Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
1 min
0

Welke voeding is gezond?

1 min
0

Ongetwijfeld een van de meest gestelde vragen: welke voeding is gezond? Welke voedingscombinaties zijn gezond? Regelmatig komen er nieuwsberichten voorbij waarin onderzoek is gedaan naar een voedingsmiddel en op basis waarvan men dan stelt dat het betreffende voedingsmiddel gezond of ongezond is. Verschillende studies spreken elkaar tegen en waar het ene onderzoek een gunstig effect vindt, ontdekt het andere onderzoek dat er geen effect is. Voor ‘leken’ is het moeilijk om door al deze bomen het bos te zien, omdat het al dan niet gevonden resultaat afhangt van wat er is onderzocht, met welke methode, hoe groot de onderzochte populatie is en wat de precieze interventie is.

Het onderstaande “advies” is gebaseerd op resultaten van uiteenlopende wetenschappelijke studies. 

Welke voeding is gezond?

Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en is daarom goed voor ons. Olijfolie heeft een gunstig effect op risicofactoren voor
cardiovasculaire ziekten, zoals de bloeddruk, glucosemetabolisme en het vetgehalte in het bloed.

Het drinken van 200-400 ml rode wijn per dag bij de maaltijden heeft ook een positief effect op het cardiovasculaire systeem.

De combinatie van rode wijn en olijfolie is goed voor het hemoglobine. Hemoglobine transporteert zuurstof door ons lichaam.

Drink minimaal 2 liter water per dag, naast de koffie en thee.

Groenten met weinig koolhydraten zijn broccoli, bloemkool, kool, artisjok, aubergine, tomaten en uien.
Andere groenten die u kunt gebruiken zijn verschillende soorten sla, spruiten, andijvie, champignons, radijs, peterselie, witlof, paprika, spinazie, komkommer, selderie, courgette, asperges en pompoen.

Als dressing voor de groenten en salade kunt u gebruik maken van knoflook, olijfolie, azijn, citroensap, zeezout en kruiden.

Alle soorten vis zijn eiwitrijk.

Gekookte eieren, schaal- en schelpdierengevogelte (kip, kalkoen ) en mager vlees (biefstuk, mager rundergehakt, kalfsvlees) zijn rijk aan eiwitten.

Kaas bij voorkeur 20+ of 30+.

Magere kwark is eiwitrijk. Het bevat weinig koolhydraten en vetten. (Voor de smaak kan muesli toegevoegd worden)

Vlees of vis kunt u combineren met de groenten en de salade.

Merk in het bovenstaande op de afwezigheid van aardappelen, melkproducten en verzadigde vetten.

Eet jij al veel gezonde voeding?

Reacties
Categorieën