Parfum weetjes
De geschiedenis van de parfum zoals wij die nu kennen
De oude Egyptenaren waren al bekend met parfums. Alleen niet in dezelfde betekenis als tegenwoordig. Zij gebruikten hiervoor o.a. kruiden(bijv. mirre), hout,verschillende harssoorten of fruit wat zij verbranden. Daar kwamen de geuren van de gebruikte ingrediënten vrij. Dit verbranden van deze producten werd gedaan ter gelegenheid van godsdienstige plechtigheden in de tempels. Deze simpele ingrediënten werden langzamerhand vervangen door een steeds ingewikkeldere manier van bereiding met als doel steeds heerlijkere geuren te krijgen. Er zijn in Edfou en Philae hiërogliefen uit die tijd met recepten teruggevonden. Ook gebruikten zij zalven en geparfumeerde oliën voor de huid maar ook voor medicinale doeleinden.
De Romeinen vonden parfums ook erg bijzonder ondanks het feit dat Julius Ceasar het gebruik van exotische parfums bestrafte. Het werd algemeen gebruikt zowel voor godsdienstige gebeurtenissen als bij begrafenisplechtigheden maar ook gewoon in het dagelijks leven.
Voor de Romeinen had parfum een geneeskrachtige werking en diegene die het verkocht werd dan ook vaak gezien als iemand die kon genezen.
Zij waren de eerste die glazen flesjes gebruikte na de uitvinding van het glasblazen in Syrië.
De betekenis van het woord parfum is afkomstig van het latijnse ‘per fumes’ wat letterlijke ‘door rook’ betekent.
Zo ontwikkelde onze hedendaagse parfum zich door alle eeuwen heen door verschillen in gewoontes, smaak en gebruik en had ook de ontwikkeling van de moderne chemie hierop grote invloed wat resulteerde tot onze huidige
parfumindustrie. En kunnen wij, afhankelijk van onze smaak, portemonnee en voorkeur iedere parfum aanschaffen die wij maar willen.
Wat is parfum nu eigenlijk?
Dit is een mengsel van verschillende geurstoffen in een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is meestal alcohol. Maar parfums op basis van vettige stoffen worden steeds populairder. Daarnaast bevat parfum meestal een fixatiemiddel.
Waar kunt u het beste uw parfum kopen?
Juist dure parfums worden veelvuldig nagemaakt. Het is vanzelfsprekend dat dit soort producten lang niet de kwaliteit en de eigenschappen hebben van de originele. Het is daarom aan te bevelen uw parfum aan te schaffen bij de vakhandel en niet op bijv. vlooienmarkten.
Een goede parfum heeft een prijskaartje en als u een namaak koopt gooit u uw geld over de balk.
Pure parfumessences (parfumoliën) zijn aan de ene kant veel te kostbaar, aan de andere kant veel te intensief om direct in die vorm op de huid gedaan te worden.
Daarom worden parfumconcentraties in alcohol verdunt. Naar aanleiding van het percentage concentratie onderscheden we verschillende verdunningen zowel in het percentage alcohol als parfum. De karakter van de geur is bij alle soorten verdunningen gelijk maar de intensiteit en ook de houdbaarheid van de geur die achterblijft op de huis is afhankelijk van de concentratie van de geurolie.
Geurstoffen zijn te verdelen in aroma chemicaliën en etherische oliën en andere geurende
extracten afkomstig uit planten bijv. tincturen, absolues enz.
In vroegere tijden maakte men vaak gebruik van dierlijke geurstoffen zoals amber, muskus Civet enz. Maar die worden tegenwoordig nog zelden gebruikt.
Parfum of extract bevat ca. 95% alcohol en ca. 15 – 30 % daarin opgeloste parfumolie
Eeau de Parfum bevat ca. 85% alcohol en ca. 8 – 15 % daarin opgeloste parfumolie
Eeau de Toilette bevat ca. 80 %alcohol en ca. 4 8 % daarin opgeloste parfumolie
Eeau de Cologne bevat ca. 70% alcohol en ca. 3 – 5 % daarin opgeloste parfumolie
After Shave bevat ca. 3 – 5% daarin opgeloste parfumolie
Wat is een topnoot, hartnoot en basisnoot?
Zodra je een parfum opbrengt op de huid ontvouwen de verschillende geursoorten zich niet gelijktijdig, maar in een bepaalde volgorde. Maar het is logisch dat als gevolg hiervan de geur verdwijnt in omgekeerde volgorde. Ofwel wat je het eerste ruikt is ook het eerste weer het snelst verdwenen.
