Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
1 min
0

Aromatherapie, het gebruik van etherische oliën

1 min
0

Aromatherapie, kruiden, bloemen en planten met een verzorgende werking.

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, gebaseerd op het gebruik van etherische oliën uit kruiden, bloemen en planten.

Al eeuwen lang wordt er gebruik gemaakt van kruiden, bloemen en planten in de geneeskunde.

Aan het eind van de middeleeuwen worden etherische oliën gemaakt in Europa. Echter, de aromatherapie zoals wij deze nu kennen is nog niet zo oud. Hierover wordt voor het eerst geschreven in het boek “Aromathérapie” van de Fransman René Maurice Gattefossé uit 1936. Hij ontdekte per ongeluk de werking van lavendelolie tijdens het koelen van een brandwond. Nadat de brandwond sneller genas dan normaal is Gattefossé zich gaan verdiepen in de geneeskrachtige werking van etherische oliën.

Aromatherapie onderhoudt en bevordert de gezondheid en het genezen van aandoeningen. De etherische oliën uit kruiden, bloemen en planten versterken de levenskracht, activeren het afweersysteem en herstellen het evenwicht. Daardoor versterken ze de levenslust en schoonheid. Tijdens aromatherapie worden alleen de schadelijke bacteriën uitgeschakeld. De onschadelijke en nuttige bacteriën blijven ongedeerd. Dit vermindert de kans op bijwerkingen enorm.

Soorten etherische oliën

Er zijn honderden soorten etherische oliën die zich richten op één of meer organen of aandoeningen.

Een kleine greep uit deze verschillende etherische oliën:

  • Depressiviteit: bergamot, kamille, patchouli en rozenhout
  • Slapeloosheid: hop, jasmijn, marjolein en sinaasappel
  • Verkoudheid: eucalyptus, jeneverbes, tijm en wierook
  • Eczeem: benzoë en tea tree
  • Griep: mirte, oregano en ravintsara
  • Menstruatiepijn: basilicum, laurier, mirre, roos en salie
  • Maag- of darmklachten: anijs, dille, karwij, lavendel en komijn

 Het gebruik van etherische oliën:

Het verdampen van etherische oliën verspreidt een aangename geur en zuivert de lucht. Door het inademen van deze niet schadelijke dampen komt de olie in je lichaam terecht. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als badolie. Het voedt de huid en de geur werkt ontspannend en kalmerend. Let op: gebruik de olie nooit puur in het water, maar verdun deze met lotion of melk. De olie blijft anders drijven op het water en kan huidirritaties veroorzaken. Ook kan de olie in de huid gemasseerd worden. Verdun de essentiële olie met massageolie om irritaties op de huid te voorkomen.

Gebruik jij etherische oliën om je gezondheid te verbeteren?

Reacties
Categorieën