Gezonde chocolade recepten
31 oktober 2014 

Gezonde chocolade recepten

Waarom vrouwen van chocolade houden

Welke vrouw is er niet dol op chocolade? Het zullen er vast niet veel zijn. Ik ben echt verslaafd aan chocolade, hoe hoger het cacaopercentage, hoe lekkerder ik het vind en hoe gezonder het is.

Maar waarom houden vrouwen zo van chocolade? Als het lichaam behoefte heeft aan chocolade, heeft het eigenlijk het mineraal magnesium nodig. Magnesium is een stof aan welke vrouwen vaak een tekort hebben. Dit komt omdat vrouwen vaak (chronisch) vermoeid zijn en/of een hoog stressniveau ervaren. In stressvolle periodes plas je tot wel vier keer zoveel magnesium uit dan normaal. Ook bij intensief sporten (zweten) verlies je meer magnesium.

Positieve eigenschappen van chocolade

Rauwe cacao is een voedingsmiddel welke zeer rijk is aan magnesium. Rauwe cacao heeft daarnaast een positieve werking op hart- en bloedvaten, bloeddruk en cholesterol.

Voor de volledigheid: andere voedingsmiddelen waar veel magnesium in zit zijn:

  • rauwe spinazie en andere groene bladgroenten (boerenkool)
  • noten en zaden (zoals pompoenpitjes en sesamzaad)
  • quinoa
  • volkoren rijst en andere hele granen
  • avocado’s
  • bananen
  • bonen en peulvruchten
  • gedroogde vijgen
  • donkere chocolade met een hoog cacaogehalte
  • makreel

Maar wat maakt dat wij vrouwen echt trek in chocolade kunnen hebben en niet in bijvoorbeeld makreel?

Naast magnesium bevat chocolade stoffen die de productie van het gelukshormoon endorfine stimuleren en de productie van adrenaline afremmen en zo stress reduceren.

Chocolade wordt gemaakt van cacao, wat bestaat uit vetten, koolhydraten, eiwitten, vele mineralen, antioxidanten en oppeppende stoffen:

  • het mineraal ijzer dat vermoeidheid voorkomt
  • methylxanthine dat een stimulerend effect heeft
  • het natuurlijke antidepressivum fenylethylamine
  • het antistressmineraal magnesium
  • cafeïne en theobromine
  • zetmeelsuikers die je bloedsuikerspiegel boosten

Met dit in het achterhoofd wil ik mijn favoriete gezonde chocolade recepten met jullie delen.

Chocolademelk

Meng in een blender 250 ml amadelmelk met 3 el cacao, 1 el honing of agavesiroop, 3 dadels en een handvol geroosterde amandelen tot een gladde smoothie.

Liever warm? Verwarm dan eerst de melk alvorens deze in de blender te doen.

ChocolademousseChocolademousse met palmsuiker

Pureer met een staafmixer ½ avocado, 3 el cacao, 125 gram ricotta (of mascarpone) en 1 banaan. Laat het 1u opstijven in de koelkast. Op de foto heb ik de mousse gegarneerd met geroosterde amandelen en verse vijgen.

Stracciatella-yoghurt

250 ml magere kwark met 25 gram pure chocolade (90% cacao) grof gehakt en 1 el vanille eiwitpoeder. Meng alle ingrediënten door elkaar.

Buon appetito!

Ik lees het graag in een reactie onder deze blog.

Over de schrijver
Reactie plaatsen