Wat betekent A N B O S ?
Als schoonheidsspecialiste en als voormalige docente in de schoonheidsverzorging heeft ondergetekende er jarenlang zelf vaak mee te maken gehad. En iedereen die een opleiding volgt, wil gaan volgen, een website bekijkt of naar een salon of instituut gaat op welk gebied van schoonheidsverzorging dan ook, heeft het wel eens gezien; een schildje met het ANBOS logo.
De letters ANBOS betekenen voluit:
Algemene Nederlandse Branche Organisatie Schoonheidsverzorging
Voor leerlingen van opleidingen in de branche van de schoonheidsverzorging, voor ondernemers in spé, maar ook voor cliënten van schoonheidinstituten/salons, is het wel eens interessant een kijkje te nemen achter de schermen van deze reeds lang bestaande (sedert 1949) brancheorganisatie om eens te kijken wat ze allemaal doen.
Een brancheorganisatie die representatief is voor de gehele schoonheidsverzorging. Niet alleen binnen de branche zelf maar ook voor de overheid en andere organisaties (zowel op nationaal als internationaal niveau) en natuurlijk ook voor de consument.
Om de belangen van de verschillende stromingen binnen de schoonheidsverzorgings-branche te kunnen behartigen heeft de ANBOS verschillende secties t.w.:
- Voortgezette Opleidingen en Specialisaties. Hier kunnen mensen met het diploma voorgezette opleiding (of vanaf 2008 het nieuwe diploma Allround Schoonheidsspecialist op niveau 4, waarvan het diploma is uitgereikt door het Kwaliteitscentrum of vergelijkbaar) en/of een- of meer specialisaties zich laten registreren bij de ANBOS.
- Scholen. Een groot aantal scholen binnen de schoonheidsverzorging staat bij de ANBOS geregistreerd.
- Instituten met personeel. Indien u een instituut heeft met een of meerdere werknemers kunt u lid worden van deze sectie waarvan de activiteiten gericht zijn op de werkgevers.
Verder zijn er binnen ANBOS een aantal speciale commissies op vakinhoudelijk gebied.
Deze commissies houden zich bezig met:
- Belangenbehartiging van de leden op vaktechnisch, sociaal en economisch gebied.
- Het optimaal in stand houden van de kwaliteit en hygiëne van het vak. Dit is neergelegd in de Code van de schoonheidsspecialist (1997). De derde herziening hiervan is gepland voor dit jaar (2007) en geeft de wettelijke verplichtingen weer (aangevuld met branchenormen) en is een onmisbaar hulpmiddel voor iedere schoonheidsspecialist.
- Het houden van sociale en vakinhoudelijke bijeenkomsten.
- Het samenwerken met verschillende instanties o.a. met diverse zorgverzekeraars in Nederland, het hoofdbedrijfschap Ambachten, MKB Nederland, KWF kankerbestrijding en diverse internationale organisaties.
- Het PR beleid Er zijn veel contacten met o.a. de media en de Anbos plaatst regelmatig advertenties en artikelen in dag- en weekbladen om de consument te wijzen op het belang van schoonheidsverzorging, inclusief de specialistische behandelingen.
Ook de startende ondernemer in de schoonheidsverzorgingsbranche kan voor allerlei adviezen terecht bij de ANBOS.
Als u als consument het ANBOS logo ziet kunt u er zeker van zijn dat dit instituut u een vakbekwame behandeling kan geven u hier dus in goede handen bent.