Arganolie, prachtig natuurproduct met succes toegevoegd aan crèmes
04 oktober 2008 

Arganolie, prachtig natuurproduct met succes toegevoegd aan crèmes

Arganolie, prachtig natuurproduct met succes toegevoegd aan crèmesIn ons eerste artikel over Arganolie en de eigenschappen van deze fantastische olie is dit onderstaande artikel gewijd aan de verschillende crèmes en de hieraan toegevoegde Arganolie en de heilzame werking op de huid voor zowel dames als heren.

Inleiding

Alweer een aantal maanden geleden hebben wij  een artikel  gepubliceerd over Argan olie. Deze olie die wordt gewonnen uit de pitten van de Arganvrucht van de Argan boom. (Argania Spinosa).  De Arganboom groeit al meer dan 80 miljoen jaar in het onherbergzame zuiden van Marokko in het gebied rondom de stad Agadir. Voor een gezonde groei heeft deze boom o.a. een bepaalde specifieke samenstelling van de grond nodig. Dat is de reden dat deze bomen niet overal kunnen groeien waardoor hun product, de Argan olie ook kostbaar is.Arganolie, prachtig natuurproduct met succes toegevoegd aan crèmes2De Arganolie, wordt geperst uit de pitten die niet geroosterd worden. Hierdoor zijn er maar liefst ruim 30 kg pitten nodig voor één liter cosmetische Arganolie. Hierna wordt de olie 2x gefilterd en direct afgevuld in flacons waaraan, al naar behoefte,  een geringe hoeveelheid kruiden, natuurlijke essences of etherische oliën worden toegevoegd. De op deze manier gewonnen olie kan 100% biologisch genoemd worden.

In het land van herkomst, Marokko, wordt deze olie vanwege zijn vele heilzame effecten zowel voor inwendige consumptie als voor producten in de huidverzorging gebruikt.
Arganolie is o.a. zeer rijk aan vitamine E ook wel de huidvitamine genoemd en heeft

bovendien een heel hoog percentage gamma tocopherol wat bekend staat als een actieve antioxidant. Deze twee factoren zijn dan ook essentiële bestanddelen in producten ter bestrijding van het verouderingsproces in de huid.
Naast de 100% natuurlijke Arganolie voor cosmetisch gebruikt heeft. Gezonder.nu ook de beschikking over verschillende crèmes met Arganolie. Hieronder de beschrijving, bestanddelen en toepassing hiervan.

Antirimpel crème voor dames

Bestanddelen:

60% cosmetische Arganolie  Daarnaast bevat deze crème een heerlijk mix van de volgende verzorgende en heerlijk geurende ingrediënten: Shea butter, en de etherische oliën Oranjebloesem en Neroli.

She Butter, herkomst en beschrijving

Arganolie, prachtig natuurproduct met succes toegevoegd aan crèmes3Shea notShea butter  wordt gewonnen uit de olie-achtige inhoud van de pitten van de nootjes die groeien aan de Shea notenboom (Butyrospermum parkii). Deze bomen komen voor westelijk Afrika o.a.in:  Mali, Kameroen .
De shea noten worden gedroogd en gemalen. Het hierdoor verkregen poeder wordt in water gekookt en hierbij komt een substantie vrij die Shea butter genoemd wordt.

Eigenschappen voor de huid
Deze boterachtige substantie wordt al eeuwenlang in Afrika gebruikt o.a. om de huid te beschermen (a.s. tegen de zon, wind , hitte en zout water  en voor zijn hydraterende (vochtvasthoudende) eigenschappen. Jet wordt daarom o.a. vaak gebruikt bij het geven van massages. Bovendien blijkt het een prima basis te zijn voor het mengen met etherische oliën.
Shea butter ontdoet de huid niet van zijn eigen natuurlijke vetfilmpje en stimuleert de collageenproductie in de huid. Door deze eigenschappen kan het zeer goed worden ingezet tegen rimpels, littekens of verbrandingen. Verder bevat Shea butter een hoog percentage cinnamic zuur waardoor het een beschermingsfactor (SPF-6) vormt tegen UV stralen.
Door al deze eigenschappen is Shea butter ook prima in te zetten bij droog haar/ hoofdhuid  Met als prettige bijkomstigheid dat hierdoor ook de haargroei wordt gestimuleerd.

