Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
10 min
0

Aromatherapie voor de 50plussers

10 min
0

Aromatherapie voor de 50plussersAromatherapie richt zich op het bevorderen van de gezondheid en het genezen van kwalen en dat wordt gedaan door gebruik te maken van plantaardige oliën.

Inleiding

Het woord Aromatherapie is een samentrekking van het woord Aroma (geur) en therapie (behandeling). En behandelingen kunnen worden gedaan door o.a. hiervoor essentiële oiiën, basisolien, en hydrolaten te gebruiken. De aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid en het genezen van aandoeningen mede door het gebruiken van essentiële oliën

De lucht zuiveren

Aromatherapie voor de 50plussers2Er zijn diverse manieren om de lucht te zuiveren, namelijk met:

  • Aromalampje: verdamping door de warmte van waxinelichtje.
  • Tele-aromalampje: verdamping door de warmte van een gloeilampje.
  • Aromastone: een zeer veilige, solide, stabiele ‘steen’ waar een thermostaat in is verwerkt zodat hij nooit te warm zal worden. Is heel eenvoudig schoon te maken.
  • Aroma-stream: brengt de essentiële olie door verplaatsing van lucht in de ruimte. Hierbij wordt geen warmte maar een klein ventilatortje met aromafilter gebruikt.
  • Aroma-verstuiver: verstuiving door trillingsmechanisme.Werkt met behulp van een luchtpompje en brengt sterk geconcentreerde lucht met olie in de grotere ruimte .

Essentiële oliën of etherische oliën

Essentiële of ook wel etherische oliën genoemd  zijn de vluchtige geurstoffen van planten. De levenskracht van de planten, die in deze oliën verzameld is, wordt als het ware op de client overgedragen en zal bijdragen tot het herstel van het natuurlijke evenwicht in zijn of haar lichaam. Iedere essentiële olie is in zekere mate antiseptisch en heeft daarnaast specifieke eigenschappen, die zich richten op een of meerdere organen en/of aandoeningen) Het gaat hierbij om een selektief proces, waarbij uitsluitend schadelijke bakteriën worden uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke ongemoeid blijven. Als een essentiele olie dan ook goed wordt toegepast zullen er slechts zelden neveneffekten te verwachten zijn.

Essentiele olien worden door het lichaam opgenomen via inhalering, de huid of de slokdarm en verlaten het door de huid, de urine of de ontlasting.

Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. Essentieel (= wezenlijk) wijst niet alleen op de zuiverheid die ze moeten bezitten, maar duidt vooral op het feit dat het hier om de kern, de hoofdzaak gaat, nl. die van de levenskracht. De Chinezen,die hiervan als ontdekkers gelden, noemen deze levenskracht CHI, de Jappanners Kie en de Indiers Prana. Andere benamingen, zoals etherisch (vervluchtend, ijl, ongrijpbaar) of aromatisch wijzen respektievelijk op de hoedanigheid, herkomst en aard. Het gaat altijd om absoluut zuivere, uit planten gewonnen, vochten die er olieachtig uitzien en die meestal een aangename geur hebben en die als ze goed worden toegepast weldadige heilzame werking hebben.

Hoe wordt etherische olie gewonnen?

De meeste etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie. Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De etherische olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water kan de etherische olie hiervan worden gescheiden door het verschil in dichtheid tussen de olie en het water.

Wat kun je doen met de etherische olien

Je kunt met behandelingen bijv. bereiken dat een kwaal sneller beter wordt, de symptomen worden verlicht.

Om maar een voorbeeld te nomen bijv. hoofdpijn wordt minder of verdwijnt helemaal.

En er kunnen allerlei soorten behandelingen mee gedaan worden manieren:

De schoonheidsspecialiste kan de cliënt masseren. En daar kunnen verschillende resultaten mee bereikt worden. Je wordt er rustig van, ontspannen, en de huid wordt er heerlijk zacht van.

