Onze huid is met 2 m² het grootste orgaan van het lichaam. Om uw huid goed te verzorgen is het van het grootste belang dat u ook weet welk huidtype u heeft. Om u hierbij te helpen is het artikel geschreven.
Onze huid beschermt ons tegen allerlei micro-organismen die schadelijk kunnen zijn. Ook worden we beschermt tegen de zon, uitdrogen enz.
Inleiding
Onze huid beschermt ons tegen de zon, uitdroging, bacteriën enz. Behalve dit heeft de huid ook hele belangrijke functies in de communicatie. Daarmee bedoel is dat de huid een belangrijk orgaan is in contacten met de buitenwereld. In de huid ziet namelijk de tastzin die het ons het mogelijk maakt om te voelen. Te voelen of iets hard, zacht, ruw, is. Onze huid is belangrijk in onze sesuele relaties. We kunnen de huid strelen, kussen enz. Als we de huid van een ander zien of aanraken, krijgen we informatie en onze huid biedt ook informatie aan anderen.Om al deze processen goed te kunnen doen heeft de huid ook een mechanisme om zich steeds maar weer te vernieuwen en dat proces vindt plaats van onderen in de huid naar boven.
We kunnen van dit laatste proces wel eens iets zien bijv. als u in bad of douche geweest bent en daarna droogt u zich flink af met een badhanddoek. Als u dan in een streep zonlicht gaat staan ziet u dat er als het ware schilfertjes van de huid afvallen. Dit zijn de dode huidcellen die van de huid afgaan. Dit gebeurd door een continue proces het zgn. verhoorningsproces.
Verder wordt de huid als het ware door, wat ik noem, de eigen huidcrème, vochtig, vettig en zwak zuur gehouden. Tenminste als u de gelukkige bezitter bent van een normale huid
In al deze processen kan natuurlijk het een en ander misgaan en verschillen van mens tot mens en dat is dan uiteindelijk ook te zien aan het bestaan van verschillende huidsoorten.
In de loop van het leven gaat o.a. de vocht en vet (talg) productie steeds minder worden dus hoe ouder we worden des te vet- en vochtarmer iedere huidsoort zal gaan worden. De meeste talgklieren in de huid liggen in de zgn. T-zone van het gezicht. Deze T-zone bestaat uit: het voorhoofd, neus en kin. Vandaar dat bij iedere
huidsoort deze zone wel wat vetter is dan de rest van het gezicht. Zo zijn er, zelfs bij het normale huidtype, toch ook nog wel verstopte poriën te zien.
Dit is te zien doordat de porien een wat grijzige kleur hebben. Er zit wel wat talg in maar deze is niet dik en zwart, maar grijs en vorm geen echte proppen. Zodra dit laatste wel het geval is spreken we van comedonen in de volksmond meeëters genoemd.
Ook door het ouder worden gaan de talgklieren steeds minder vet afscheiden en het is normaal dat iedere huid in de loop van de jaren steeds minder vet zal worden en dat geldt uiteraard ook voor de T-zone van het gelaat.
Ook gaat de celdeling steeds langzamer dus de huid wordt ,door het verstrijken van de jaren, alsmaar dunner, vochtarmer en rimpeliger.
” normale” huid
Alleen hele jonge mensen tot zo’n jaar of 20 hebben vaak een normale huid. Maar zodra we de 20 gepasseerd zijn wil de huid langzaam wat droger en vochtarmer gaan worden.
Hoe ziet dit normale huidtype er uit?
In de poriën (te zien als hele kleine kleine gaatjes in de huid), komt de talg (uit de talgklieren die in de de huid liggen) uit op de huid samen met vochtige bestanddelen van o.a. de zweetafscheiding (afkomstig o.a. uit kleine zweetkliertjes die ook in de huid liggen) . Deze componenten vormen samen door mij de eigen huidcrème genoemd.
Bij dit huidtype zijn de poriën met het blote oog nauwelijks of niet zichtbaar en dit huidtype heeft een hele fijne structuur. Daardoor ziet deze huidsoort er prachtig, fijn en gaaf uit zonder bubbeltjes of plekjes en is mooi rose van kleur. Kortom een huidje om jaloers op te zijn. Toch is ook deze huid kwetsbaar.
