Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
3 min
0

Ga Mindful de kerstdagen in

3 min
0

December, mooie feestverlichting in de straten, versierde etalages. Folders vallen in de brievenbus met mooie sfeervolle kerstversieringen, kadotips, geweldige kerstdiners. Op de televisie programma’s van gezinnen die verenigd worden, Liefde’s die samengebracht worden en familiefilms met de perfecte kerstscenario’s. Kortom een maand van feest Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw en gezellig samenzijn.

Een tijd van bezinning en goede voornemens. Maar vooral ook een tijd waarin stress hoogtij viert. Want ja er moet nog zoveel gebeuren. Op het werk moeten dingen afgerond die vaak extra werkzaamheden met zich meebrengen. De verplichte kerstborrels.

En thuis willen we alles natuurlijk ook perfect op orde hebben. Wie nodigen we uit, wat doen we aan kadootjes en natuurlijk moeten er zelf gemaakte kerstkaarten de deur uit, en hoe overtreffen we het kerstdiner van zes gangen wat je schoonzus verleden jaar perfect organiseerde.

In de winkels worden we overweldigd van de hoeveelheid artikelen en het is er vooral ontzettend druk. En dan moeten we natuurlijk nog naar de kapper en een nieuwe outfit. Pffff.  We zijn al moe voordat de kerstdagen überhaupt begonnen zijn. We moeten tenslotte nog zoveel doen en we willen ook vooral tegemoet komen aan allerlei verwachtingen. Waardoor we vaak niet meer genieten van alle leuke voorbereidingen. We met de kerstdagen vooral moe zijn en uiteindelijk stiekem blij zijn als heel die decembermaand met al die drukte en verplichte nummers weer achter de rug is. Met het voornemen om het volgend jaar toch vooral maar weer anders te doen.

Maar van  wie moet dat uiteindelijk allemaal en sta je wel eens stil met wat je nu zelf eigenlijk  werkelijk belangrijk vind?

mindful kerstdinerLaat je niet gek maken? Al die perfectie op tv en in de bladen is maar schone schijn. En misschien is je schoonzus “ van wie je dacht dat die altijd zo ’n perfect familiediner van zes gangen op tafel weet te toveren” stiekem ook wel blij als jij voorstelt om dit jaar een buffet te houden waarin iedereen wat meeneemt. Vaak maken we onszelf veel te moeilijk want waar het toch uiteindelijk om gaat is toch uiteindelijk de gezelligheid en de aandacht voor elkaar. Dus adem eerst eens rustig in en uit voordat je jezelf weer eens voorbij gaat lopen.

En neem je voor de Kerstdagen dit jaar eens Mindful te beleven.
Rustig met aandacht en vooral te genieten van de gezelligheid en van mekaar.

Hieronder 5 tips om mindful met de kerststress om te gaan:

  1. Doe de dingen met aandacht. Focus je op wat je aan het doen bent. Stel je menu samen zonder je zorgen te maken over wat er allemaal nog moet gebeuren, Maak je boodschappenlijstje en geniet van de keuze en de gezellige sfeer in de winkels zonder je te ergeren aan de rij bij de kassa. Kook met aandacht en geniet van de geuren en van de mooie producten die je gebruikt.
  2. Goed is goed genoeg, het hoeft allemaal niet perfect. Het gaat toch vooral om het gezellig bijmekaar zijn. Merk je dat je gestrest raakt stop dan even met je activiteiten en adem even heel bewust een aantal keren diep in en uit. En voel de stress uit je lichaam wegvloeien.
  3. Heb niet te hoge verwachtingen. Verwachtingen leiden meestal tot teleurstellingen. Heb geen verwachting van “hoe het zou moeten zijn “maar ervaar bewust hoe het is. Wees dankbaar voor alles wat er op dit moment gebeurt. En wees blij met wat je hebt niet met wat je mist.mindful kerst verwennen
  4. Neem tijdens de voorbereiding en de festiviteiten voldoende rust. Neem af en toe de tijd om bewust even iets voor jezelf te doen. Ga lekker in bad met je favoriete badschuim en een goed boek, kijk een mooie film of maak even een lekkere wandeling. Loop niet heel de tijd te rennen als je gasten hebt maar ga ook gewoon even lekker zitten en ontspan en geniet van een hapje en een drankje en heb aandacht voor je gasten. Ook voor jouw is het tenslotte feest!
  5. Accepteer jezelf en de ander. Iedereen is anders en doet de dingen op zijn/haar eigen manier. De ene manier is niet per definitie beter als je andere manier. Ook jij mag er jouw draai aan geven, dus maak je vooral niet druk wat een ander er van vind.
    Wees mild en geniet van de verschillen

Wil je leren om meer mindful in het leven te staan en je minder te laten meeslepen door stress, verwachtingen, minder te oordelen en daardoor bewuster te leren genieten van wat er op dit moment is. Denk dan eens aan de Mindful-OnlineTraining. Meld je je aan voor 31 december dan krijg je er gratis de training Mindful eten en mindful afvallen twv € 59,–  bij die start in januari. ( niet in combinatie met andere kortingen )

Heb jij al stress voor de feestdagen?

Reacties
Categorieën