Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
3 min
1

Olijfolie, het "vloeibare goud”

3 min
1

Olijfolie, het vloeibare goudOlijfolie, het “vloeibare goud” zoals het in vroegere tijden werd genoemd, is niet meer weg te denken als belangrijk ingrediënt in de keuken maar ook niet in cosmetische producten. Ze zijn overal rond de Middellandse Zee te vinden die prachtige olijfbomen vol met hun vruchten, de olijven.

Inleiding

Ze staan daar met hun knoestige en gedraaide stammen als wijze oude mannen. Ze groeien langzaam, hebben en nemen de tijd en worden ook heel oud. Er zijn zelfs olijfbomen die wel vijftienhonderd jaar oud worden en bomen van een paar honderd jaar oud zijn al helemaal geen uitzondering.
Olijfbomen en olijftakken spelen een rol in onze cultuurgeschiedenis en komen voor in zowel de Bijbel als in de Koran. Hun vruchten, de olijven horen in veel verschillende landen thuis bij de eetgewoonten en ook de olie, die uit de olijven geperst wordt, is ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken.

Olijfolie, het vloeibare goud2Bestanddelen in de olijfolie

Olijfolie uit de eerste koude persing is heel gezond omdat er een groot aantal vitamines in voorkomen zoals: A, B1, B2, C, E en K en hun provitamines en eveneens de mineralen Ca, Cl, Cu, Fe, Mg, Mn, P, S en Si.

De olie bevat veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren(heilzaam tegen hart- en vaatziekten) en ook zgn. anti-oxidanten die onze cellen beschermen tegen veroudering. Dit geldt zowel voor de inwendige- als ook de uitwendige mens.

Werking

Koudgeperste olijfolie verzacht, ontspant, geeft energie, voedt de inwendige mens en is vochtafdrijvend en laxerend. Werkt zuiverend op de lever, is vaatverwijdend en wordt aanbevolen bij mensen met bijv. suikerziekte.

Ook uitwendig werkt deze olie uitstekend op de huid  bijv. bij  eczeem, allergieën en huidverhardingen. Het is een veelzijdig te gebruiken olie want deze is geschikt voor alle huidtypen.

De techniek van het persen met de hand was al in gebruik bij de Romeinen maar behoort uiteraard inmiddels tot het verleden. Moderne machines halen de maximale hoeveelheid olie uit de vruchten. Zo krijgen we de “maagdelijke”olie van de eerste persing die de Italianen ’ olio vergine’ en de fransen “extra virgin’ noemen.

Na deze eerste (“koude”) persing kan, uit de overgebleven rest, door napersen bij hoge temperatuur, de resterende olie worden gehaald. Deze is van minder kwaliteit en wordt gebruikt bijv. voor het maken van zeep.

Wat kan olijfolie voor de huid betekenen?

In de volksgeneeskunde is de olie in gebruik als huidolie maar is verder ook heel goed tegen verbranding door de zon, stijve spieren, acne of op het droge haar.

Olijfolie is ook heel goed te vermengen met essentiële oliën en wordt daarom ook heel vaak toegepast in de Aromatherapie
Door vele eeuwen en culturen werd en wordt de olijfolie dan ook gebruikt voor allerlei doeleinden waaronder ook voor cosmetische producten. Daardoor zijn er allerlei producten in de vakhandel voor huid en haar die deze heerlijk olie bevatten. Met als voordeel dat ze uw huid jong, zacht en soepel maakt en zorgt voor een goede vochtbalans.

Door al deze eigenschappen beschermt de olie tegen vroegtijdige veroudering.

En is bovendien ook heel geschikt voor gebruik op de huid van kinderen. Biedt bescherming tegen huidallergieën en ontstekingen.

U kunt een groot aantal heerlijke producten met een fantastisch heilzame werking op huid en haar kunt u online bestellen op:

www.deweegschaal.nl

Al deze hier te verkrijgen producten zijn afkomstig uit Kreta in Griekenland waar een lange traditie bestaat van verzorging op basis van olijfolie.

Dit zijn:

  • Bad- en doucheproducten
  • Verschillende soorten zepen puur of met toevoeging van verschillende kruiden en/of peeling (scrub) producten
  • Haarconditioners en shampoos
  • Bodylotions, huidcrèmes, massage olie
  • Producten voor de hand- en voetverzorging
  • Uiteraard zijn er ook producten speciaal gemaakt voor de verzorging van de heren
    Heel nieuw in dit assortiment zijn:
  • Bodybutter te verkrijgen in drie verschillende geuren: Amandel, Lavendel en Cacao
  • Lipbalsem met drie verschillende smaken: Mango, pepermunt en vanille.

Al de hierboven genoemde producten zijn niet getest op proefdieren.

Heeft u nog geen passend geschenk voor bijv. de komende Kerstdagen zijn er ook mooie geschenkverpakkingen te koop met verschillende combinaties van producten.

Reacties
Categorieën