Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
1 min
0

Wat is Dermatosis Papulosa Nigra

1 min
0

Dermatosis Papulosa Nigra zijn kleine donkere op wratjes lijkende bultjes. Ze komen vooral voor in het gezicht en de nek. Het is een totaal onschuldige huidafwijking. De bultjes worden 1 tot 5 millimeter.

Hoe ontstaat Dermatosis Papulosa Nigra?

Deze wratachtige huidafwijking komt door een milde aanleg storing in het haarzakje en de talgklier.

Wie kunnen het krijgen:

Deze wratachtige storing zien we vooral bij mensen met Afrikaanse oorsprong. Het begint meestal rond het 10e levens jaar en vrouwen hebben hier meer last van dan mannen.

Behandeling Dermatosis Papulosa Nigra:

Behandeling is in principe niet nodig omdat het om een onschuldige huidafwijking gaat. Maar cosmetisch is het wel mogelijk.  Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

Elektrocoagulatie:
Met een hete dunnen naald worden ze weggebrand, waarna kleine korstjes ontstaan. Deze verdwijnen naar ongeveer een week. Er kunnen meerder wratachtige te gelijk behandeld worden. Maar bij een groter aantal kan het ook in meerder keren gebeuren. Omdat de te behandelen huid en de dermatosis papulosa nigra beide veel pigment bevatten, bestaat er een kleine kans dat er na de behandeling een licht vlekje te zien is. Dit kan een paar weken aanhouden, maar verdwijnt meestal.

Deze behandeling kan je bij verschillende schoonheidsspecialistes laten uitvoeren.

Wegsnijden:
Bij een huisarts of dermatoloog kunnen ze worden weg gesneden. Dit zou met een schaaf techniek gebeuren.

Hou wel rekening met de mogelijkheid van het ontstaan van hyperpigmentatie (donkerverkleuring) of hypopigmentatie (lichter worden van de huid) ter hoogte van de verwijderde plekken.

Heb jij last van Dermatosis Papulosa Nigra?

 

Reacties
Categorieën