Topnoten
(ofwel de bovennoot, hoofdnoot (zgn.tête)) zijn de geuren die de hoofdtoon voeren in de eerste minuten na het opbrengen van de parfum. Deze geuren zijn heel belangrijk bij de verkoop van parfum.
Want ze leveren een eerste indruk. Maar ze zijn na een minuut of tien vrijwel niet meer te ruiken. Typische topnoten zijn citrus geuren.
Hartnoten
(ofwel de middennoten, (zgn.coeur)) dit zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn, d.w.z. zo’n tien minuten na het opbrengen. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. Het hart is waarschijnlijk het belangrijkste deel van het parfum.
Basisnoten
(ofwel grondnoten, (zgn. fond)) dit zijn de geuren de als laatste overblijven nadat de harttonen al grotendeels verdwenen ofwel vervluchtigd zijn. Dit is meestal één à twee uren na het opbrengen van het parfum. Basisnoten kunnen dus een aantal uren geur afgeven. Voorbeelden hiervan zijn basisnoten van houtsoorten bijv. sandelhout en harsen zoals bijv. olibanum.
Een klassiek opgebouwd parfum bestaat uit deze boven beschreven drie soorten “noten”.
Een mengsel bestaande uit 80 tot 95 % alcohol en verder water wordt gebruikt als oplosmiddel voor de geur bestanddelen. De alcohol verdampt vrij snel, maar de geur bestanddelen blijven op de huid achter en vervluchtigen in de uren na het opbrengen. Bij het aanbrengen van een parfum is het belangrijk niet direct te willen ruiken, je neus zal immers tijdelijk verdoofd worden door de nog verdampende oplosmiddelen.
Omdat sommige bestanddelen van een parfum snel vervluchtigen andere bestanddelen lang op de huid blijven ruikt een parfum niet telkens hetzelfde, net opgebracht zijn andere geuren dominant dan na een paar uur.
Hoe en waar kunt u uw parfum het beste opbrengen?
Parfum wordt het beste opgenomen door een warme huid en houdt beter op een vette dan op een droge huid. Breng daarom direct na het baden of douchen uw parfum op want dan is uw huid warm. Als u een droge huid heeft is het, gezien bovenstaande feiten, het beste eerst een bodylotion te gebruiken. Vanzelfsprekend kunt u in dat geval het beste een bodylotion gebruiken met dezelfde geur als uw parfum dan wordt uw favoriete geur namelijk versterkt en werkt zo intensiever en langer.
U kunt een parfum het beste opbrengen op: de slapen, tussen uw borsten, plooien van de hals en armen en in de knieholtes. Uw haar is ook een prima plaats want de geur kan hier wel 24 uren in blijven hangen.
U moet parfum nooit op uw gezicht doen. En wrijf ook na het opbrengen niet nog een keer over deze plaats want dan kunnen de geurmoleculen beschadigd worden wat ten koste gaat van de geur.
Nog een tip:
Als u regelmatig dezelfde geur opbrengt verliest u snel de juiste maat voor de hoeveelheid parfum en gaat u daardoor waarschijnlijk steeds meer op doen. Dat komt omdat uw reukvermogen gewend raakt aan de geur en deze daardoor niet meer zo goed opneemt. Daarom is het aan te raden eens te wisselen van parfum.
Geurbeschrijvingen:
Bloemige parfums
Dit zijn parfums van bloesems van bijv. Meiklokjes, Rozen, Viooltjes, Jasmijn enz. Deze parfums hebben een frisse lichte geur.
Groene parfums
Deze parfums herinneren ons aan de natuur, bloeiende weiden, heldere luchten. Meestal betreft het hier lichte en harmonische soorten parfum.
Gekruide parfums
Dit betreft meestal mannelijke geuren bijv. hout, leer, tabak. De geur is fris.
Oriëntaalse parfums
Dit zijn meestal vrouwelijke parfums ofwel zgn. zware, zinnelijke geuren. In deze oriëntaalse parfums zit meestal Amber of Muskus.
Een paar voorbeelden van de laatste nieuwe parfums die op de markt gekomen zijn:
Happy Spirit van Chopard, Donna Karan Gold, Amethyst van Lalique, Versace,
Hugo Boss XX en Hugo Boss XY, Story van Paul Smith voor heren en Rose van Paul Smith voor dames.
U kunt uw parfum online bestellen via:
Bol.com, ze leveren snel en hebben altijd goed aanbiedingen.