Mooie maar nauwelijks zichtbare make-up
11 augustus 2008 

Mooie maar nauwelijks zichtbare make-up

Mooie maar nauwelijks zichtbare make-upDe bedoeling van make-up is er mooier uit te zien dan zonder. Maar het is juist de kunst om deze zò op te brengen dat uw make-up niet zichtbaar is. Bovendien is een  natuurlijk make-up heel trendy op dit moment. Hoe u dat het beste kunt doen kunt u lezen in onderstaand artikel.

Make-up basis

Als eerste vereiste moet de huid er zo goed mogelijk uit zien. In een aantal artikelen op deze site kunt u lezen over huidverzorging. Bovendien heeft de huid een goede basis nodig. Dat wil zeggen dat u ’s morgens na het reinigen een goede (denk aan uw huidtype) dagcrème opbrengt. Om uw natuurlijke uitstraling te onderstrepen kunt u ook eens denken aan een getinte dagcrème met een SPF factor. Bovendien heeft een mineraal poeder ook nog meer gunstige eigenschappen zoals: bescherming tegen UV stralen en last but not least ook nog camouflerende eigenschappen. Hierdoor kunt u kleine ongerechtigheden wegwerken zonder hiervoor (zie hieronder) aparte camouflage producten te moeten gebruiken. Bovendien zijn er ook blushers en ogenschaduw in verschillende kleuren te verkijgen die gemaakt zijn van mineraal poeder.

Concealer/camouflage-stick of crème

Als u last heeft van blauwige of donkere kringen onder de ogen kunt u deze camoufleren met een camouflagestick/crème. De kleur hiervan moet zoveel mogelijk overeenkomen met uw natuurlijke huidkleur. Deze brengt u stipsgewijs op de te camoufleren plaatsen op en klopt het dan vervolgens  met uw vingertoppen zachtjes uit.

Foundation

Mooie maar nauwelijks zichtbare make-up3Als u het prettiger geen van de hierboven genoemde alternatieven (gekleurde dagcrème of mineraal poeder) te gebruiken brengt u over uw dagverzorging de foundation aan.

Een matterende foundation kan eveneens dienen als een prima basis voor de make-up. Deze kunt u het beste met, ofwel een speciaal make-up sponsje  volgens de JBF methode (Jan Boere Fluitjes), ofwel gewoon met uw handen (vingertoppen)aanbrengen.
Door een speciaal make-up sponsje te gebruiken kunt u beter op de moeilijk bereikbare plekjes komen bijv. bij de neusvleugels of de haarinzet. Hierbij moet u er wel op letten de overgang naar de haren mooi te laten uitlopen/uitvloeien anders is het net alsof u een masker op heeft.

Afpoederen

Mooie maar nauwelijks zichtbare make-up4Om het geheel niet te laten glimmen kunt u het gezicht het beste afpoederen met een neutrale losse poeder. De poeder kunt u opbrengen met een zgn. poederkwast. Maar ook kunt u dit doen door een beetje poeder met een spatel of  lepeltje op een uiteengetrokken wattenpad (bijv. rondel) te doen. Daarna de wat dichtvouwen en nu zachtjes over het gehele gezicht de poeder opbrengen. Het beste kunt u dit doen vanuit het midden van het gezicht naar de zijkanten en tot slot nog een keer van boven naar onderen.

Wenkbrauwen

Wenkbrauwen zijn heel belangrijk in een gezicht omdat ze het gezicht karakter geven. Vandaar dat ook de vorm en kleur van de wenkbrauwen zo belangrijk zijn.
Let u er altijd wel op dat de kleur nooit te donker moet zijn. Daarmee bedoel ik dat u beter kunt kiezen voor een kleur dat een tintje lichter is dan uw haarkleur. Hiervoor kunt u een wenkbrauwenpotlood gebruiken maar er zijn tegenwoordig ook sjablonen te krijgen die het kleuren van de wenkbrauwen wel heel gemakkelijk maken. Het allermakkelijkste alternatief is een permanente make-up.

Als de wenkbrauwen de goede kleur hebben moeten ze nog netjes in vorm gemaakt worden. Dit kunt u doen met een zgn.

wenkbrauwenkammetje. Maar heeft u dat niet kunt u hiervoor ook de punt van een fijne kam gebruiken. U kamt hiermee de wenkbrauwen nadat u er eerst  wat haarspray opgebracht heeft. U kamt eerst de haartjes netjes naar boven en haalt u de punt van het kammetje nog even helemaal langs de bovenkant zodat de haartjes netjes zitten en door de haarspray ook netjes blijven zitten.

