Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
7 min
2

Couperose en Acne Rosacea

7 min
2

Couperose en Acne RosaceaIn dit artikel wordt nader ingegaan op het ontstaan, behandeling, behandelingsmethoden en wat u zelf kunt doen tegen Couperose en Acne Rosacea.

Veel vrouwen maar ook mannen hebben last van rode plekken, vlekjes, stipjes en “draadjes” veroorzaakt door chronisch verwijde haarvaatjes in het gezicht wat vaak als zeer storend wordt ervaren. Dit en alle andere aspecten van deze twee bovenstaande kwalen worden in dit artikel uitgebreid behandeld.

Wat is couperose nu eigenlijk?

In onze huid zit, net als in de rest van ons lichaam een heel netwerk van bloedvaten. Grote bloedvaten (slagaders en aders ) tot hele kleintjes die we haarvaatjes noemen. Nu spelen deze haarvaatjes een hele belangrijke rol o.a. bij de regeling van de temperatuur in onze huid. De aderlijke haarvaatjes hebben hierin ook een grote taak. Deze haarvaatjes hebben hiervoor een belangrijk regelmechanisme. Ze  verwijden als we het bijv. warm hebben. Daardoor kan het teveel aan warmte als het ware naar buiten en samen met het transpiratievocht kan de huid op deze manier afkoelen.

Evengoed kunnen ze zich vernauwen (samentrekken) en de warmte van het lichaam op deze manier vasthouden. Bijv. als we het koud hebben.

Dit mechanisme van samentrekken en vernauwen kan door verschillende oorzaken verstoord raken.

Couperose en Acne Rosacea 2Omdat deze haarvaatjes dicht aan het oppervlak van de huid lopen zijn ze heel goed zichtbaar in onze huid. We zien ze, als je heel goed kijkt, als een soort kleine rode draadjes. Door het verstoord raken van het regulerings mechanisme van het samentrekken en verwijden krijgen we dat te zien als plaatselijke rode plekken, bolletjes, draadjes. Dit noemen we dan Couperose.

Velen van ons zien Couperose als een cosmetisch storend euvel waar we dan ook veel last van hebben.

Het kan voorkomen op maar enkele, meestal gevoelige plaatsen, zoals: wangen, neus maar kan ook op grote delen van het gezicht en decolleté. Is dit laatste het geval dan heeft het gezicht altijd een rode kleur en voelt vaak warm aan.

Wat kan er aan gedaan worden?

De hierin gespecialiseerde schoonheidsspecialist/huidtherapeut kan deze chronisch verwijde bloedvaatjes, met een moeilijk woord teleangiektasiën (in het vakjargon van de schoonheidsspecialisten worden deze télé’s genoemd) coaguleren.

Dit is het door de huid heen dichtstollen van het chronisch verwijde haarvaatje, met behulp van een naaldpunt die heet geworden is door middel van gelijkstroom of door de lichtbundel van een laserapparaat.

Hiervoor gebruikte lasers zijn: pulsed dye laser (de V-beam®[pulsed dye laser) de KTP-laser en flitslampen.

Door de huid heen wordt met beide bovengenoemde methoden deze chronisch verwijde bloedvaatjes dicht gebrand.

In het eerste geval door een heet puntje van een hele dunne naald *door middel van gelijkstroom)  en in het tweede geval door een bundeltje laserlicht. Dit lijkt akelig, maar het heeft verder weinig consequenties want het bloed zoekt en vindt direct andere bloedvaatjes.

Is zo’n behandeling pijnlijk?

Niet echt, het is wel wat gevoelig maar echt pijnlijk is het niet.

Om nu deze toch vaak erfelijke aanleg niet te stimuleren, want ook de andere delen van de huid kunnen na een behandeling natuurlijk weer opnieuw couperose gaan ontwikkelen, is het raadzaam deze chronisch verwijde haarvaatjes vakkundig te laten verwijderen.

Wat kunt u doen om het ontstaan van nieuwe couperose te voorkomen?

