Winter recepten inspiratie

Ik eet graag zoveel mogelijk volgens de seizoenen. De natuur weet wat ons lichaam nodig heeft in een bepaald seizoen.
En het is vooral in de winter belangrijk om je lichaam goed te voeden. Zo ben je beter beschermd tegen winterkwaaltjes.

Citroenen

Citroenen groeien van juni tot september en zijn dan nog groen. Pas vanaf de herfst en winter zijn ze geel. Het is dan ook niet verbazend dat citroen erg goed is om een zere keel te verzachten en je preventief beschermt tegen verkoudheden door de grote hoeveelheid vitamine C.
Vitamine C versterkt je immuunsysteem en dat heb je in de koude maanden net nodig.

Tip: start je dag met warm citroenwater.

Zie hier waarom dit een ideale start is:

 

Recept warm citroenwater:

  • 1 kop warm water
  • Sap van ½ citroen
  • Enkele druppeltjes stevia

Tip : gebruik warme citroen/gember thee als preventie tegen winterse verkoudheden

Recept citroen / gemberthee:

  • 1 kop warm water
  • 1 cm gember, geraspt
  • Sap van ½ citroen
  • Enkele druppeltjes stevia
  • Laat de gember even trekken en zeef de thee

Wat doe je met de citroenschillen?

Kijk hier voor 6 tips wat je met citroenschillen kunt doen.

Of maak er een energiebar van, kijk hier voor het recept.

Spruiten

Ik ben helemaal gek op spruiten. Spruitjes bevatten meer vitamine C dan sinaasappels.

Weetje: de typische spruitjeslucht ontstaat wanneer de spruitjes te lang gekookt worden. Er onstaat dan een zwavelverbinding. Dit kan je vermijden door een ui mee te koken.

Tip: verwerk spruitjes in je andere gerechten zoals een wok, een stamppot of een salade.

Mijn lievelingsrecept is spruitjes eerst stomen en dan in de oven met pecannoten overgoten met wat agavesiroop. Door de warmte karameliseert de agavesiroop en geeft een heerlijke smaak aan de spruitjes.

Kool

Op kool ben ik nooit dol geweest. Ik vind het een vrij taaie groente. In mijn Raw Food opleiding leerde ik over de vele voordelen van kool en wilde dus deze groente toch terug meer integreren in mijn eetpatroon. Ondertussen is kool voor mij echt cool. Waarom? Dat lees je hier.

Pompoen

Pompoen bestaat in verschillende variëteiten en vormen. Ze ogen allemaal erg mooi en decoratief in de keuken en bewaren dan nog eens supergoed.

Een drankje, een dessert of een hoofdschotel? Het kan allemaal met pompoen.

Peren

Peren passen perfect in de groene smoothie of je kan deze verwerken in een salade of puur tussendoor als snack.

Mijn favoriete groene perensmoothie:

  • 4 rijpe peren
  • 4 bladeren kool
  • Veel muntblaadjes
  • Water
  • Mix in de blender

Mandarijntjes

Mandarijntjes zijn ook weer rijk in vitamine C maar bevatten verrassend ook heel wat calcium.

Mijn favoriete mandarijntjessmoothie:

  • 2 mandarijntjes, geschild
  • 1 banaan
  • 1 kop verse spinazie
  • 250 ml kokoswater
  • Mix in de blender

Mandarijntjeslimonade

  • ½ glas sap van mandarijntjes
  • ½ glas amandelmelk
  • Enkele druppeltjes stevia of een dadel
  • Mix in de blender

Zin in nog meer heerlijke smoothies en milkshakes? Er staan meer dan 100 recepten in het Dolce & Banana e-book.