Neroli, herkomst en beschrijving

Neroli , in Nederland ook wel Oranjebloesemolie genoemd.
De etherische (vluchtige) olie wordt gewonnen uit de blaadjes van de Citrus Aurantium. Dit is een boom met glanzende, donkergroene blaadjes die o.a. groeit. in Egypte en Marokko. De etherische olie wordt door middel van stoomdistillatie onttrokken aan de bloemen van deze boom.  De geur is fris, warm, bloemig.
Eigenschappen voor de huid
Deze olie versterkt de doorbloeding in de huid waardoor hij uitermate geschikt is voor de rijpe en gevoelige huid, bij zwangerschapsstriemen (striae)en  littekens. De olie werkt heel verzachtend op de huid.

Vanille extract, herkomst en beschrijving

Het woord vanille is afkomstig uit het Spaans voor peul, Vaina. De beste soort is de Bourboun/vanille oorspronkelijk afkomstig van het Franse eiland Reunion in de Indische Oceaan. Nog steeds worden de vanillestokjes op dit tropische eiland geoogst, maar ook verbouwd in Mexico en Madagaskar.
Het vanillestokje is de lange, zwarte vrucht van klimplanten o.a. de Vanilla Planifolia of Vanilla imperialis. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid groeit vanuit het hart een lange dunne peul met daarin de zaadjes. Vanillestokjes worden geoogst voordat de peulen helemaal rijp zijn anders knappen ze open en springen de zaadjes eruit. De peulen krijgen pas na het drogen en fermenteren het bekende vanillearoma.
De stof (pulp) die hierin zit bevat, behalve de heerlijke vanillegeur, ook een groot aantal vitaminen o.a. uit de groep van de vitamines A en B en de vitamines C en E.
Eigenschappen voor de huid
U zult begrijpen dat door bovenstaande combinatie van stoffen een mooie, verzorgende antirimpel crème is ontstaan die uw huid niet alleen fantastisch verzorgd en het huidverouderingsproces laat vertragen maar u bovendien een mooie frisse teint bezorgt.
Deze crème kunt u het beste, vooral dun, aanbrengen op gezicht en decolleté.

Gezichtscrème en aftershave balm met Arganolie voor heren

Ook de heren kunnen veel baat hebben bij een crème of balm waarin Arganolie (60%) is verwerkt.

Bestanddelen:

In deze producten is, net als bij de damescrèmes shea butter verwerkt bovendien zijn hierbij de etherische oliën Myrte, Sandelhout en Neroli toegevoegd.
(De eigenschappen van Sea butter en Neroli staan hierboven al beschreven.)

Sandelhout, herkomst en beschrijving

Sandelhout is een kleine sierlijke boom die altijd groen is die wel 10 meter hoog kan worden met geurend hout en langwerpige bladeren. Deze boom komt oorspronkelijk uit de kustgebieden van Maleisië en Indonesië maar komt tegenwoordig voor in veel tropische gebieden. De boom moet minstens 20-40 jaar oud zijn voor er voldoende kernhout aanwezig is waaruit olie geëxtraheerd kan worden. Sandelhout is een van de meest waardevolle materialen die gebruikt worden in de parfumindustrie.
Eigenschappen voor de huid
De olie is afgezien van het gebruik vanwege de heerlijke geur ook een prima verzorgende olie o.a. voor:
Een vette huid, acne, ontstoken huid, droge/oudere huid. De olie werkt als een moisturizer (bevochtigingsbestanddeel).
Sandelhout heeft verder de eigenschap de circulatie in de haarvaatjes en lymfe te verbeteren. Ook worden de huid en het onderliggend bindweefsel versterkt. Aftershaves bevatten vaak sandelhout vanwege de geur en de verzachtende kwaliteiten.

Myrthe, herkomst en beschrijving

Myrthe Communis is een struik de altijd groen blijft en die wel drie meter hoog kan worden. Bij het kneuzen van de blaadjes kunt u een jeneverbesachtig geur  ruiken Als de struik in bloei staat komen er aromatische witte bloemen aan gevolgd door blauwzwarte bessen. De plant groeit in landen rondom de Middellandse zee bijv. in Marokko, Tunesië, Spanje, Frankrijk.
Myrte wordt, net als Sandelhout ook in de parfumindustrie gebruikt.
Eigenschappen voor de huid:
Versterkt de huid, acne, vette huid, grove poriën, geïrriteerde en ontstoken huid. Mirte werkt samentrekkend bij rimpel waardoor de huid een gladder aanzien krijgt.

