Afvallen
Lillian Nelissen
Afvallen
2 min
0

Mindful Eten = Bewust Eten = Mindful afvallen

2 min
0

Bewust Eten is bewust genieten.

Toen ik in aanraking kwam met Mindfulness was de eerste oefening die we met de groep deden een oefening die meteen duidelijk wat Mindful-eten inhield. En hoe vaak we ons eigenlijk niet echt bewust zijn van wat we allemaal in onze mond stoppen.

Oefening:

We zouden allemaal een aantal voorwerpjes krijgen waar we zonder oordeel naar moesten kijken. Het was een voorwerp wat we allemaal kenden maar het werd niet bij naam genoemd. We moesten er naar kijken alsof we het nog nooit hadden gezien. Onze nieuwsgierigheid was gewekt! De trainster kwam rond met een schaaltje en schepte bij een ieder een aantal voorwerpjes op de handen. We mochten er alleen maar naar kijken. Hoe zag het eruit, wat was de structuur, was het glad of bobbelig. Daarna moesten we er voorzichtig aan voelen en in knijpen, was het hard of zacht en vervolgens hielden we het bij onze oren. Maakte het geluid? Voorzichtig mochten we het toen tussen onze lippen leggen. Langzaam in de mond nemen en als we goed hadden gevoeld hoe het aanvulde in onze mond mochten we er voorzichtig 1x op bijten. Wat voor smaak kwam er vrij, was het zoet of zout? Was het zuur of bitter? Smaakte het fruitig, fris misschien. Heel langzaam en met aandacht proefde we iets alsof we het nog nooit geproefd hadden. Als een kind dat zijn eerste hapje vast voedsel krijgt. Of zoals je op vakantie in een ver land de plaatselijke specialiteit zou proeven. Het voorwerp was een rozijn en het smaakte op een manier zoals ik hem nog nooit geproefd had intenser.

mindful eten 2Bewust proeven

Normaal ga je niet op deze manier met bekend eten om. We pakken een handje rozijnen, nootjes of chips en voor je het weet is het op. Bekend eten proeven we niet meer bewust. Vaak ook eten we terwijl we iets anders aan het doen zijn. Televisie kijken, lezen of zijn druk in gesprek met onze tafelgenoten en ongemerkt stoppen we van alles in onze mond. Jammer want we proeven en genieten niet bewust van de dingen die we lekker vinden. En aan de andere kant eten we daardoor ook vaak meer dan we nodig hebben. Doordat we niet meer naar de signalen van ons lichaam luisteren. Die ons aangeeft dat we honger hebben of verzadigd zijn.

Mindful eten

Met Mindful-eten leer je je bewust te worden van wat, hoe en waarom je eet. Eet je omdat je honger hebt en je lichaam brandstof nodig heeft of eet je om een ander soort honger te stillen. Welke gedachten spelen hierbij een rol en welke emoties? Doordat je hier op inzoomt leer je om automatische patronen zoals gedachteloos teveel eten te stoppen. Je leert hierdoor om bewustere keuzes te maken. En weer meer te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. En daardoor kom je vanzelf op een voor jouw mindful etennatuurlijk gewicht. En geniet je meer van de dingen die je eet!

Wil jij ook leren hoe je op een andere manier naar eten kunt kijken ? Doe dan mee met onze online training Mindful-Eten Mindful-afvallen en leer in 5 weken op een andere bewustere manier naar eten kijken.

Eet jij al Mindful?

Reacties
Categorieën