Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
4 min
0

De verschillende manieren van ontharen

4 min
0

De verschillende manieren van ontharenVaak groeien haartjes op plaatsen waar we ze liever niet zien. In het gezicht, rond en tussen de wenkbrauwen, de bovenlip, kin, wangen, en soms zelfs in de hals. Ook hebben sommige vrouwen last van haartjes rond de tepels. En dan natuurlijk niet te vergeten overtollige haren op de benen en onder de oksels.

Inleiding

Om dit probleem op te lossen bestaan een aantal verschillende manieren om dit te doen. Deze verschillende soorten van behandelingen worden in dit artikel besproken. 

Epileren

Door epileren worden de te verwijderen haartjes eruit getrokken met wortel en al. Dat kan gebeuren door middel van:

De verschillende manieren van ontharen 2een epileertang of pincet waarmee u de haartjes er een voor een uittrekt. Zorg er bij deze methode voor dat u de huid voor en na de behandeling ontsmet. En dat u met een pincet, waarvan de bek goed sluit, zorgvuldig een haartje pakt en uittrekt. En zorg ervoor dat u geen huid meetrekt want dan ontstaan er wondjes. Dit is zelf goed aan te leren maar vergt oefening en geduld.

een draadje. Dit is een handige methode die in andere landen vaak wordt toegepast. Het draadje wordt dubbel genomen en met een zeer grote behendigheid worden de hiertussen geklemde haartjes in één ruk verwijdert. Eigenlijk is deze methode hetzelfde als met een pincet maar het gaat veel vlugger. Alleen wordt het in ons landje, jammer genoeg, nog niet zoveel toegepast.

Hars

Dit is tot op heden de meeste toegepaste manier van ontharen in Nederland. De hars kan koud of warm zijn. Je kunt het, na enige oefening zelf doen, maar natuurlijk ook laten doen in een schoonheidssalon en in sommige kapsalons. Dit te laten doen is aan te raden als je heel vlug last hebt van ontstekingen en/of het niet zo goed meer kunt zien of er gewoon zelf geen tijd en/of moeite voor wilt doen.

ALGEMENE RICHTLIJNEN VOOR VERANTWOORD HARSEN:

Zoek eerst een harssoort die u wel aanspreekt.

De verschillende manieren van ontharen 3Voor het harsen in het gelaat/oksels/bikinilijn kunt u het beste een zgn. “striploze” hars gebruiken (dit is een hars die zonder ontharingsstrips wordt gebruikt). Deze hars hecht vooral aan de haren en niet aan de huid.

Deze soort hars moeten altijd verwarmd worden en op temperatuur blijven en dit kan het beste gebeuren in een harsverwarmer met een regelbare thermostaat.  Natuurlijk kan dit ook au bain marie gebeuren.

Test nadat de hars gesmolten is de temperatuur van de hars altijd op de binnenkant van de pols.

Als de hars au bain marie is verwarmd moet u ook tijdens het harsen blijven testen.

Begint u met het desinfecteren van de huid. Laat  de huid goed drogen.

Daar waar u wilt gaan harsen kunt u het beste talkpoeder op de te behandelen huidgebieden aanbrengen 

Doop de spatel in de hars (na het controleren van de temperatuur) en breng die aan (niet te dikt maar ook niet te dun) met de richting van de haargroei  mee.

Wacht heel even tot de hars harder wordt en druk dan, met de vingers, de hars nogmaals goed op de huid zodat de haren in de hars gedrukt worden.

Als de hars echt helemaal hard is trek dan met de ene hand de huid strak en pak met de

andere hand het uiteinde van de hars vast en trek (tegen de haargroei in) met een snelle beweging de hars van de huid af.

Druk met de vingers stevig op het onthaarde gebied of ga er met een ijsklontje overheen. Hierdoor wordt de huid minder rood en pijnlijk.

Ga door met stap 3 tot en met 6 totdat alle haren verdwenen zijn.

Desinfecteer de huid opnieuw.

Breng hierna een kalmerende/desinfecterende crème aan om de ongemakken tot een

minimum te beperken. Na enige keren oefenen zult u zien dat het steeds beter gaat. En

het voordeel van harsen is dat de nieuwe haren steeds dunner maar ook minder zullen worden.

Depileren

door deze methode worden de haartjes aan het huidoppervlak afgeschoren.

Onder deze methode vallen :

Scheren zoals de heren doen met hun electrisch scheerapparaat en de dames met bijv. een Epilady. Hierbij wil ik u meteen waarschuwen. Gaat u aub nooit scheren want hierdoor wordt de haargroei gestimuleerd en gaat steeds harder en dus ook sneller groeien. Bovendien krijgt u harde, dikke stoppels.

Het scheren

Ontharingscrèmes of lotions. Het nadeel hiervan is dat doordat deze middelen chemische stoffen bevatten de gevoelige huidtypen nogal eens geïrriteerd raken. En daardoor rood, jeukerig en trekkerig worden. Probeert u dan eens Tea Tree olie puur op de onthaarde plaatsen te smeren (maar test u even op een allerlgie door tevoren wat Tea Tree olie in de huidplooi van uw elleboog te smeren, als er na ongeveer 20 minuten geen reactie is gekomen dan kunt u er vanuit gaan hier niet allergisch op te reageren).

De verschillende manieren van ontharen 4Het ontharen door middel van IPL. Deze methode wordt tegenwoordig vaak toegepast in gespecialiseerde cosmetische instituten of klinieken.

Deze manier van ontharen is zeer effectief, mits uitgevoerd door specialisten en met geavanceerde laserapparatuur.

 

Reacties
Categorieën