwanden van de haarvaatjes chronisch zijn verwijd) komt meer voor naarmte we ouder worden. Dit is dan te zien als rode plekken in het gezicht en ook dit kwaaltje zal verergeren door te veel blootstelling aan de zon.
Lees over ditzelfde onderwerp ook nog eens dit artikel.
Roken is niet alleen slecht voor hart, longen en vatenstelsel maar ook voor onze huid. Een echte roker zal door de vakvrouw/man (lees schoonheidsspecialist(e), huidtherapeut(e))dan ook altijd worden herkend aan de vale, rimpelige huid. Bovendien stijgt door roken ook het risico op het ontwikkelen van huidkanker.
Maar niet getreurd, ouder worden heeft ook een heleboel voordelen en een karakteristiek gezicht laat ons een doorleefd leven zien.
Hoe kunnen we het verouderingsproces wat vertragen?
Het is natuurlijk niet zo dat we onze huid, zonder ons te weer te stellen, zo maar moeten overgeven aan de tand des tijds. We kunnen het verouderingsproces (nog) niet stoppen maar we kunnen er gelukkig wel iets doen om het wat te vertragen.
En dat is natuurlijk een gezonde levensstijl door:
Gezonde voeding met veel groente, fruit.
Veel drinken (niet te veel alcohol) vooral veel water of mineraalwater
Niet roken
Veel lichaamsbewerking (zwemmen, wandelen, fietsen. Een half uur per dag is al voldoende).
Stress vermijden al is dat veel gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Goede huidverzorging met producten die zijn aangepast aan het huidtype.
Doe regelmatig zaken waaraan u plezier aan beleefd. En als al dat lijnen niet (meer) helpt dan is liposculpture een uiterst doeltreffende methode om ervoor te zorgen dat u weer een goed figuur krijgt; al is deze methode in eerste instantie niet bedoeld als figuurcorrectie en ook niet om overgewicht te bestrijden.
Verzorg uw huid goed door het gebruik van goede crèmes en maskers. Dat hoeft lang niet altijd te betekenen dat die ook heel duur moeten zijn. Als u maar in de gaten houdt dat het producten zijn voor de oudere, gevoelige (al dan niet gerimpelde) huid.
Wees voorzichtig met de zon en gebruik goede anti-zonnebrand producten (zie de artikelen onder de titel Zon en huid).
Het regelmatig toepassen van een peeling of lysing (een lysing is hetzelfde als een peeling maar wordt opgebracht en afgehaald als een masker) om de huid dun te maken waardoor verzorgingsproducten beter kunnen inwerken.
Bij ’n oudere huid (lees huid met nogal wat rimpels) is het aan te raden een lysing te gebruiken.
Door het opbrengen van camouflageproducten kunt u allerlei ongerechtigheden enigszins wegwerken bijvoorbeeld kringen, levervlekjes en couperose.
Als u ondanks al deze bovengenoemde maatregelen toch heel ontevreden bent en/of blijft met uw huid, omdat u voor uw leeftijd misschien wel erg veel rimpels heeft of gewoon omdat u zich niet mooi vindt, kunt u natuurlijk altijd overwegen om een facelift te laten doen.
Een van de laatste ontwikkelingen die zijn in te zetten tegen verouderingsverschijnselen zijn de laserbehandelingen door de CO2 laser en pulsed dye laser.
Een allerlaatste en misschien wel belangrijkste raad die ik u kan geven is;
ouder worden en de hiermee gepaard gaande ongemakken kunnen veel gemakkelijker worden als u, zowel innerlijk als uiterlijk, probeert lekker in uw vel te zitten.