Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
3 min
0

Wat is Aromatherapie?

3 min
0

Wat is AromatherapieAromatherpie is het gebruiken van Aromatische stoffen gewonnen uit planten en bloemen om daarmee behandelingen te kunnen geven voor lichaam een gezicht

Inleiding

Aromatherapie betekent letterlijk geurentherapie.

Al door onze verre voorouders werd gebruik gemaakt van planten om te gebruiken in eten en drinken, of voor geneeskundige doeleinden, en voor het maken van geurwatertjes en parfums vaak voor religieuze rituelen, maar later ook voor de huidverzorging.Uit deze planten werden al duizenden jaren geleden door vele culturen essentiële oliën gewonnen. Zoals bijvoorbeeld de Chinezen al ver voor onze jaartelling (2000 v. Chr.) bekend waren met de heilzame werking van deze oliën voor lichaam en geest. Evenals bekend is dat men in de Egyptische cultuur planten en kruidenextracten gebruikte voor de mensen maar ook om de lichamen van overledenen te balsemen want er bestond in het oude Egypte het geloof dat mensen na hun dood verder leefden en daarom werden de dode lichamen geprepareerd tot mummies. Daarna kwamen de Grieken en Romeinen die ook voor allerlei doeleinden oliën en essentiële oliën toepasten.

In de 18e eeuw ontdekte men dat met heerlijke geurtjes de vervelende lichaamsgeuren te verdrijven waren. Men waste zich in die tijd ook niet zo driftig als tegenwoordig en dus zullen de mensen in die tijd behoorlijk gestonden hebben. Later ontstond in Frankrijk de parfumindustrie met als centrum de stad Grasse (Frankrijk).

In het moderne Europa lachte men lange tijd over deze oude “recepten”tegen allerlei kwaaltjes zowel voor lichaam en geest en daarom gebruikte men chemische vervangers. Maar langzaam begon er toch weer een andere denkwijze te komen die terug grijpt naar de natuurlijke middelen.

Zo zien we de laatste jaren ook een steeds groeiende belangstelling voor deze “natuurlijke middelen” o.a. ook in de schoonheidsverzorging.

Etherische oliën

Planten hebben allemaal een geur, sterk of zwak. Planten gebruiken in het algemeen deze geuren om hun voortplanting te bevorderen (soms gebeurd dat doordat sommige soorten insecten op de geur afkomen, denk in dit verband aan insecten etende planten) of om hun eigen soort in stand te kunnen houden doordat de geur het weerstandsvermogen van de plant versterkt. Er zijn bereidingsmethoden gevonden om uit zuivere planten of bloemen oliën te winnen. Deze oliën die de beste stoffen uit de planten bevatten zijn niet vet, vluchtig en hebben een sterke geur en we noemen ze etherische oliën.

Er zijn enorm veel planten/bloemen nodig (wel 75 kg platen/bloemen) om zo’n 2 liter etherische olie op te leveren. Dat verklaart dan meteen waarom etherische oliën in het algemeen (mits verantwoord gewonnen en verwerkt) nogal kostbaar zijn, uiteraard ligt dat aan de plaats van herkomst en aan de soort plant en zeldzaamheid. Tegenwoordig zijn er heel veel etherische oliën op de markt.

Ook worden veel koudgeperste plantaardige oliën gewonnen die bijv. gebruikt kunnen worden in de schoonheidsverzorging. Maar ook voor andere zaken bijv. geestelijke zaken zoals bijv. tegen stress of  om lekker te kunnen slapen hiervoor is Lavendelolie erg fijn. Maar ook als iemand erg verdrietig is en troost nodig heeft . Hiervoor kan dan heel goed Rozenolie gebruikt worden.

Rozenolie is alleen erg kostbaar want er zijn maar liefst 1000 kg Rozenblaadjes nodig om een halve liter Rozenolie te maken. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven van kostbare producten gebruikt in de aromatherapie en parfumindustrie.

Om te weten te komen of een olie je goed zou kunnen doen kun je het beste afgaan op je eigen neus. Want als je een geur lekker vindt ruiken zal die geur je meestal ook goed doen. Een hele goede etherische olie voor baby’s en kleine kinderen, die ook absoluut geen kwaad kan en waar ze erg rustig van worden is Kamille olie.

Een schoonheidsspecialist(e) die werkt met Aromatherapie heeft  na haar/zijn opleiding een extra studie gemaakt van al deze preparaten en hun werkingen. Daardoor is hij/zij in staat de cliënt te behandelen met de juiste planten- en etherische oliën. Hierdoor zijn zeer goede resultaten te verkrijgen voor de huidverzorging in het algemeen maar ook bij huidproblemen.

Aromatherapie is niet alleen belangrijk voor het lichaam maar ook voor de geest.

Maar let u er altijd goed op:

Bij inwendig gebruik van etherische oliën moet u altijd een arts raadplegen en/of bevoegd gekwalificeerde aromatherapeut raadplegen.Want zoals boven al vermeld er zijn oliën die giftig kunnen zijn. 

Verschillende wijzen van gebruik:

Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. U moet er altijd op letten ze nooit puur op de huid aan te brengen.

Zelf kunt u deze heerlijk oliën thuis gebruiken in een zgn. Aromalampje door een paar druppels olie te laten verdampen in een beetje water dat verhit wordt door een waxinelichtje of gloeilampje of een Aromasteentje te gebruiken. Erg goede zuivere producten die u kunt kopen in de vakhandel zijn van de merken Chi en Volatile.

U kunt ze mengen in bijv. gezichtscrèmes, maskers, badproducten enz. enz.

Ze moeten voor gebruik echter altijd verdund gebruikt worden bijv. in creme, lotion, badzeep., shampoo.

Let u er ook op dat u voor u een Aromatherapie behandeling ondergaat u eerst informeert bij de behandelaar of hij/zij wel voldoende gekwalificeerd is.

Reacties
Categorieën