Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
4 min
0

Voorkom een lichtallergie als u op vakantie bent

4 min
0

Voorkom een lichtallergie als u op vakantie bentDoor blootstelling aan zonlicht kan Acne aestivalis of Mallorca Acne ontstaan. Een vervelende kwaal vooral tijdens de vakantie.

Inleiding

Een acne soort die al in de jaren 70 werd beschreven en toen de naam Acne aestivalis of Mallorca acne kreeg. Deze vervelende kwaal  kan onstaan door blootstelling aan zonlicht en gaat gepaard met vreselijke jeuk, puistjes en roodheid.

De Noord-Europeanen, meestal met een behoorlijk wit huidje, trekken in de vakantieperiode massaal naar zuidelijke stranden en laten zich vanaf dag 1 “grillen” in de zon. Daardoor kunnen we, ook als we weer thuis  zijn, nog een tijdje genieten van een mooie bruine huid. Maar door al dat zonlicht kunnen sommigen ook last krijgen van allerlei vervelende verschijnselen.

In dit verband is het natuurlijk ook heel belangrijk te weten welk huidtype u heeft en hoe lang u hiermee in de zon kunt blijven zonder dat u verbrandingsverschijnelen krijgt. In het algemeen is het zo dat hoe donkerder getint uw huid is hoe beter u tegen de zon kunt. Want niet wil zeggen dat ook de donkerdere huidtypen niet kunnen verbranden! U kunt over dit specifieke onderwerp een eerder geschreven artikel lezen.

Puisten die jeuken en rood zien na het zonnebaden

Voorkom een lichtallergie als u op vakantie bent 2Maar vaak gaat het anders dan we verwachten. Een paar dagen na de eerste intensieve zonnebaden zien we huidveranderingen optreden op die plaatsen die het snelst verbranden zoals; het decolleté, schouders, armen en benen en in het gezicht. Op deze plekken ontstaan jeukende puistjes en verdikkingen en de huid ziet rood. En dat is natuurlijk behoorlijk balen tijdens je vakantie. Omdat heel veel mensen ook toen al  op vakantie gingen naar Mallorca, kreeg de deense dermatoloog Hjorth, in zijn praktijk veel patiënten met dit soort verschijnselen en hij gaf deze huidveranderingen in 1972 voor het eerst de naam: Mallorca acne.

Dit is geen “echte” acne

Want hierbij worden buiten jeukende puistjes geen mee-eters (comedonen) geconstateerd. We spreken in dit geval van een Acne aestivalis een zgn. zonneallergie en een van de meest voorkomende huidziektes veroorzaakt door UV licht in zuid en midden europa.
Deze huidallergie die door de zon (zonnestralen ofwel UV stralen) wordt veroorzaakt reageert met kleine puistjes. Meestal verschijnen deze puistjes pas een paar dagen na intensieve zonnebaden en meestal ook in het voorjaar/zomer als onze huid nog niet gewend is aan de zon. In de meeste gevallen past de huid zich aan tijdens de zomermaanden en dan zullen de vervelende symptomen ook verdwijnen. Normaliter verdwijnen de symptomen zonder littekens achter te laten.

Tot op de dag van vandaag kon er nog geen duidelijke oorzaak voor dit fenomeen worden aangewezen maar er bestaat duidelijke overeenkomst tussen blootstelling aan meer UV stralen en vette anti zonnebrandmiddelen.

Te veel en te sterke UV stralen veroorzaken  Mallorca acne

Door de inwerking van de UV stralen worden er in de huid zgn. vrije radikalen gevormd. Dit zijn agressieve stoffen die heel makkelijk reageren met andere stoffen. Dat doen ze dan ook met de vette substanties van de anti-zonnebrandmiddelen. Daardoor veranderen deze zodanig dat ze bijv. ontstekingen veroorzaken in het gebied van de haarwortels in de huid.

