Drie miljoen Nederlanders gaan naar de pedicure
18 juni 2009 

Drie miljoen Nederlanders gaan naar de pedicure

Onderzoek van Maurice de Hond toont belang professionele voetverzorging aan Veel Nederlanders beseffen de noodzaak van professionele voetverzorging. Onderzoek van Maurice de Hond toont aan dat in ons land ruim drie miljoen mensen naar een pedicure gaan om de voeten te laten verzorgen. Belangrijkste oorzaken zijn pijnklachten en preventie van de gevolgen van aandoeningen als reuma of diabetes.

Ook zorgverzekeraars worden zich steeds bewuster van het belang van professionele voetverzorging. Echter, in de huidige situatie is een vergoeding voor voetverzorging door een pedicure slechts in aanvullende verzekeringen opgenomen. Naast de onderzoeksresultaten van Maurice de Hond geeft ook de explosieve groei (30%) van het aantal gediplomeerde pedicures in de afgelopen vier jaar aan dat veel Nederlanders aandacht voor de voeten belangrijk vinden. “De medische noodzaak van goede voetverzorging wordt steeds evidenter”, legt Cas van de Groes, directeur van ProVoet, uit. “Deskundigen verwachten dat er de komende vijf à tien jaar – vanwege de toename van diabetespatiënten en de vergrijzing – meer aandacht nodig is voor voetverzorging.”

Kwaliteit en professionalisering bevorderen

Veelvoorkomende voetklachten zijn stijfheid, verminderde beweeglijkheid en vergroeiende gewrichten. Dat leidt vaak tot toenemende eeltgroei, meer likdoorns en ingroeiende nagels. Mogelijke gevolgen van onbehandelde voetklachten zijn extra pijn aan de voeten en toename van knie-, heup- en/of rugklachten. Volgens ProVoet hebben mensen die vanwege hun beroep (zogenaamde staande beroepen) veel van hun voeten eisen, deskundige voetverzorging nodig om voetproblemen te voorkomen. Risicogroepen zijn diabetes- en reumapatiënten, oudere mensen en mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. Ook uit de recent verschenen Diabeteszorgmonitor blijkt dat voeten niet alle aandacht krijgen die ze verdienen. “Net als ProVoet hebben wij de kwaliteit en professionalisering van voetverzorging in Nederland hoog in het vaandel staan.”, zegt Maarten Ploeg, directeur van Diabetesvereniging Nederland. “Een belangrijke stap in die ontwikkeling is dat zorgverzekeraars vergoedingen hiervoor opnemen in het basispakket. Daar pleiten wij dan ook voor, om erger te voorkomen. Als alle mensen met diabetes viermaal per jaar naar de pedicure mogen op kosten van de verzekeraar, is dit een aanvaardbare vergoeding die vele kosten voorkomt.”

Over ProVoet

Brancheorganisatie ProVoet behartigt de belangen van 12.000 (gediplomeerde) pedicures. Haar doel is de kwaliteit van voetverzorging te bevorderen in Nederland. De professionele pedicure hecht waarde aan kennis, kunde en vaardigheden en werkt hygiënisch, conform actuele wet- en regelgeving. ProVoet onderstreept deze manier van ondernemen en investeert in het verder verbeteren van opleidingsniveau en vakbekwaamheid van haar leden. ProVoet opent vanaf 18 juni 2009 de deuren van het Branche Informatiecentrum te Veenendaal.

Over de schrijver
Reactie plaatsen