Vette huid / acne huid
Doordat in de puberteit de hormonenbalans uit evenwicht gebracht wordt en dit eveneens invloed heeft op de talgproductie/talgklieren in de huid gebeurt het vaak (zeker wanneer dit in een familie bij vader of moeder ook gebeurd is) dat er veel te veel talg (vet) wordt aangemaakt. Dus de huid wordt vet. Dit is o.a. te zien doordat de huid wel lijkt ingesmeerd te zijn met olie. Vooral op het voorhoofd, neus en kin is dit het ergste omdat in deze huidgebieden ook de meeste talgkliertjes liggen. Omdat eveneens door de veranderende hormonenbalans het verhoorningsproces (is het afschilferingsproces, afwel het afstoten van de dode huidcellen in de buitenste laag van de huid veroorzaakt door het steeds aanmaken van nieuwe huidcellen in de onderste lagen van onze huid) in de huid gaat veranderen zal door de combinatie van beide “storingen”vaak acne kunnen ontstaan.
Gelukkig hoeft een vette huid geen acne te laten zien maar helaas is die combinatie wel vaak van toepassing. Want door de tè grote talgproductie en het natuurlijke afschilferingsproces waardoor de uitgangen van de poriën als het ware gaan uitzakken door de dikke zware talg en verstoppen doordat de huid niet goed afschilfert krijgen we verstoppingen. Die verstoppingen kun je zien door de zogenaamde meeëters of met een moeilijk woord comedonen. Er wordt van onder in de huid steeds nieuwe en te veel talg aangemaakt die er niet uitkan en dus gaat de huid ontsteken en we spreken van acne.
Deze vette en de combinatie vette/acne huid kunnen we zien aan: grote, duidelijk met het blote oog zichtbare poriën, een vettige uitscheiding vooral op voorhoofd, neus en kin en bij de acne huid eveneens ontstekingen dus puistjes, zwarte punten enz. Ook voor deze huidtypen bestaan zeer goede verzorgingsproducten. Vraag hiernaar bij een schoonheidsspecialist(e) en/of goede speciaalzaak.
Er bestaan een aantal bakerpraatjes omtrent verschillende dingen in ons eten die acne zouden verergeren. Vaak is dat absoluut niet waar. Maar bij sommigen bestaan er toch wel gevoeligheden waarvan bijv. chocolade er een is, varkensvlees enz.
Wetenschappelijk is dit nooit bewezen. Maar ondergetekende is al haar hele leven gevoelig voor chocolade (jammer genoeg want het is zo lekker). Ik ik vandaag een stuk dan heb ik gegarandeerd over drie dagen een flinke puist.
Wat wel zeker is is dat gezond eten (veel fruit, groente enz.) heel belangrijk is. Drink vooral heel veel water !
Ook raad ik u aan, als u last heeft van acne , een vergoeding aan te vragen bij uw ziektekostenverzekering na een verwijsbrief van uw huisarts. Dan kunt u speciale acne behandelingen (zoals, lysing, het leegmaken/schoonmaken van de poriën enz.) laten uitvoeren door een gespecialiseerde schoonheidsspecialist(e) of huidtherapeut. Als de acne echt erger wordt zou ik u zeker willen aanraden naar de dermatoloog (huidarts) te gaan. Overigens kunnen er zeer goede resultaten geboekt wordt door een samenwerking in behandelingen van de dermatoloog/ en de choonheidsspecialist(e) of dermatoloog/huidtherapeut(e).
U heeft echter één troost ! Het wordt gegarandeerd minder naarmate u ouder wordt en u heeft meestal een stevig huidtype waardoor u niet vlug rimpels krijgt.
Droge – vochtarme huid
De jonge huid, hierboven beschreven, begint na het 20ste levenjaar langzamerhand steeds minder vet en minder vochtig te worden. Dat gaat gelukkig meestal heel erg geleidelijk. Maar toch zie je vaak, dat dit prachtige huidtype, doordat het minder eigen huidcrème aanmaakt steeds droger d.w.z. vet- (talg) en vochtarmer wordt. Dit merk je door het ontstaan van de eerste (gewoonte)rimpeltjes bijv. rond de ogen. Deze huidsoort is dan ook erg gevoelig voor het ontstaan van rimpels. Evenals bij de jonge/normale huid zijn de poriën zeer fijn en niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Er zijn echter een paar remedies om dit huidtype zo mooi en gezond mogelijk te houden en dat zijn:
- een gezonde levenswijze (niet roken, drinken,(liefst gewoon water) te veel zon (zonnebank) gezond eten enz. enz.
- Smeren, smeren, smeren om de huid door middel van crèmes wat vet- en vochtige bestanddelen te geven. Laat je hiervoor adviseren door een schoonheidsspecialiste of een goede drogisterij of parfumerie.
- Reinig uw huid iedere avond voor het slapen gaan heel goed met een aan uw huid aangepast reinigingsproduct.
