Goji-bessen voor een positieve stemming
Steeds vaker zie je de goji-bes in de winkels liggen. Aanvankelijk moest je voor dit heerlijke besje nog naar de natuurvoedingswinkel, maar tegenwoordig kun je het gewoon bij de HEMA halen. In de traditionele Chinese geneeskunde neemt de goji-bes een belangrijke plaats in. De bes wordt verwerkt in medicijnen, omdat de goji-bes helpt bij afvallen, helpt je om beter en dieper te slapen en tegen huiduitslag en acne gebruikt wordt. Hij bevat veel antioxidanten, vitamine C, selenium en andere belangrijke vitaminen en mineralen. Dagelijks gebruik van 5 tot 25 gram zorgt voor een algehele positieve levenshouding en daarom hebben deze bessen in China de bijnaam “happy berries” of “smiley berries” gekregen.
Zelf gebruik ik deze besjes in de keuken op diverse wijzen. De bes is knapperig en je kan deze net als rozijnen in tal van gerechten verwerken.
Mijn favoriete recepten met goji bessen wil ik met je delen:
Smoothie met goji-bessen voor een goed begin van de dag
Ingrediënten:
250ml kokoswater
1cm verse gember
1 banaan
2 schijven ananas
handvol goji-bessen
handvol kokosrasp
Doe alle ingrediënten in een blender en meng het geheel tot een gladde smoothie.
Dadels gevuld met goji-bessen en kokosrasp; een heerlijk, verantwoord tussendoortje
Ingrediënten:
2 grote dadels per persoon
goji-bessen
kokosrasp
Haal de pit uit de dadel, maar laat de twee helften aan elkaar zitten. Vul de holtes van de dadel met goji-bessen en kokosrasp.
Havermoutkoekjes met pistache en goji bessen
Ingrediënten:
100 gram amandelmeel
200 gram havermout
1 ei
50 gram kokos
60 gram roomboter
1 tl anijspoeder
1 tl gemberpoeder
2 tl kaneel
1 tl wijnsteenzuur
snufje zeezout
2 eetlepels cranberry’s
50 gram pure chocolade 85% cacao
2 eetlepels goij-bessen
1 eetlepel pistachenoten
150 ml (geiten)melk
Optioneel: 1 tl stevia of 25 gram palmsuiker (hierdoor worden de koekjes zoeter)
Meng alle ingrediënten goed door elkaar, voeg de melk als laatste toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Maak er kleine balletjes van, naar gelang de gewenste grootte van de koekjes.
Leg de koeken op een bakplaat met een beetje afstand en bak ze ongeveer 20 minuten op 175 graden.