Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
2 min
0

Welke stoffen maakt cacao gezond?

2 min
0

Welke stoffen zitten er in natuurlijke cacao? In cacao zit van nature wel meer dan 300 gezonde voedingsstoffen!

De gezondheidsbevorderende voedingsstoffen in natuurlijke cacao:

Vitamines

Cacao bevat van nature vitamine A, vitamine B12 die de groeiprocessen ondersteuning biedt, vitamine B, vitamine D en vitamine E.
Vitamine D is nodig voor de opname van calcium in het lichaam (dus goed voor je bottenstelsel) en vitamine E is een krachtige antioxidant die helpt tegen veroudering en tevens goed is voor het bloedcellen, je spieren en je weefsels.

Antioxidanten

Cacao zit boordevol antioxidanten: een brede groep voedingsstoffen die schadelijke vrije radicalen bestrijden. Ze houden de cellen gezond en hebben een functie als anti-veroudering.

Flavonoïden

Flavonoiden zijn een brede familie, meer dan 4000 soorten, van plantaardige stoffen. Ze worden ook aangeduid als bioflavonoiden en vroeger als vitamine P.
Cacao is van nature rijk aan flavonoïden, met name flavonolen, epicatechinen en catechine en polyfenolen. Deze zorgen voor gezonde aders.

Magnesium

Cacao is de rijkste voedselbron van magnesium. Geen enkel ander voedingsproduct bevat zulke grote hoeveelheden. Magnesium is een belangrijk mineraal met meerdere functies. Het is onder andere essentieel voor ontgifting (betrokken bij meer dan 300 biochemische processen), sterke botten en voor de hersenen. De meeste personen hebben chronische tekort aan magnesium.

IJzer

Cacao bevat van zichzelf grote hoeveelheden ijzer. IJzer is zeer belangrijk voor gezond bloed.

Zink

Cacao bevat van nature daarnaast een ander belangrijk sporenelement dat noodzakelijk is voor duizenden stofwisselingsprocessen in je lijf (lees: stofwisseling).

Koper

Koper is daarbij een noodzakelijk sporenelement dat helpt gezond bloed op te bouwen.

Stikstofmonoxide

Stikstofmonoxide ondersteunt je om je bloeddruk en hart onder controle te houden.
Pure chocolade verdunt ook je bloed, te danken aan effecten die het best vergeleken kunnen worden met een lage dosis aspirine. Deze factor geeft een vrije doorgang van de bloedsomloop en voorkomt ‘stagnering’ in je aderen. Let op: pure chocolade is geen vervangmiddel van aspirine.

EFA’S

EFA’s is de afkorting in het Engels voor essentiële vetzuren, cacao bezit van zichzelf omega 6 vetzuren. Alleen rauwe cacao en chocolade bevat gezonde vetten. Na verhitting of roostering bevat cacao transvetzuren. Kies dus daarom altijd voor niet verhitte cacao of chocolade!
Zie Wikipedia: “In 1990 werd onomstotelijk bewezen dat transvetten het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en werd tevens duidelijk dat ze de kans op hart- en vaatziekten vergroten”.

Geestelijke gesteldheid

Pure chocolade doet wonderen voor je mentale gesteldheid en zorgt ervoor dat je een positievere kijk hebt op je leven. Men merkt vooral op dat men blijer is, alerter is en dat men minder pijn ervaart. Pure chocolade bezit cafeïne, theobromine, tyramine, fenylethylamine en anandamide – stoffen die moeheid tegengaan. Ze geven ook een extra energieboost. Cannabinoïden zijn ook terug te vinden in pure chocolade en geven een vrolijk en veilig gevoel.

Tryptofaan

Tryptofaan is een onmisbaar aminozuur dat slechts voorkomt in rauwe cacao en chocolade. Dat heeft de werking als een natuurlijke pijnstiller.

Serotonine

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter dat je lijf helpt stress te reguleren.

Fenylethylamine

Fenylethylamine is een imposante stof die aanwezig is in cacao. Fenylethylamine is supervoeding voor je hersens. Het is een lichte antidepressivia en geeft verbetering op de focus en alertheid.

Theobromine

Theobromine verhoogt de levels van serotonine en endorfines in je lijf. Serotonine is het lichaamseigen antidepressivum en endorfine bevordert als gelukshormoon de algemene ontspanning en werkt pijnonderdrukkend. Theobromine helpt bij depressies en PMS klachten.

Vezels

Vezels zijn algemeen bekend als hulpmiddel bij de stimulatie van de gezondheid van het maagdarmstelsel.

Cacao voor Gezonde Chocolade

Maar om deze gezondheidsbevorderende voedingsstoffen te bewaren, is het wel de voorwaarde dat de cacao op de goede manier is verwerkt.

gezonde chocolade cacaoEn gelukkig voor ons wordt de cacao voor pure Gezonde Chocolade slechts koudgeperst (verwarmt maar tot 38 graden). Daarentegen wordt de cacao voor de hedendaagse pure chocolade verhit tot wel 150 graden. Daar kunnen de gezonde stoffen in cacao niet tegen en gaan daardoor kapot of veranderen ze van samenstelling (zoals de omzetting van omega 6 naar transvetzuren).

Dus…ga voor je gezondheid Gezonde Chocolade eten!

 

 

 

Reacties
Categorieën