Wat is permanente make-up?

Wat is permanente make-upGeen zin meer in elke dag weer make-up opbrengen?

Of heeft u geen zin meer elke dag detzelfde soort make-up aan te brengen?

Of heeft u geen zin in iedere keer uw wenkbrauwen of lippencontour te trekken ?Of wilt u eye-liner die u niet steeds weer opnieuw hoeft op te brengen? Kortom bent u niet tevreden? Dan is permanente make-up misschien iets voor u!

De meesten onder ons hebben er wel eens van gehoord maar wat is het precies? In dit artikel wordt toelichting gegeven en krijgt u een aantal tips over het hoe en wanneer van  permanente make-up.

 Wat is permanente make-up2

 

 

 

 

 

 

 

Wat is permanente make-up3
Voor de beh.

Wat is permanente make-up4

Na de beh.

Wanneer zou u kunnen kiezen voor permanente make-up?

De wenkbrauwen en de mond behoren tot de bewegende delen van het gezicht en door het gebruik van de mimische spieren kan een gezicht heel veel uitdrukkingen vertonen. Ook een heel belangrijk aspect hierbij is de vorm en de kleur van de wenkbrauwen en mond.

Als een van de hier volgende punten u aanspreken zou permanente make-up voor u een oplossing kunnen zijn:
Wat is permanente make-up5

  wenkbrauwen voor beh.

Wat is permanente make-up6

wenkbrauwen na beh.

 • Als u niet tevreden bent met de natuurlijke vorm van uw wenkbrauwen of omdat ze, door jarenlang epileren te smal en/of te kort zijn geworden en u wilt wel eens wat minder corrigeren.
 • Ook als u gewend bent met eyeliner of kajal potlood een lijntje boven en/of onder uw ogen te trekken dan kunt u zich nogal wat tijd en werk besparen door voor een permanente vorm te kiezen.
 • Hetzelfde geldt voor de lippen bijv. door de lippen te laten voorzien van een kleur en/of alleen door een contourlijn.
 • Of als uw lippen wat smaller geworden zijn door het ouder worden kunt u ze door dit soort behandeling weer wat voller laten lijken.

Wat is permanente make-up7

lippen voor

Wat is permanente make-up8

lippen na

 • Kunt u het zelf make-up aanbrengen niet goed meer zien of wilt u het gewoon wat makkelijker.
 • Als u veel sport of op vakantie gaat en u heeft niet altijd zin uw make-up steeds opnieuw op te brengen.

Heeft u eenmaal een beslissing genomen dan kunt u zich voor bovenstaande behandelingen wenden tot een gespecialiseerde visagist(e), schoonheidsspecialist(e) of iemand die zich heeft gespecialiseerd in permanente make-up.

Voor alle behandelingen geldt dat een permanente make-up een oplossing biedt van 2 tot 5 jaar afhankelijk van de kleur, bijvoorbeeld zwart is een kleur die lang houdbaar is.

Blijf wel altijd kritisch kijken naar uzelf en laat verkleuringen na 1,5 tot 2 jaar altijd weer op tijd bijwerken.

Wijze van behandelen

Heel simpel gezegd wordt deze behandeling gedaan met een apparaatje waarin een klein hol naaldje zit met een, door de behandelaar en uzelf in vooroverleg uitgekozen kleurstof, in de juiste tint. Deze kleurstof wordt in de huid gebracht door het geven van hele kleine prikjes met het naaldje, nadat de behandelaar op uw gezicht het te behandelen gebied heeft afgetekend. Je zou het een (zeer oppervlakkige) tatoeage kunnen noemen. Vandaar ook, dat het altijd tijdelijk is en in de loop van de eerste jaren langzaam gaat vervagen.

Natuurlijk kunnen er ook andersoortige tatoeages worden aangebracht, maar dit zijn dan meer corrigerende behandelingen bijv. rond de tepelhof of voor het inkleuren van witte plekken maar dit artikel gaat alleen over het vervangen van gewone make-up door permanente make-up.

De behandelingen zijn niet geheel pijnloos. Zeker op gevoelige plaatsen, zoals rond de ogen of lippen. Maar hier zal de behandelaar wel een verdovende gel of crème opbrengen om het eventuele ongemak te verzachten.

Aandachtspunten:

 1.  Vraag naar de hygiëne maatregelen, omdat de kleurstoffen in de huid gebracht moeten worden waardoor het absoluut noodzakelijk is dat het apparaat na iedere behandeling heel goed gesteriliseerd wordt om bijv. HIV besmetting te voorkomen Ook moet de huid voor aanvang van de behandeling goed gedesinfecteerd worden.
 2. Hetzelfde geldt voor een goede nabehandeling van de huid.
 3. Als u permanente make-up laat aanbrengen vraag dan of de behandelaar ook de vakvrouw is met de meeste ervaring in het betreffende bedrijf. Zo niet, sta er dan op dat deze het wel zelf doet.
 4. Kleurstoffen zijn pigmenten(metaaloxides). Vraag of de voorschriften van de GG&GD die hierop van toepassing zijn worden nageleefd. Dat betekent onder andere dat er geen vieze naalden mogen worden gespoeld om daarna opnieuw gebruikt te worden. Ook is het verstandig na te vragen of er geen losse naald kap systeem wordt gebruikt. Een goed apparaat met een naald adaptersysteem voorkomt kruisbesmettingen.
 5. Vraag de behandelaar naar foto’s van eigen werk, ofwel het bekijken van resultaten van zijn/haar werk. Vraag hoe lang zij/hij al ervaring heeft in het toepassen van permanente make-up.
 6. Vraag, uiteraard voor aanvang van de behandeling, naar de kostprijs (incl. voor- en nabehandelingen want die zijn altijd nodig).
 7. Vraag of de behandelaar beschikt over een verdovende gel of crème.