Ogenschaduw

Voor de oogmake-up is het heel mooi twee kleuren te gebruiken. Wel moet er harmonie bestaan tussen deze 2 kleuren. Bijv. heel licht beige en bruin, of heel licht zilverachtig met donkergrijs.

U brengt de ogenschaduw dan als volgt aan:
Breng de lichtste kleur helemaal aan op het ooglid d.w.z. vanaf de bovenste wimperrand tot de onderkant van de wenkbrauwen. Daarna brengt u de donkerste kleur aan op het bewegende deel van het ooglid, van buiten naar binnen. Hierna kunt u met een oogschaduwpenseel de kleur wat vervagen, waardoor uw ogen meer diepte krijgen. Hierna brengt u met een fijn ogenschaduw penseeltje wat van de donkerste kleur oogschaduw(poeder) aan op de onderste wimperrand.

Eyeliner

De ogen zien er mooier, maar wel heel natuurlijk uit, als u een een dun streepje eyeliner (bijv. zwart, donkergrijs, bruin)  aanbrengt op de  bovenste rand van de wimpers. Als u hiervoor een eyeliner in poedervorm gebruikt kunt u dat lijntje heel precies en dun opbrengen. Het vergt wel enige oefening voordat u dat perfect onder de knie heeft !

Wimpers

Met een witte mascara kunt u de wimpers niet alleen wat meer volume geven maar hierdoor zorgt u dat de wimpers optisch langer lijken. Hierna de “normale” mascara aanbrengen. Liefst twee lagen over elkaar. Na het opbrengen van het eerste laagje, goed laten drogen, met een rond borsteltje naborstelen waardoor de braampjes eraf geborsteld worden. Hierna opnieuw de laatste laag aanbrengen, weer droog laten worden en als laatste ook weer borstelen. Hierna zijn ook de wimpers helemaal klaar, en ze lijken nu veel dikker en langer.

Rouge/poederblusher

Mooie maar nauwelijks zichtbare make-up6U kunt hiervoor het beste een poederrouge/blusher gebruiken. De makkelijkste manier om uit te vinden waar u het beste de rouge kunt aanbrengen is al lachend in een spiegel te kijken. Op het hoogste punt van de jukbeenderen kunt u de aanzet geven voor het opbrengen van de blusher. Daarna luchtigjes met een flinke blusherkwast de contouren van uw gezicht volgen naar beneden richting mond (maar wel een stukje wegblijven van de mondhoeken) en daarna met het laatste restje poederblusher omhoog werken en richting haargrens uitstrijken. Deze manier van aanbrengen geeft het natuurlijkste effect.

Lippencontour

Ook hier krijgt u weer meest natuurlijke effect als u een lippencontour potlood gebruikt in dezelfde kleur als uw lippenstift. Voor een zo natuurlijk mogelijk uitziende make-up, zoals in dit artikel beschreven, kunt u vanzelfsprekend het beste ook een lippenstift in een natuurlijke kleur  en een daarbij passend contour potlood gebruiken.
Trek een contourlijn met het potlood. Begin met de cupidoboog (bovenste deel bovenlip) en trek daarna door naar het middendeel van de onderlip. Vervolgens vanuit de mondhoeken eerst naar boven (bovenlip) en daarna, eveneens vanuit de mondhoek naar beneden (onderlip). Zo verkomt u dat, eventueel naar beneden hangende mondhoeken, optisch gezien worden voorkomen.

Lippenstift

Mooie maar nauwelijks zichtbare make-up7Breng hierna zeer zorgvuldig uw lippenstift aan. Omdat dit een zeer nauwkeurig werkje is kan ik u aanraden dit te doen met behulp van een lippenpenseel. Op deze manier blijft u prima binnen de contourlijnen van de lippen contourlijn.
Een alternatief voor het gebruik van een contourpotlood en lippenstift is het volgende:
Vult u de lippen, na het opzetten van de contourlijn, zoals hierboven beschreven, met het lippenpotlood, eveneens helemaal in met hetzelfde contourpotlood.
Als u dit heeft gedaan breng dan, zowel het midden van de bovenlip als van de onderlip, een beetje transparante lipgloss aan. Deze laatste wijze van aanbrengen is niet alleen lang houdbaar maar ziet er bovendien heel naturel uit.

Op deze wijze opgemaakt ziet u er altijd fantastisch natuurlijk uit op ieder moment van de dag en voor iedere gelegenheid.