Kort en bondig samengevat: door dit huitype zeer voorzichtig te behandelen. Zeker de gevoelige delen van het gelaat met name de wangen, en de neus.

Maar er zijn nog enig voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen:

  1. De huid niet blootstellen aan te grote hitte of kou. Dus bijv. zonnebank ed. is voor deze huidsoort af te raden. Ook zonnebaden is af te raden. Als u in de zon komt dan wel altijd de huid goed insmeren met een sunblocker.
  2. Dit geldt eveneens dat dit huidtype goed ingesmeerd moet worden met een beschermende crème voor de uiterst gevoelige huid bij kou en koude snijdende wind.
  3. Cosmetische middelen gebruiken voor de uiterst gevoelige huid.
  4. Vooral veel kalmerende producten gebruiken.

In sommige gevallen kan couperose een gevolg zijn van Acne Rosacea.

Wat is Acne Rosacea?

Dat is een erfelijke vasculaire (haarvaatjes of wel de allerkleinste bloedvaatjes zo dun als een haar) aandoening waarbij de bloedvaatjes in het gezicht opzwellen na herhaaldelijke blootstelling aan bepaalde reactie opwekkende factoren, zoals:

  • extreme temperaturen (zowel warm als koud
  • alcohol
  • gekruid eten e.d.

Deze kwaal begint met een roodheid die lijkt op blozen maar eindigt met bobbels die lijken op acne-achtige ontstekingen.

                           voor behandeling     na behandeling

Couperose en Acne Rosacea 3Couperose en Acne Rosacea 5

l

l

 

ll

l

l

l

l

l

l

Wat kan er aan gedaan worden?

Net als gewone acne is ook Acne Rosacea gelukkig te behandelen, maar niet op dezelfde manier! Een huid met Acne Rosacea moet vooral met heel veel zachtheid en eveneens met speciale kalmerende cosmetische producten behandeld worden om reacties als roodheid en ontstekingen te voorkomen. Om de symptomen binnen de perken te houden zijn in sommige gevallen door een dermatoloog voorgeschreven medicijnen nodig.

Het is een kwaal die voorkomt bij bijna 10% van de bevolking.

Acne Rosacea heeft niets met Acne (een veelvoorkomende huidziekte gepaard gaand met puistjes of wel ontstekingen als gevolg van talgproppen en verstopte poriën (comedonen) en ontstoken haarfollikels (haarzakjes))te maken.

Maar dit misverstand is niet voor niets ontstaan. Want er is wel degelijk een overeenkomst tussen Acne en Acne Rosacea. Deze vereenkomst zijn nl. de ontstekingen en puistjes.

Wanneer kun je spreken van de huidziekte Acne rosacea?

Er is pas sprake van Acne Rosacea als er puisten (ontstekingen) voorkomen op een rode huid (Couperose). Het wezenlijk verschil tussen Acne en Acne Rosacea is o.a. dat bij Acne Rosacea geen comedonen (mee-eters zichtbaar als zwarte punten) te zien zijn.

Bij wie en op welke leeftijd komt het voor?

Het is een kwaal die voorkomt bij mannen en vrouwen. Het ontstaat op latere leeftijd meestal tussen het dertigste en zestigste levensjaar en voornamelijk bij vrouwen rond de middelbare leeftijd. Maar àls mannen het hebben is de ontwikkeling vaak nog ernstiger.

Een grote misvatting die ik hier meteen even wil rechtzetten is dat alcohol gebruik/misbruik hier niets mee te maken heeft !

Deze huidziekte kan echter grote gevolgen hebben voor de sociale en professionele kwaliteit van leven.