Door te verdampen kan je met de lucht van de oliën verschillende resultaten bereiken.

Bijv. Kamille olie of lavendelolie ontspannen.

Eucaluptus olie verlicht bij een verkoudheid.

Wat kun je thuis met aromatherapie doen of bereiken

  1. U kunt uzelf masseren met een plantaardige olie waaraan u wat druppeltjes etherische oliën aan hebt toevoegd, maar dat kunt u natuurlijk ook bij een van uw gezinsleden doen.
  2. U kunt zelf eth. oliën in een shampoo of crème doen
  3. U kunt in een verdampingslampje wat etherische olie doen
  4. U kunt een lekker bad namen waarin u  wat etherische oliën doet.

Wat zijn de meest voorkomende geur oliën?

Aromatherapie voor de 50plussers3De meest voorkomende en ook bekendste oliën zijn:

  • Kamille olie
  • Lavendelolie
  • Bergamot (wordt veel gebruikt om parfum te maken)
  • Citroen Eucalyptus
  • Kruidnagel
  • Pepermunt
  • Rozemarijn
  • Sandelhout
  • Sinaasappel
  • Tijm
  • Tea Tree olie (die noem ik het EHBO koffertje in een flesje want deze olie helpt tegen : jeuk, insektenbeten, antiseptisch, ontstekingen, muggen) abcesssen, acne, voetschimmel, blaren, brandwonden, roos, herpes, insectenbeten, vette huid, wratten, wondinfecties, astma, bronchitis, bijholte ontsteking, hoest, verkoudheid, griep, koorts en koortsuitslag, vaginale infectie en jeuk, blaasontsteking.

Hoe kun je oliën het beste gebruiken?

Naast het verdampen van essentiële oliën zijn er nog talloze andere manieren om ze te gebruiken.

Warmte is de basis voor alle gebruik;warmte laat de geuren vrijkomen en hun werking uitoefenen.

De wijze van gebruik van de oliën zijn:

  1. Baden (warm water)
  2. shampoos (uiteraard door wassen met warm water)
  3. crèmes (door de warmte van de huid)
  4. kompressen(gelegd in warm water waarin wat oliën zijn gedruppeld)
  5. inwendig gebruik (alleen onder leiding van therapeut of arts)
  6. inhalatie (in een zgn. aromalampje
  7. massage (door de warmte van de huid)
  8. bad; hierin worden hooguit 10 tot 15 druppels zuivere essentiële olie gebruikt, welke op het laatst aan het badwater moeten worden toegevoegd. De essentiële oliën dienen vermengd te worden met een emulgator zodat het in het water oplosbaar is en niet op de bovenkant van het water blijft drijven.

Hiervoor kan men gebruiken:als emulgator kan hiervoor gebruikt worden:

MELK – EIDOOIER – BADZEEP – SHAMPOO – ZOUT – HONING – VERTARGIL (dit is groene leem van het merk Chi)

(verhouding is 1 dr. emulgator, 10 dr. olie).

Om het badwater nog rijker te maken kan men er ook nog een natuurlijke plantaardige basisolie aan toevoegen (oliebad), ongeveer 5 tot 10 ml per bad.

Buiten een totaal lichaamsbad kan men ook deelbaden nemen, bijv. een voetbad. Hierbij gebruikt men ongeveer 5 druppels essentiële olie.

Hoe moet je een bad klaarmaken met etherische olie

Het water laten instromen en in uw badschuim het volgende oplossen en dat in het water gooien vlak voordat het volgelopen is.

Verschillende badrecepten voor verschillende kwalen

Uiteraard zijn er nog talloze andere combinaties te bedenken:

Bad tegen spierpijn: 7 dr jeneverbes, 5 dr lavendel, 6 dr rozemarijn.

Bad tegen reuma: 1 dr tijm, 5 dr rozemarijn, 5 dr eucalyptus of teatree, 5 dr    lavendel.