Mooie maar nauwelijks zichtbare make-up8

Het resultaat

Om u een idee te geven dat alleen al het gebruik van een donkerdere kleur lippenstift het “natuurlijke”effect teniet doet ziet u hier ter vergelijk onderstaande afbeelding.

Mooie maar nauwelijks zichtbare make-up9

Hetzelfde maar dan met een donkere kleur lippenstift

nog een laatste tip:

Welk kleurentype u ook bent  gebruik voor een natuurlijke make-up nooit donkere felle kleuren!

Over de schrijver
Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 02 May 2013

Eerdere reacties:ja dat is heel goed.Rampertap Sh op 25.08.2008. 18:44Hoi Rampertap,Dank voor je commentaar. Gr. Marga DobmaMarga Dobma op 29.08.2008. 21:07Beste Marga Ik heb zulke erge donkere kringen in mijn ogen, het lijkt alsof ik uit de dood ben opgestaan! Wil je me alsjeblieft helpen, zulke sticks en make-up helpen niet echt, of ik doe het verkeerd op, ik heb een beetje de vanessa-hudgens huidtype, welke make-up is het allerbeste (zonder dat het oranje word)?? alvast bedanktsarina op 21.02.2009. 13:02Sarina,Zie het antwoord hierboven. Marga DobmaMarga Dobma op 23.02.2009. 15:02ik heb lange wimpers maar als ik mascara gebruik worden ze nog langer en dat is echt niet mooi. wat moet ik doen?valerie op 25.10.2009. 21:33Hallo Valerie,Je kunt er natuurlijk voor kiezen geen mascara te gebruiken. Maar misschien kun je er ook voor kiezen alleen de puntjes niet zwart te maken dan lijken ze iets korter terwijl je toch ook nog mooie lange wimpers hebt. Toch zijn velen jaloers op van die wimpers. Vooral de ouderen moeten zich hiermee behelpen. Marga DobmaMarga Dobma op 07.11.2009. 17:19Ik lees herhaaldelijk dat de make up met de vingers opgebracht/uitgeklopt etc. kan worden. Dit is niet correct. Aan je handen zitten veel bacterieen en deze komen op je huid terecht wat erg slecht is voor je huidconditie. Tevens kan het in infecties veroorzaken.Mariska op 25.11.2009. 18:19Hallo Mariska,Dat is waar, maar dit zal alleen infecties kunnen veroorzaken bij mensen met acne (puistjes)of een andere huidziekte of huidafwijking. Als je dit zelf doet met schone (net gewassen) handen of een schone makeup spons is dit prima. Als jouw stelling waar was zouden we allemaal huidinfecties hebben. Want onze hele huid is bedekt (ook een schone huid) met huidbacterien. Een gezonde huid heeft hier een goede afweer tegen d.m.v. het zweet, talg en nog enige andere stoffen die de huid zelf maakt. Wat niet wil zeggen dat je geen goede, maar "normale"hygiene in acht moet nemen!. Marga DobmaMarga Dobma op 06.12.2009. 16:33mijn hele hoofd zit onder de sproeten en ik zou dat heel erg graag weg willen hebben. als ik dit allemaal gebruik, blijf je mijn sproeten er gewoon doorheen zien. bestaat er iets, wat je er eerst onder alle makeup op kunt brengen, waardoor de sproeten niet meer zichtbaar zijn?Esha op 13.04.2010. 15:36Hallo Esha,Ze helemaal zichtbaar maken kan wel maar dan moet je wel hele goede camouflage middelen gebruiken. Bijna een soort grime toepassen. Maar lieve kind, denk eens door over wat je doet. Je wilt jezelf wegpoetsen! Jij en je sproeten horen bij elkaar. Daardoor ben je heel bijzonder. Mensen met sproeten en vaak goud-koperkleurig haar met een hele blanke huid komen niet vaak voor. Je bent een speciaal type en probeer hiervan het mooie te zien. Ik ken je niet maar wel wedden dat je een hele mooie kleur ogen hebt bijv. Leg daar de nadruk op dan zien mensen die sproeten niet eens. Trouwens mensen die van je houden vinden je mooi zoals je bent. Maar.... ga eens naar een goede visagiste en laat ze wegwerken. Zij/hij kan je wel enige merken en camouflage-kleuren geven waarmee ze vrijwel helemaal onzichtbaar worden. Succes! Marga DobmaMarga Dobma op 20.04.2010. 11:42

Reactie plaatsen