Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
1 min
0

Vruchtensap gezond of ongezond?

1 min
0

Vruchtensap: lekker maar ook gezond?

We drinken het waarschijnlijk allemaal wel eens, een heerlijk glas vruchtensap. Vruchtensap staat te boek als gezond, maar is dit eigenlijk wel zo? In dit artikel gaan we wat verder in op de vruchtensappen en of ze nu wel of niet goed passen binnen een gezond voedingspatroon.

Wat zit er in vruchtensap?

De vruchtensappen zitten veelal vol met vitamine C. Deze vitamine staat bekend als antioxidant, wat betekent dat het bijdraagt aan een goede weerstand.

Wat veel mensen niet weten of zich onvoldoende beseffen is dat in vruchtensap vaak grote hoeveelheden koolhydraten in de vorm van suikers zijn opgenomen. Vooral fructose komt relatief in grote hoeveelheid voor in vruchtensap. Dit is een enkelvormige suiker die praktisch niet in de vrije natuur voorkomt. Fructose staat bekend als een echte dikmaker. Twee slokken vruchtensap betekent al dat je aan je dagelijks max zit wat betreft fructose.

Deze hoeveelheden kun je vergelijken met de suikerhoeveelheden zoals die in frisdranken zijn verwerkt. Gemiddeld bevat een glas vruchtensap van 200 milliliter al snel 20 gram suiker. Dit is zo’n 2 gram minder dan de hoeveelheid die gemiddeld in een glas frisdrank is opgenomen.

Koolhydraten vormen belangrijke oorzaak overgewicht

Inmiddels is overduidelijk dat de oorzaak van het groeiende probleem dat overgewicht heet is gelegen in het feit dat we teveel koolhydraten consumeren. Niet alleen via voeding maar zeker ook via vruchtensappen en frisdranken. Producten rijk aan koolhydraten bevatten vaak veel kilocalorieën terwijl ze je maar weinig energie opleveren. Hierdoor zit je snel boven je maximale hoeveelheid calorieën per dag en heb je toch nog een hongerig en onvoldaan gevoel. Niet voor niets dat koolhydraatarme diëten steeds populairder worden om af te vallen.

Ga voor de grap deze week maar eens kijken welke hoeveelheden koolhydraten er in jou voedingspatroon zijn opgenomen. Waarschijnlijk schrik je en had je niet gedacht dat bepaalde producten zoveel calorieën bevatten. Zo bevatten ogenschijnlijk gezonde tussendoortjes als een plak ontbijtkoek, glaasje siroop, liga, snelle-jelle etc. veel koolhydraten.

Past vruchtensap in een gezond voedingspatroon?

Vruchtensap is gezond, omdat het rijk is aan vitamine C. Echter is het niet nodig om vruchtensap te drinken. Als je dagelijks groente en fruit eet krijg je al snel voldoende vitamine C binnen. Groenten zoals broccoli, boerenkool maar ook bladgroente zoals spinazie zitten boordevol vitamine C.

Af en toe een glas vruchtensap kan geen kwaad, maar pas er wel mee op. Het beste kun je fruit gewoon vers eten. Heb je zin in sinaasappelsap dan pers je het beste zelf een paar sinaasappels uit. Het is vaak lekkerder en ook nog eens gezonder dat de bewerkte vruchtensappen.

Wat is jou alternatief voor vruchtensap?

 

Reacties
Categorieën