Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
2 min
0

De 7 factoren van Mindfulness

2 min
0

Door bewust bezig te zijn met mindfulness leer je een open houding van niet oordelen, niet streven, accepteren, geduld en vertrouwen aannemen. Je leert los te laten waar je niets aan hebt en erop te vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. Door deze houding wordt je ook minder hard naar de buitenwereld, je krijgt meer begrip en wordt daardoor positiever.

Niet oordelen is misschien wel het uitdagendste onderdeel van de mindfulness training. Iets waarnemen zonder er meteen een etiket op te plakken of het te waarderen. Wij mensen zijn namelijk gewend om over van alles en nog wat een oordeel te hebben. We hebben nauwelijks in de gaten dat we dit doen. We vergelijken onszelf met anderen of hoe het vroeger was en we plaatsen alles wat we tegenkomen in hokjes van goed of slecht.

En vanuit dit concept zien we alleen nog dat wat ons oordeel bevestigt.   Door het oordelen achter wege te laten kunnen we iedere situatie onbevangen tegemoet treden.

Doordat we overal een oordeel over hebben zijn we namelijk geneigd om altijd te streven naar verandering. We willen verandering of verbetering want de huidige situatie is immers nooit goed genoeg. Vroeg of laat zullen we ons echter moeten verzoenen met de dingen zoals ze zijn en deze moeten accepteren.  Dit is wat er nu op dit moment is, aan het verleden kunnen we niets meer veranderen. En de toekomst hebben we niet in de hand. Dus het is goed zoals het nu is.

Streven naar verandering leidt tot spanningen en teleurstellingen als het niet lukt. Het ligt ook niet in onze macht om alles te kunnen veranderen. Dit idee om dat wel te willen, kunnen loslaten geeft je de ruimte en het vertrouwen dat het op de een of andere manier wel goed komt. We worden ons ervan bewust dat niets kan blijven zoals het is en dat alles voortdurend verandert. Ook al gebeurt dit niet van het ene moment op het andere. We zullen dus geduld moeten hebben.

7 factoren mindfulness 2Door met geduld en aandacht in het moment te zijn, bekijk je de situatie met andere ogen (zonder te veroordelen)  en door met andere ogen naar iets te kijken kun je helderder zien wat er precies aan de hand is. Je blik is niet vertroebelt door  angsten, meningen van anderen, oordelen en verlangens. Het verzet tegen de huidige situatie neemt af en hierdoor kunnen we beter overzien waarom bepaalde mensen of bepaalde situaties een bepaalde impact op ons hebben. Het is alsof je in de spiegel kijkt. En door deze heldere blik zien we dus beter wat we zelf zouden kunnen veranderen of welke keuzes we kunnen maken. Waardoor veranderingen vanzelf plaatsvinden.

Dit gaan natuurlijk niet van het ene moment op het andere. Je zult het met vallen en opstaan moeten leren. Maar met oefenen kom je een heel eind.

 

 

 

Mindfulness lijkt heel simpel maar gaat niet vanzelf. Wil jij je deze technieken eigen maken en zo ook een andere kijk op jezelf en de wereld krijgen zodat je kunt handelen vanuit je innerlijke kracht. Denk dan eens aan het volgen van de Mindful online training. Nu tijdelijk voor slechts € 69,00 mindful online training

Handel jij al naar de 7 Mindfulness factoren?

 

Reacties
Categorieën