Bad tegen verkoudheid: 5 dr lavendel, 3 dr mirte, 5 dr den, 1 dr pepermunt, 1 dr tijm.

Bad tegen griep: 2 dr tijm, 6 dr den, 3 dr jeneverbes, 3 dr rozemarijn, 5 dr eucalyptus.

Bad tegen stress: 6 dr lavendel, 2 dr marjolein, 2 dr ylang-ylang.

Bad tegen hoofdpijn: 10 dr lavendel, 2 dr pepermunt, 4 dr citroen. Ontspannend bad: 5 dr scharlei, 2 dr lavendel, 2 dr ylang-ylang, 1 dr vetyver. Rustgevend bad: 5 dr melisse (100%), 5 dr roos.

Stimulerend bad: 4 dr rozemarijn, 4 dr sinaasappel, 4 dr jasmijn, 4 dr ijzerhard.

Als je erg hoest of verkouden bent kun je het beste in een aromalampje wat eucalyptusolie of Kamille-olie of thijm laten verdampen. Denk er wel aan dat u bepaalde olien beter kunt vermijden bijv. bij hoge bloeddruk (zie hieronder.

Kompres die u kunt toepassen om de essentiële oliën zeer plaatselijk te laten inwerken. Een kompres werkt het beste gemaakt van flanel of katoen, waarbij men in een bijv.  een lepeltje zout  2 tot 4 druppels essentiële olie in 1 deciliter warm/heet water drenkt. Dit enkele minuten op de betreffende plaats aanbrengen. Deze procedure kan enkele malen herhaald worden.

Ook kunnen essentiële oliën goed in kleipakkingen vermengd worden. Meng ongeveer 7 druppels essentiële olie met geneeskrachtige leem en meng die met warm of koud water. Leg het op de gewenste plek en laat het ongeveer een half uur zitten. Bij kleipakkingen voor het gezicht nooit meer gebruiken dan 3 druppels essentiële olie.

Inhalatie

Op de eerste plaats het gebruik van aromalampjes e.d., waarbij door verdamping of anderszins de geur in de lucht komt, en vervolgens geïnhaleerd wordt. Een andere eenvoudige manier is het bij zich hebben van een katoenen zakdoek waarop enkele druppels etherische olie gedaan zijn en dan deze af en toe voor de neus houden en goed inhaleren.

Mensen die bedlegerig zijn kunnen enkele druppels op kussen of laken doen. Bij kinderen een flanellen of wollen doekje onder het kussentje of aan het voeteneind tussen de lakens. De lichaamswarmte bevordert dan de vervluchtiging en daarmee de werking.

Verder kan men stomen door 3 druppels essentiële olie in een kom (kokend) heet water te doen. Ga dan met een handdoek over het hoofd zitten en haal zo diep mogelijk adem.

Shampoos/Crèmes

De essentiële oliën kunnen eenvoudig toegevoegd worden aan natuurlijke shampoos en crèmes.

Inwendig gebruik

De zuivere natuurlijke essentiële oliën kunnen inwendig gebruikt worden, maar hooguit 12 druppels verdeeld over de dag. De druppels kunnen ingenomen worden op een stukje brood, in wat honing of in een capsule.

Zorg bij inwendig gebruik wel voor deskundige leiding, daar de essentiële oliën ontzettend krachtig zijn en bij ondeskundig gebruik toch schadelijk kunnen zijn.

De essentiële oliën kunnen ook gebruikt worden in mondwater en als gorgeldrank. Hiervoor gebruikt men ongeveer 7 druppels op een glas gekookt afgekoeld water.

Massage

Essentiële oliën zijn heel effectief als ze gebruikt worden bij lichaamsmassage. Ze laten zich gemakkelijk vermengen met basisoliën, worden gemakkelijk door de huid opgenomen en dringen zeer diep door in de weefsels. Bij massage is het heel belangrijk dat de huid goed schoon en warm is. De essentiële olie moet voor het rechtstreekse huidcontact eerst goed vermengd worden met een basisolie (bijv. tarwekiem-, avocado-, en/of amandelolie).