Na de eerste behandeling (er volgen er altijd meer om tot een goed eindresultaat te komen) zal de huid uiterst voorzichtig moeten worden behandeld. De kleur zal in de eerste twee weken na de behandeling ook een tot twee tinten donkerder zijn dan het uiteindelijke resultaat maar dat is alleen zolang het genezingsproces duurt. Deze donkerdere kleur is te wijten aan het feit dat er wat korstvorming gaat optreden. Vraag of u ook voor thuisgebruik wat verzachtende en desinfecterende crème of gel meekrijgt.

Nog een laatste advies;

Kies voor een zachte kleur, die mooi past bij de kleur van uw huid, ogen en haren (denkt u ook eens hieraan als u uw haren laat kleuren). Dit advies geldt eveneens voor: de wenkbrauwen, de gebruikt oogmake-up de eyeliner, het lippencontour evenals de gebruikte kleur voor de lippen. Een te donkere of verkeerde kleur maakt het gezicht harder en hierdor worden ook de rimpeltjes beter zichtbaar.

Over de schrijver
Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 29 May 2013

Eerdere reacties: dus is het eigenlijk een tattoo ?? gulsum op 20.01.2010. 12:13 Ja Gulsum, het is ook een tattoo maar het enige verschil met permanente make-up is dat permanente make-up minder diep in de huid wordt gebracht. Dat heeft als gevolg dat naarmate de tijd verstrijkt de permanente make-up als het ware steeds meer vervaagt/verdwijnt. En het dus bijv. ieder jaar/1 1/2 jaar opnieuw bijgewerkt moet worden. Gr. Marga Dobma Marga Dobma op 27.01.2010. 15:30 ik vind dit een leuke website, en je kunt veel info vinden. want ik heb morgen mijn spreekbeut en ik heb veel info gelezen. Dank voor je compliment Marleen, hoop je nog vaak op de site te zien. Marga Dobma Marleen op 04.07.2010. 16:09 Geachte Marga, Stel dat alle 5 de jaren voorbij zijn. Met andere woorden de make-up weg is. Blijf je dan altijd nog iets zien, bijv waar de make-up heeft gezeten en blijven er ook resten van permanente make-up voor altijd in je lichaam zitten en zijn die dan ook zichtbaar? Mil op 03.08.2010. 21:17 Hallo Mil, Om te beginnen heb ik zelf al een aantal jaren permanente makeup op de plaats van mijn wenkbrauwen. Ik heb wel wenkbrauw haartjes maar die zijn heel licht van kleur, vandaar. Ik laat het een opnieuws doen om de 1,5 jaar zo ongeveer. Ik heb nooit vijf jaren gewacht. Dus precies kan ik het niet zeggen. Je moet het zo zien. In de eerste week na aanbrengen is de kleur heel donker, als het goed is wat te donker. Daarna wordt de kleur precies goed (er van uitgaande dat een goede vakvrouw/man de make-up aanbrengt). En dan in de loop van het eerste jaar, 1,5 jaar goed de kleur wat vervagen. Dat wordt steeds meer naarmate de tijd verstrijkt. Dus de kleur wordt steeds lichter. De verfstoffen zijn te vergelijken met die van een tatoeage, alleen oppervlakkige in de huid ingebracht. Ik denk(maar weet het niet zeker) dat in de loop van de tijd de stoffen wel uit je lichaam zullen gaan, juist vanwege het feit dat ze niet te diep ingebracht zijn. Ik hoop dat je vraag zo voldoende is beantwoord,met vriendelijke groet, en laat eens weten, als je het laat doen, hoe het je bevalt. Marga Dobma Marga Dobma op 03.08.2010. 23:14 Ik had een vraagje, Stel er is een permanente make-up gezet en het is eigenlijk totaal niet naar je zin omdat je wenkbrauwen duidelijk ongelijk zitten. Is er dan nog een optie om te laten verwijderen of iets dergelijks? Groetjes Kim Kim op 22.08.2010. 20:50 Hallo Kim, Moeilijk. Misschien met laser. Maar na een jaartje of anderhalf-twee gaat het langzaam vanzef steeds meer vervagen. Zo zie je maar dat je eerst goed moet nadenken of je het laat doen, door wie (moet goede vakvrouw/man zijn) en in welke kleur. Marga Dobma Marga Dobma op 24.08.2010. 13:08

Reactie plaatsen