Huidvet en vettige substanties in anti-zonnebrand middelen zijn de veroorzakers van Mallorca acne

Als u zo wie zo al gevoelig bent voor acne en u transpireert ook nog flink door de warmte kunnen deze twee factoren ook het onstaan van Mallorca acne bespoedigen. Als u een vette huid heeft, vaker last van acne of eerder Mallorca acne heeft gehad moet u in ieder geval overgaan tot het gebruik van vet-vrije anti-zonnebrandmiddelen. Bovendien is het in uw geval zeer aan te raden voordat u op vakantie gaat een zgn. lichttherapie te doen waardoor de huid langzaam gewend word aan meer UV licht.

De mensen die hiervoor het meeste in aanmerking komen zijn vrouwen tussen 20 en 40 haar. Door de moderne anti-zonnebrand middelen die op gelbasis i.p.v. op vetbasis zijn gemaakt komt deze lichtallergie gelukkig steeds minder voor.

Wat kunt u het beste doen als u gevoelig bent voor Mallorca acne?

1.

 Langzaam beginnen. Ga niet te lang in de zon, maar wen de huid heel voorzichtig aan de zonnestralen
2.

Niet in de zon gaan liggen bakken. Dus vermijd direkte zon. Ga vooral niet urenlang liggen bakken in een ligstoel of handdoek aan het strand. Dat zou natuurlijk niemand moeten doen die voorzichtig is met zijn/haar huid en niet alleen diegenen die gevoelig zijn voor het krijgen van Mallorca acne.
3.

Geen vet. Gebruik vetvrije en emulgator vrije anti-zonnebrandmiddelen en after-sun producten. Let er vooral op dat u in de auto (met normale glazen ruiten) ook anti-zonnebrandmiddelen moet gebruiken.
4.

Bedek de huid. Trek een lichte blouse met lange mouwen en een lange broek met een dunnen stof aan en op uw hoofd een zonnehoed of –klep.
5.

Beta-Caroteen. De meeste mensen helpt het uitstekend om ongeveer 6 weken voor het begin van de vakantie Beta-Caroteen te slikken. Maar dat is niet voor iedereen aan te raden. Bijv. rokers moeten geen extra Beta-Caroteen slikken. Maar u kunt dit het allerbeste natuurlijk overleggen met uw huisarts.

Blootstelling aan zonlicht (evenals rook, uitlaatgassen en luchtverontreiniging) is een belangrijke externe oorzaak van huidveroudering en leidt tot het ontstaan van rimpeltjes, lijntjes en donkere vlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Al deze verontreinigende stoffen hebben de productie van vrije radicalen tot gevolg.

Behandeling van Majorca acne

Als u bovenstaande voorzorgsmaatregelen in acht neemt heeft u goede kans dat u in uw vakantie geen last zult hebben van uw huid. Heeft u echter wel een zware vorm van Mallorca acne kunt u van uw huisarts een vetvrije crème voorgeschreven krijgen die cortisonen bevat. Deze crème werkt goed tegen de ontstekingen.

Naast de ontstekingen kan ook de jeuk bestreden worden

Wie wel eens hele erge jeuk heeft gehad weet hoe afschuwelijk dat is. Daartegen kunnen anti-histaminica voorgeschreven worden. Maar wees hiermee wel voorzichtig want anti-histaminica kunnen bij sommige mensen grote vermoeidheid veroozaken. Vooral diegene die bijv. chauffeurt op de terugweg van het vakantieoord naar huis moet hier zeker rekening mee houden. Een ander eventueel gevolg van anti-histaminica is het krijgen van een hele droge mond.

Maar zoals bij zovele zaken natuurlijk is voorkomen beter dan genezen.

Fijne vakantie en komt u gezond en uitgerust weer terug!

tips om veilig te zonnenWil je alles weten over veilig zonnen, download dan nu het gratis e-book: 26 Gouden Tips om Veilig te Zonnen en Mooi Bruin te Worden!

Je ontdekt ook in het e-book hoe je zonneallergie kunt voorkomen en wat de beste zonnebrandproducten zijn.

Deze zomer laten wij jou stralen!

Reacties
Categorieën