De aanbevolen concentratie voor het lichaam is:

• 10 tot 15% essentiële olie op 100% koudgeperste plantaardige basisolie.

• voor het gezicht 3 tot 5% essentiële olie. Op een flesje basisolie van 50 ml zijn dit hooguit 100 druppels voor het lichaam en hooguit 50 voor het gezicht; beter minder en later nog wat toevoegen, dan teveel.

Wilt u de massage-olie hydrofiel (= met water vermengbaar) maken, dan gebruikt u met de basisolie ongeveer 10% emulgator (zie boven). Na de massage kan men de resterende massage-olie gemakkelijk verwijderen met warme natte doeken.

Welke oliën zijn geschikt voor welke ouderdomskwalen?

Lavendel Tegen slecht slapen bijv. is het heerlijk om een paar druppeltjes Lavendel olie onder je kussen te leggen. Bovendien is lavendel zeer ontstekingremmend, tegen rode uitslag pijndempend, kalmerend op de gehele mens. Helpt ook goed bij pijn

Het water laten instromen en in uw badschuim het volgende oplossen en dat in het water gooien vlak voordat het volgelopen is.

Kamille, verzachtend, kalmerend op de totale mens tegen netelroos huidontstekingen

Kruidnagel is sterk ontsmettend, pijndempend (bijv. bij kiespijn of bij ingegroeide nagel Niet voor inwendig gebruik want is dan schadelijk! Geranium Bourbon Bij Diabetes 2 voor betere bloeddoorstroming in handen en voeten Bij Herpes zoster (gordelroos) tegen pijn

Neroli en Wierook Zijn spirituele oliën die kunnen ingezet worden als iemand in de terminale fase verkeerd. Deze oliën helpen de patiënt rustig te zijn, los te kunnen laten

Grapefruit Tegen jeuk, bijv. bij wondroos of netelroos

Helicryse Tegen blauwe plekken

Marjolein Opwekkend bij oververmoeidheid, krampopheffend

Patchouli antidepressivum

Rozenhout werkt o.a. verstevigend op het bindweefsel van de huid

Tijm Tegen hoesten

Citroen tegen ontstekingen, brekende nagels, wratjes. Is ook goed in te zetten bij hoge koorts. Bijv. koele doeken (met ijsblokjes en daar een paar druppeltjes citroen in doen. Als nagelversterker: 1 ml . lijnolie met 10 dr. Citroen hiermee de nagels inmasseren

Den Om de lucht te zuiveren in stoombad of bad

Tea Tree tegen ontstekingen bijv. bij ontstoken tandvlees.

Een druppeltje Tea Tree of Salie op uw tandpasta wil vaak wel helpen; u kunt ook spoelen met teatree:1 à 2 druppeltjes in wat water; blijven de klachten zich voordoen is het raadzaam contact te zoeken met uw tandarts.

Marjolein Versterkend voor hoofd, hart, maag en spijsvertering, krampstillend, laxerend, Bij overmatig gebruik kan het slaperigheid veroorzaken

Ylang Ylang ontspannend, goed bij hoge bloeddruk

Salie tegen haaruitval en transpirerende voeten

Eucalyptus maakt de luchtwegen vrij

Roos bij verdriet werkt troostend, helend

Een goed recept tegen gewrichtspijn: is 7 druppels Citroen, 4 druppels Jeneverbes en 3 druppels Kamille olie mengen in 25 ml. basisolie .

Luchtweginfecties

Ter voorkoming van luchtweginfecties vermeng: • 5 druppels citroengras • 4 druppels eucalyptus • 3 druppels sandelhout met 25 ml. basisolie of verdamp in een aromabrander.

