Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
4 min
0

Waarom veganistisch koken fantastisch is

4 min
0

Een 100% plantaardige levensstijl waarbij je vlees, vis, zuivel, honing én zelfs niet-eetbare dingen als wol en zijde bewust terzijde schuift…is dat überhaupt mogelijk? Of een nog betere vraag; waarom zou je dat in vredesnaam doen?

Het is misschien lastig te geloven dat daar inderdaad goede argumenten voor zijn. De meeste mensen (mezelf destijds niet uitgezonderd) kunnen het zich helemaal niet voorstellen hoe dat er in hun dagelijkse leven zou uitzien. Het lijkt zelfs waanzin!

Konijnenvoer

In hun hoofd doemen – niet al te aantrekkelijke – schrikbeelden op van maaltijden die bestaan uit rauwe groenten en ander ‘konijnenvoer’ en het vooruitzicht op een ontzettend bleek uiterlijk, de lichaamsbouw van een anorexia patient, en een schromelijk gebrek aan zowat alle denkbare nuttige voedingsstoffen. Alsof dat nog niet genoeg is belooft het veganisme ook een hoop gedoe in restaurants, twijfelachtige blikken van collega’s, vrienden en familie én lange zoektochten naar een kledingzaak met rekken vol kleding de je vooral NIET wil dragen. Hippiezooi voor rebellerende pubers ;)

En de vraag blijft: waarom zou je?

Niet verwonderlijk

Vooropgesteld: het beeld dat je over veganisme hebt komt niet uit de lucht gevallen. Het is helemaal niet verwonderlijk dat er zoveel vooroordelen zijn, want we hebben allemaal ons hele leven lang het tegendeel gehoord.

Zodra we de kleuterklas binnenstapten kregen we ons eerste ‘gezonde’ melkje, hele kinderprogramma’s en – door de overheid gesteunde -campagnes werden/worden op het nuttigen van je dagelijkse portie zuivel afgestemd. Een dag zonder zuivel was een dag niet geleefd! Wie dat niet deed (omdat hij of zij geen zuivel lust) kon zich verwachten aan een schrikwekkend gebrek aan calcium, met botontkalking en broze beenderen tot gevolg.

Komt nog bij dat we ‘meer spek moesten eten’ om sterke spieren te ontwikkelingen en vis zowat de meest perfecte bron van voedingsstoffen ter wereld scheen te zijn. Hoewel we in België en Nederland allemaal graag groenten eten zal de gemiddelde menukaart in een willekeurig restaurant vlees en vis als het belangrijkste bestanddeel van de maaltijd naar voren schuiven. Je leest niet: ‘witlof, aardappelen en varkensgebraad’ maar simpelweg ‘varkensgebraad’. De rest van je bord is een extra. Leuk en lekker, maar schijnbaar overbodig.

Tijdsgeest

Als je er op die manier over nadenkt is het dus niet gek dat het tegenovergestelde ons zorgen baart. Het is alsof ik je vertel dat de wereld in feite tóch vierkant is! En wat het beeld van ongezonde bleke planteneters betreft…dat klopt(e). Je moet het alleen een beetje in de tijdsgeest zien.

De eerste goedbedoelende veganisten en vegetariërs hadden geen gebrek aan idealisme, maar helaas wel aan goede voorlichting. Hun nieuw aangemeten levensstijl betekende dat vlees, vis en zuivel simpelweg van hun menu geschrapt werd, zonder verder al te veel afwisseling in hun maaltijd aan te brengen.

Om het eerdere voorbeeld opnieuw te gebruiken: ze aten enkel witlof en aardappelen. Ook geen garantie voor een gezonde maaltijd ;)

Verandering van spijs doet denken

Anno 2014 trekt dat beeld langzaam maar zeker een beetje bij en wordt de voorlichting en argumentering ten gunste van veganisme steeds sterker. Meer en meer mensen staan open voor verandering en gaan zich vragen stellen over wat ze dagdagelijks naar binnen werken, wat daar precies in zit en – vooral – of het inderdaad zo gezond is als ons altijd werd voorgespiegeld.

Dat blijkt tegen te vallen.

Natuurlijk, je moet het willen horen, maar de heerschappij van vlees, vis en zuivel wankelt. De noodzaak van het eten van dieren en dierlijke (bij)producten wordt steeds vaker in vraag gesteld en de conclusie is niet zelden een domper, zo niet alarmerend! Voor je gezondheid én voor het milieu.

Uit ervaring spreken

Grootste obstakel met veganisme is dat mensen nu eenmaal niet om de oren willen geslagen worden met allerlei zorgwekkende feiten en al helemaal niet wanneer het hun dagelijkse kostje betreft.

Opnieuw; ik ben geen uitzondering.

Ik zal het je sterker vertellen…ik ben zelf (nog) niet eens veganist!

Als iemand weet hoe moeilijk het is om vlees, vis en kaas van de één op de andere dag uit je menu te schrappen ben ik het wel. Zelfs ondanks alle geloofwaardige en wetenschappelijk gestaafde argumenten valt het me soms nog steeds zwaar. Waarom ik dan wel een blog over veganistisch koken begin, kan ik je onmogelijk vertellen zonder dat dit artikel een boek wordt.

Dus heb ik er één geschreven ;)

e-book carnivoor met een gewetenCarnivoor met een geweten

In het gratis e-book Carnivoor met een geweten kom je te weten hoe en waarom ik hier mee gestart ben, terwijl ik je op m’n blog meeneem naar de onverwacht gastronomisch rijke wereld van de planteneter.

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Carnivoor met een geweten’.

Eten is in eerste instantie simpelweg een noodzaak, maar ook – en dat zal niemand weerleggen – een meerwaarde aan je leven. Eten is gezellig, hartverwarmend en sociaal. Eten is genieten van lekkere dingen, het herbeleven van wat je al lekker vond en het ontdekken van nieuwe smaken.

Veganistisch koken anno nu kan daar probleemloos aan voldoen. Dat is wat ik je wil laten proeven en laten zien; dat ontbijten, lunchen en dineren (zelfs desserts) zonder dierlijke producten geen enkele belemmering voor je levensstijl hoeft te zijn, maar juist een meerwaarde.

E-books veganistisch koken

Vanwege de vele reacties heb ik me ook gestort op e-books boordevol 100% plantaardige recepten. Niet zelden diegene die de meeste vraagtekens oproepen, zoals het bereiden van sauzen zonder melk of room, en – recentelijk – hoe je de meest tongstrelende desserts op een diervriendelijke manier tevoorschijn kan toveren.

e-book vegan sauzenKijk hier voor meer infomatie over het e-book met de plantaardige sauzen.

e-book plantaardige dessertsKijk hier voor meer infomatie over het e-book met de plantaardige desserts.

De wereld is vierkant en de toekomst is vegan. Geloof het of niet ;)

Reacties
Categorieën