eczeemcrème

Inleiding

Eczeem is een huidziekte  met als oorzaak een allergische reactie van de huid op een bepaalde stof. Welke stof dat kan zijn is even variabel als het aantal mensen die last heeft van eczeem. Bij deze huidziekte zijn ontstekingsreacties te zien die gepaard gaan met roodheid, zwelling, en de huid voelt warm aan.. Maar vaak zijn ook vochtblaasjes, vochtafscheiding en  schilfers te zien. En vooral heel vervelend voor de patiënt is de jeuk, heel veel jeuk

Bestanddelen:
In de eczeemcrème zit: 60% Diarargan met Egyptische Scharzkümmel olie en Shea butter en een kleine hoeveelheid Lavendel essence.
De eigenschappen van Shea butter zijn hierboven al beschreven

Schwarzkümmel olie of Nigella Sative, herkomst en beschrijving

Schwarzkümmelolie  is een eenjarig kruid dat 40-60- cm hoog wordt.  De blaadjes hebben de vorm van veren en de bloemen zijn lichtblauw.
Oorspronkelijk kwam deze plant voor in het Midden Oosten maar tegenwoordig komt hij veel voor in Turkije, Syrië en Egypte. De heilzame werking van de uit de zaden gewonnen olie was al bekend in het tijd van het oude Egypte. Zelfs in het graf van de bekende farao Tout-ank-amon werd een flesje met deze olie gevonden.
Eigenschappen voor de huid:
Aan de olie wordt een heilzame werking toegeschreven voor :
een droge, geïrriteerde huid, allergieën, ontstekingen, constitutioneel eczeem (voorkomend vanaf de jeugdjaren). Vandaar dat deze crème ook gebruikt kan worden bij eczeem bij kinderen.

Lavendelessence, herkomst en beschrijving

Arganolie, prachtig natuurproduct met succes toegevoegd aan crèmes4De frisse en zuivere geur van Lavendel was al bekend 4000 jaar geleden bekend bij de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen en werd o.a. gebruikt bij het baden. De naam Lavandula is dan ook afkomstig uit het Latijnse “lavare” dat wassen betekend.
Lavendelolie is afkomstig van een winterharde, altijd groene dwergstruik met in bundels rechtopstaande stengels. De stam vertakt zich in talrijke stengels die tot 60 cm hoog kunnen worden. De bladeren van lavendel zijn grijs-groen en lancetvormig. De olie wordt gewonnen uit de gehele lavendelplant.
Eigenschappen voor de huid:
Kalmerend, heilzaam bij:  wondhelend, allergieën, eczeem,
In deze crème wordt deze essence toegevoegd vanwege de verzachtende, kalmerende en helende werking van Lavendel en bovendien geeft de zachte geur een aangename geur aan deze crème.

Gebruikersreacties

De verhalen van tevreden klanten met eczeem zijn dat in de meeste gevallen de jeuk door deze crème weggaat, jammer genoeg is dit niet altijd het geval met het eczeem zelf. Omdat deze crème 100% natuurlijke ingrediënten bevat raden we u aan dit product consequent te gebruiken vanwege zijn algemeen verzachtende werking.

Alle hierboven genoemde Gezonder.nu crèmes zijn gemaakt van 100% biologische arganolie (Ecocert keurmerk) en bevatten geen parabenen of ander chemische toevoegingen. Te bestellen bij:  www.gezonder.nu

Email: info@gezonder.nu

Marga Dobma

All rights reserved©.

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur is het niet toegestaan dit artikel, of enig onderdeel daarvan, openbaar te maken en/of te (doen) verveelvoudigen

Over de schrijver
Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 25 Apr 2013

Eerdere reacties:graag had ik geweten welke producten ik best kan gebruiken om mijn gezicht goed te verzorgen is dit een reinigings melk en een olie??? kan u me raad geven aub?suzannerombouts op 04.11.2010. 06:47Hallo Suzanne,Er zijn verschillende producten in de vakhandel. Dus kijk even wat je voor reinigingsproducten je voorkeursmerk heeft. Kies er hier een uit. In het algemeen is voor een goede huidverzorging nodig: 1.Een product om de huid schoon te maken 2.Een dagcreme aangepast aan het huidtype 3.Een nachtcreme aangepast aan het huidtype. Sommige cremes kunnen zowel voor de dag- als de nachtverzorging gebruikt worden. Lees goed de gebruiksaanwijzing en lees de artikelen op deze site hierover goed door. Succes, je email adres is van de site anders krijg je maar vervelende reacties van mensen die hier niets mee te maken hebben ! Succes, Marga DobmaMarga Dobma op 20.11.2010. 15:31

Reactie plaatsen