Lusteloosheid, depressie en angst Vermeng: • 8 druppels bergamot • 3 druppels cypres • 2 druppels lavendel in 25 ml. basis massage- of badolie of verdamp ze in een aromabrander.

Nervositeit en stress Verdamp: • 2 druppels ceder • 3 druppels lavendel

Er zijn ook oliën die u beter niet kunt gebruiken

Het is het beste om etherische oliën nooit in te nemen alleen onder leiding van een deskundige therapeut of arts.

Ook moet u in het algemeen gesproken  essentiële oliën nooit puur op de huid doen maar altijd vermengen met een basisolie zoals bijv. avocado- olijf- tarwekiem of een andere plantaardige olie.

Oliën die je niet op moet brengen bij bepaalde kwalen zijn:

  • Eucalyptus niet bij hoge bloeddruk
  • Rozemarijn niet bij hoge bloeddruk
  • Pepermunt niet giftig maar niet tegelijk met homeopathische middelen gebruiken
  • Marjolein kan bij overmatig gebruik slaperigheid veroorzaken
  • Lavendel verzoorzaakt bij lage bloeddruk slaperigheid

Oliën die iedereen zonder gevaar kan toepassen.

Natuurlijk nooit inwendig daarvoor moet altijd een therapeut of arts worden geraadpleegd.

Enige voorbeelden die iedereen zonder gevaar uitwendig kan toepassen zijn:

Kamille en Lavendelolie

Maar toch kan iemand een allergische reactie krijgen bij contact met de huid. Daarom is het altijd aan te raden ook bij deze twee oliën om even een druppeltje opgelost in een beetje olie (olijfolie, amandelolie, jojoba olie is geen olie maar een was) in de plooi van de arm te doen of achter het oor en dan even een half uurtje te wachten. Is er geen reactie dan kan zonder problemen deze olie worden toegepast.

Als je over een slechte reuk beschikt  heeft het gebruik van een etherische olie dan zin ?

Zijn er in dit specifieke geval bijv. sterkere oliën die dan gebruikt kunnen worden?

In eerste instantie is dat heel jammer en ook lastig als je slecht ruikt.

Want daardoor mis je ook veel. Denk aan het lopen door in de vrije natuur, of het ruiken aan bloemen. Daardoor gaat de kracht van de oliën al voor een groot deel verloren. Maar u kunt natuurlijk wel profiteren van de werkzaamheid die een bepaalde olie heeft op een kwaal en daarom kan deze olie dan toch goed gebruikt kunnen worden. Jammer genoeg kunnen deze personen de vaak heerlijke geur dus niet goed ruiken.

Maar bijv. Patchouli heeft een zeer sterke geur èn een aantal goede eigenschappen zoals:

Antidepresivum,beschermend,celbeschermend,insecten verdrijvend, affrodisicum, ontgiftend,virusbestrijdend.

Brengt evenwicht en rust. Versterkt en stimuleert het zenuwstelsel bij matig gebruik maar werkt verdovend in te grote doses. Verhoogd de helderheid van geest en objectiviteit. De geur is dus heel krachtig en kan allerlei associaties oproepen maar wel met mate gebruiken!

Welke essentiële oliën kunnen direct op de huid gebruik worden?

Wij adviseren altijd een essentiële olie te verdunnen met bv een vette plantenolie, omdat de e.o. 100% geconcentreerd is en mogelijk irritatie, branderigheid of roodheid kunnen veroorzaken bij aanraking met de huid.

Bij insectenbeten, wondjes en reflexzones kunt u een aantal oliën wel rechtstreeks op de huid aanbrengen:

lavendel, tea-tree, eucalyptus, helicryise, jatamansi, sandelhout, pathouli, vetivert, tijm, citroen & roos.

Welke oliën zijn heel geschikt voor de oudere huid?

  • Geranium
  • Grape-fruit
  • Helicryse
  • Neroli
  • Niaouli
  • Roos
  • Rozenhout,
  • Salie
  • Sandelhout


Reacties
Categorieën