Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
3 min
0

5 Tips voor de kracht van Mindfulness

3 min
0

Mindfulness oftewel aandachts-training,  je hebt er vast al eens van gehoord of over gelezen. Maar wat is het eigenlijk? Met mindfulness leer je om je aandacht te richten op het hier en nu. D.m.v. meditatie en aandacht- oefeningen leer je om te focussen op dit moment en te accepteren wat er op dit moment is.

Druk druk druk, dan is het juist tijd voor mindfulness!

Misschien dacht je toen je erover las of hoorde “maar daar heb ik toch helemaal geen tijd voor.“  Want tegenwoordig heeft iedereen het druk. De combinatie van werk, kinderen en een druk sociaal leven maken dat we nogal eens wat tijd tekort komen. We moeten van alles, hard werken, familie en vrienden bezoeken, onze kinderen naar sportclubjes brengen, het huishouden, koken en we lopen daarbij onze eigen behoeftes nogal eens voorbij. We doen het een en terwijl we daarmee bezig zijn denken we al weer aan het volgende.

Gevolg hiervan is dat we niets meer met aandacht doen en we het vooral ook druk hebben in ons hoofd. En hoe drukker het in ons hoofd is hoe moeilijker het wordt om eens een keertje te ontspannen. Want terwijl je denkt en nu ga ik eens lekker op de bank zitten met mijn favoriete tijdschrift zegt dat stemmetje in je hoofd alweer wat je allemamindfulness aandacht voor kindal nog moet doen.  Geen wonder dus dat veel mensen vooral heel vaak ontzettend moe zijn. En zich afvragen wanneer ben ik nu eens klaar en krijg ik nu eens rust.

Helaas, het moment dat je alles gedaan hebt bestaat niet. Want er is altijd wel weer wat, heb je het ene doel bereikt ben je al weer bezig met het volgende. Dus rust zul je jezelf moeten gunnen. Genieten van elk moment en van de dingen waar je mee bezig bent. En dat is nu precies waar Mindfulness om draait. Bewust de dingen doen waar je op dit moment mee bezig bent, met aandacht.

Dus als je kookt ben je met je aandacht bij het koken, speel je met je kind dan heb je ook volledige aandacht voor je kind en als je een gesprek voert met je vriendin dan ben je met je volledige aandacht bij dit gesprek. Ik hoor je al denken,” dat is makkelijker gezegd dan gedaan.” En inderdaad het valt niet mee en vraagt wat oefening. Maar probeer het eens met kleine dagelijkse dingetjes.

Ik zal je op weg helpen met 5 mindfulness tips die je zo in het dagelijks leven kunt toepassen:

  1. Stop af en toe eens waar je mee bezig bent en adem bewust een paar keer diep in en uit. Ben je even bewust van wat er is op dit moment. Wat zie je? Wat voel je? Wat kun je op dit moment waarderen?
  2. Spring s’ochtends niet gelijk je bed uit maar neem even de tijd om bewust wakker te worden. Adem een paar keer bewust in en uit zonder er iets aan te veranderen. Ga dan met aandacht je hele lichaam langs, beginnend bij je tenen en dan omhoog langs je hele lichaam. Hoe is het nu met je? Rek je even lekker uit en begimindfulness kopje koffien met een glimlach aan de nieuwe dag.
  3. Concentreer je tijdens het douchen eens op het warme water, de geur van het doucheschuim en de zachte handdoek waarmee je jezelf afdroogt, i.p.v. van te denken aan de drukke dag die nog voor of achter je ligt.
  4. Neem eens bewust de tijd om een kop thee of koffie met aandacht te drinken. Gebruik  al je zintuigen en geniet bewust van de geur en de smaak van de warme drank.
  5. Doe één ding tegelijk en doe dit met volle aandacht. Denk niet alvast aan je volgende project maar concentreer je uitsluitend op datgene waar je op dit moment mee bezig bent.

Is Mindfulness iets voor jou?

mindful online trainingBen je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Misschien is de Mindful-Online training iets voor jou. Een praktische training voor het ontwikkelen van de vaardigheden van mindfulness waarvoor je niet de deur uit hoeft.

Lees hier alles over de online Mindfulness training. 

Reacties
Categorieën