Als de ziekte niet tijdig wordt ontdekt kunnen zich vier stadia voordoen:

  1. Flush stadium. Een warmtegolf naar het gezicht vooral ter hoogte van wangen en de halsstreek. Deze is te zien als roodheid en geeft een gevoel van warmte. Voor vrouwen die het al hebben meegemaakt is dit als een soort plaatselijke opvlieger. Deze warmte opwellingen komen het vaakst voor na de maaltijd, bij stress, alcoholgebruik, pikant eten vaak in combinatie met tranende ogen.
  2. Couperose. De roodheid in het gezicht wordt permanent
  3. Acne Rosacea. In de plekken waar de roodheid zit komen een aantal puistjes, bultjes en rode schijven (infiltraten – ontstekingen) voor. De poriën in de huid worden groter dus meer zichtbaar. En er worden na onderzoek van een arts geen bacteriën gevonden dit in tegenstelling tot bijv. de diverse Acne soorten.
  4. Couperose en Acne Rosacea 6Phyma’s.Dit verschijnsel komt gelukkig niet zo vaak voor. Maar in dit stadium gaat de huid op een onregelmatige wijze verdikken waardoor ook de gezichtscontouren gaan veranderen De huid wordt dik en pasteus (pafferig dik) dit verschijnsel heet in het Latijn: Phyma. En hierbij zien we dan vaak een dikke ingedeukte neus de zgn.Rhinophyma.

Wat kunt er zelf aan doen?

  • Reinig uw gezicht altijd met lauw water en gebruik absoluut geen zeep. Wilt u toch iets ’zeepachtigs’ gebruiken neem dan een zgn. zeepvrij product.
  • Behandel deze huidsoort met de grootste zachtheid en voorzichtigheid; dwz. gebruik geen washandje maar dep uw gezicht droog zonder te wrijven.
  • Gebruik alleen cosmetica en cosmetische producten die geschikt zijn voor de couperose huid. Vraag altijd eerst om een proeftube/flesje/zakje. Want ook al is het product geschikt voor dit huidtype wil dat niet altijd zeggen dat uw huid er wel tegen kan.
  • Vermijdt alcoholische en hete dranken en pittig gekruide spijzen.
  • Vermijdt zonlicht en ook de zonnebank maar evenzeer de kou en/of koude wind.

Wat voor behandelingen zijn er voor Acne Rosacea?

Zodra u vermoedt dat u wel eens deze huidziekte zou kunnen hebben moet u dat natuurlijk in eerste instantie door uw huisarts of dermatoloog laten bevestigen ofwel ontkennen.

Omdat Acne Rosacea sterk kan verergeren is het volgende af te raden: zon, warmte, wind, stress, alcoholische dranken, kou, pikante voedingsmiddelen, hormonen. U zou daarom kunnen proberen de bovengenoemde factoren zo veel mogelijk te vermijden.

Als uw huidziekte zich in het tweede stadium (couperose verschijnselen) bevindt kunnen ook hier, de reeds hierboven beschreven behandelingen door middel van coagulatie (dichtstollen) en/of laserbehandelingen plaatsvinden.

Uw behandelend arts kan u medicijnen voorschrijven op basis van Metronidazol (lokaal antibioticum dat 2x daags kan worden opgebracht) Dit product is in de handel in een crème of gel. Deze producten worden in het algemeen voorgeschreven vanaf stadium 2)

Bij de ernstigere vormen zoals vanaf stadium 3 (daadwerkelijk Acne Rosacea) kan de behandelend arts u een Tetracycline kuur voorschrijven Eventueel in combinatie met de hierboven beschreven plaatselijk aan te brengen crème of gel. Deze combinatie werkt in het algemeen uitstekend !

Bij zeer ernstige heftige ontstekingen door Acne Rosacea kan soms Isotretinoine ofwel Roaccutane ®) verbetering brengen.

Maar laat u wel goed voorlichten over de eventuele bijwerkingen!

Couperose en Acne Rosacea 7

In geval van Couperose zal uw ziektekostenverzekering in het algemeen deze kosten niet vergoeden. Dit ligt anders in geval van Acne Rosacea.

Het beste advies wat ondergetekende u kan geven is hiervoor advies te vragen bij uw huisarts of dermatoloog.

Als u zich laat laseren vraag dan altijd aan de betreffende laserkliniek of er ook dermatologen aan verbonden zijn. Zo ja, dan weet u dat u in ieder geval bij een betrouwbare kliniek onder behandeling bent.

Reacties
Categorieën