En vergeet u vooral niet is dat een goede crème heus niet altijd heel duur hoeft te zijn, als u maar een crème aanschaft die bij uw huidtype past.
Gecombineerde huid
Ook deze gecombineerde huid komt nogal eens voor. Er zijn ongerechtigheden zoals verstopte porien, wat puistjes, comedonen (meeeters) te zien op de T-zone d.w.z. voorhoofd, neus, kin de wangen, kaken en rond te ogen zijn daarentegen best vocht-arm (droog) te noemen. Zelfs de zijkanten (neusplooien) zijn dan erg droog. Zo droog dat er schilftertjes op deze delen van het gezicht ontstaan.
Als u naar de grootte van de porien kijkt zult u ook zien dat in de T-zone die groot, en dus duidelijk zichtbaar zijn terwijl op de zijkanten van het gezicht en rond de ogen de porien heel fijn, nauwelijks zichtbaar zijn.
Bij dit huidtype is het aan te raden om vooral uw reinigingsproducten en dag- en nachtcremes echt voor beide typen aan te passen. Dat is natuurlijk wel extra duur maar u moet maar denken, u doet er dan ook vreselijk lang mee.
Naarmate de jaren verstrijken, zal de T-zone vanzelf minder vet worden zodat de huid dan op den duur naar het droge, vochtarme huidtype zal gaan neigen.
Gevoelige huid
Naarmate ook de jaren vorderen als u over dit zal dit huidtype beschikt zal deze huid ook steeds droger en vochtarmer worden maar hiervoor kunt u dezelfde remedie als hierboven toepassen; gezond leven en smeren, smeren. Een bijzondere eigenschap van dit huidtype is de grote gevoeligheid. Die gevoeligheid kan op ieder gebied liggen. Zelfs door het gebruik van puur water kan de huid al met roodheden en trekkerigheid reageren. Maar ook kunt u last hebben van cosmetische middelen. Ook van producten die speciaal gemaakt zijn voor de gevoelige huid kan in uw specifieke geval nog problemen geven. Is dat het geval dan moet u een nieuwe creme voor u hem aanschaft eerst proberen door naar een proeftubetje te vragen.
Weet u echter (nog) niet of u inderdaad een gevoelige huid heeft dan kunt u dat vaststellen als u last heeft van een of meer van de volgende zaken:
verbrandt u heel vlug in de zon
- reageert uw huid heel vlug met roodheid bijv. op aanraken of na het afdrogen
- wordt hij rood en droog na temperatuur wisselingen
- voelt de huid trekkerig en jeukerig aan na het reinigen
- krijgt u snel rode plekken als u onderhevig bent aan stress
Als u enige van bovenstaande punten met ja kunt beantwoorden behoort uw huid inderdaad tot de gevoelige huidsoorten. Wassen met warm water en zeep (voor dit huidtype zeer af te raden, trouwens ook voor alle andere huidtypen) ijzige wind, zon en soms is dit huidtype zelfs gevoelig voor gewoon water. Wel zeer aan te bevelen is het reinigen met producten met een neutrale pH waarde. En uiteraard altijd producten gebruiken voor de zeer gevoelige huid.
Oudere/atrofische huid
Zoals ik hierboven beschreef worden alle huidtypen door de jaren heen steeds vet- en vochtarmer. Daardoor zullen vooral de mensen die al in hun jeugd een normale of droge/vochtarme huid hadden, naarmate ze ouder worden een steeds drogere, gevoeligere en jammer genoeg vaak ook gerimpelde huid krijgen. Want het enige voordeel van de vette/acne huid is dat ook hier deze huidsoorten steeds minder vet en vocht gaat bevatten naarmate de jaren verstrijken, maar doordat dat proces (vooral vetproductie) maar langzaam afneemt zullen deze huidtypen in het algemeen wat minder rimpelvorming te zien geven. Vooral wil ik hier nog eens waarschuwen voor onze zonnecultuur van alsmaar in de zon liggen en/of op de zonnebank. Als we jong zijn merken we dit niet aan de huid. Maar door een teveel (en dat is het al heel vlug) van ultraviolette stralen (zowel a/b als c stralen) gaat de huid inwendige beschadigen. Dat zien we pas goed als we ouder worden. Neem bijv. de mensen in zuidelijke landen die veel buiten zijn geweest.
Die hebben vaak een ontzettend rimperlige huid. Overigens deze mensen zien we hier ook, jammer genoeg steeds meer. Dit is vooral terug te voeren op zonnen, zonnen.
Maar daar speelt ook de cosmetische industrie natuurlijk al volop op in!
Maar u bent in ieder geval gewaarschuwd !!