Afvallen
Lillian Nelissen
Afvallen
1 min
0

Mediterraan dieet verhoogd goed cholesterol in bloed

1 min
0

De Gezond Leven Challenge is samengesteld volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en gebaseerd op het Mediterrane dieet. Het Mediterrane dieet is dé meest wetenschappelijk onderzochte voedingswijze. De Mediterrane voedingswijze is een manier van eten en drinken die terug te vinden is in landen rond de Middellandse Zee, zoals Italië, Spanje en Griekenland.

Mensen die Mediterraan eten hebben meer goed cholesterol in hun bloed dan mensen die Westers eten. Al langer was bekend dat Mediterrane eters lagere LDL-cholesterolgehaltes (slecht cholesterol) hebben. Nu is ontdekt dat Mediterrane voeding ook leidt tot hogere HDL-cholesterolgehaltes (goed cholesterol). Een laag slecht cholesterolgehalte en een hoog goed cholesterolgehalte verlagen de kans op hart- en vaatziekten.

Gezond Leven Challenge: gebaseerd op het Mediterraan dieet

Veelvuldig gebruik van olijfolie, het eten van veel groente en fruit, graanproducten, peulvruchten, noten, vis en een glaasje rode wijn per dag kenmerken de Mediterrane voeding. Uit onderzoek blijkt dat olijfolie voor een deel verantwoordelijk is voor het gunstige effect van Mediterrane voeding op cholesterol. Daarnaast gaat het HDL-gehalte omhoog als je volledig Mediterraan eet. In een studie vervingen onderzoekers een groot deel van het verzadigd vet (o.a. uit roomboter en andere ‘harde’ vetten) in de westerse voeding door enkelvoudig onverzadigd vet (o.a. olijfolie). Hierdoor daalde het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Vervingen de onderzoekers de westerse voeding volledig door Mediterrane voeding, dan daalde niet alleen het slechte LDL-cholesterol gehalte. Bij de proefpersonen steeg ook het goede HDL-cholesterolgehalte in het bloed.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Een teveel aan cholesterol is echter schadelijk. Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in onze bloedvaten. Hierdoor kunnen de bloedvaten vernauwd raken.

Eiwitcholesteroldeeltjes vervoeren cholesterol. Het LDL vervoert cholesterol naar de verschillende delen van het lichaam. Onderweg kan cholesterol zich gemakkelijk in de wanden van slagaders nestelen en zo een vernauwing veroorzaken. LDL-cholesterol heet daarom ook wel het ‘slechte cholesterol’. Het HDL vervoert het teveel aan cholesterol juist af naar de lever. De lever zorgt ervoor dat het cholesterol in de darmen en vervolgens in de ontlasting terechtkomt. Hieraan dankt het HDL-cholesterol de benaming het ‘goede cholesterol’.

Klik hier om direct te beginnen met de Gezond Leven Challenge.

De Gezond Leven Challenge duurt 30 dagen. Iedere week ontvangt u een overzichtelijk, uitgewerkt schema met ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Alle recepten zijn uitgewerkt in ‘Het Kookboek’. De menu’s zijn zorgvuldig samengesteld volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en gebaseerd op het Mediterrane dieet. Dagelijks ontvangt u informatie over voeding, E-nummers, gezondheid, beweging en tips en trucs om de Gezond Leven Challenge tot een succes te maken.

Reacties
Categorieën