Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
2 min
0

Wees je bewust (Mindful) van wat je denkt!

2 min
0

Neerslachtig voelen

Januari een maand waarin veel mensen zich soms wat neerslachtig voelen. De feestdagen zijn nog ver weg. Onze goede voornemens zijn weer wat naar de achtergrond verdrongen. Buiten is het koud en nat en de sleur van alle dag heeft ons weer in beslag genomen. Voorlopig nog geen vrije dagen in het verschiet.

Hoe je je voelt op dit moment komt voor het allerbelangrijkste deel door hoe je denkt! Natuurlijk hebben ook je omgeving, de dingen die je meemaakt en de mensen om je heen invloed op hoe je je voelt. Echter het zijn meestal niet de gebeurtenissen die bepalen hoe je je voelt, maar hoe je denkt over die gebeurtenissen.

Mindful denken

Het regent op dit moment en ik kan bij mezelf denken “getver wat een rotweer en voorlopig ook niets leuks in het vooruitzicht. De zomer is nog ver weg, mijn werk ben ik ook hartstikke beu en het duurt nog zolang voordat ik vakantie heb”  Als ik zo nog effe doorga kan ik mezelf aardig de put in denken en voel ik mezelf steeds ongelukkiger.

Ik kan echter ook bij mezelf denken “Goh het regent, Ach dan is het niet zo erg om te gaan werken.  En daarna ga ik eens heerlijk in de vakantieboeken struinen en plannen maken voor de zomer, Ik heb er echt zin in!.”  Voel je het verschil?

Natuurlijk kun je niet van het ene op het andere moment anders gaan denken. Hoe je over dingen denkt is gegroeid in de loop der jaren en jouw manier van denken is een onbewust automatisch patroon geworden. Dus als je niet goed in je vel zit zul je dit automatische patroon dus moeten gaan doorbreken. Wat je aandacht geeft groeit. Zolang je je aandacht blijft richten op het negatieve, blijf je in die negatieve spiraal zitten.  Je emoties worden beïnvloed door je gedachten en als je je niet goed voelt schenk je teveel aandacht aan negatieve gedachten met als gevolg negatieve emoties. Dus op het moment dat je negatief bent of je somber voelt, kun je maar één ding doen dat direct helpt: je aandacht te richten op iets positiefs.

9 tips om Mindful te denken

Probeer dus je aandacht te richten op positieve gedachten en gebeurtenissen.  Als je gewend bent om vaak negatief te denken valt dat natuurlijk niet mee. Probeer het met kleine stapjes zoals:

  1. Denk aan iets waar je je op verheugt
  2. Ga een stukje wandelen en geniet van de natuur
  3. Probeer wat vaker te glimlachen
  4. Probeer het positieve van elke negatieve situatie te zien.
  5. Noem eens 5 dingen op waar je dankbaar voor bent.
  6. Praat over je problemen een ander ziet vaak oplossingen die jij niet meer ziet.
  7. Accepteer jezelf zoals je bent en wees mild voor jezelf zoals je voor anderen zou zijn.
  8. Blijf niet in het verleden hangen – Gebeurt is gebeurt. Je kunt er niets meer aan veranderen alleen lering trekken uit de ervaring.
  9. Zet een vrolijk muziekje op en zing mee.

Door middel van Mindfulness leer je je aandacht te richten en leer je te voelen wat een gedachte en emotie met je lichaam doet. Je leert vervolgens om deze  emoties en gedachten te accepteren en los te laten. Als je deze techniek beheerst heb je sneller door wanneer je je weer laat meevoeren door negatieve gedachten en kun je ze dus ook veel eerder loslaten. Veel negatieve gedachten komen voort uit piekeren over dingen uit het verleden of problemen zien in de toekomst. Op dit moment is er vaak weinig aan de hand wat ons direct zorgen baart.

In de Mindful-Online cursus leer je je gedachten te onderzoeken. Is wat je denkt reëel of is het iets wat je bent gaan geloven. Kun je er nu iets aan veranderen of kun je het gewoon laten zijn. Ook leer je om je meer te richten op het positieve en de dingen die je wilt manifesteren in je leven. In plaats van je te richten op wat je niet hebt of niet wilt. Wil jij ook leren hoe je je gedachten en emoties positief kunt beïnvloeden doe dan mee met deze cursus en leer hoe ook jij positiever in het leven kunt gaan staan met deze eenvoudige technieken.

Lees hier alles over de Mindful online cursus.

Denk jij al Mindful?

Reacties
Categorieën