De moderne zonnebril; noodzaak/trendy ineen
30 mei 2014 

De moderne zonnebril; noodzaak/trendy ineen

Trendy zonnebrillen zijn modellen die er ook in de zeventiger jaren zagen. Het zijn vaak brillen met dikke (plastic) monturen. Ook de trends van het vorige seizoen zijn nog helemaal in waaronder de zgn. pilotenbril. Recht, rond, ovaal, pastelkleurig of knallend? Deze zomer wordt uw trendy bewustzijn gemeten aan uw accessoires  waaronder uw zonnebril.

Inleiding

Maar niet iedereen hoeft trendy te zijn. Het belangrijkste voor een zonnebril is natuurlijk dat hij goed past, prima beschermt tegen UV stralen en als u dat nodig heeft aangepaste glazen aan uw sterkte.

De laatste jaren zijn grote overmaatse zonnebrillen nog steeds erg in. De trendsetters zijn, ook wat dit item betreft, beroemdheden zoals bijv. Paris Hilton.
Het model van uw zonnebril kan sportief, vrouwelijk of futuristisch zijn maar moet in ieder geval ongelooflijk cool zijn. Omdat er, zoals ieder jaar weer ontelbare modellen, prijzen en merken op de markt zijn staan we voor een moeilijk keuze.

Het is vanzelfsprekend dat uw zonnebril past bij uw gezichtsvorm en een aanvulling vormt op uw  persoonlijkheid en stijl.
Het is aan te raden bij de keuze van een nieuwe zonnebril niet alleen te letten op de vorm maar ook op de glazen. Want naast een trendy accessoire dient uw zonnebril natuurlijk in de eerste plaats om uw ogen te beschermen tegen UV stralen.
Om u een handje te helpen een keuze te maken uit het veelzijdige aanbod volgen hieronder een aantal tips.

Hoe kunt u de meest geschikte zonnebril vinden?

U kunt ook dit seizoen nog steeds kiezen van okerbruin tot diepzwarte kleur voor de glazen. Maar mocht u denken dat hoe donkerder de kleur van de glazen is hoe beter de bescherming van de ogen vergist zich.
Iedere soort UV bestendig glas is gemaakt voor een bepaald lichtverhouding. Verantwoorde glazen voldoen ook aan de EU richtlijnen (zgn. CE-keur) en dit kenmerk geeft de filtersterkte van de glazen (lenzen) weer.
Net zoals antizonnebrandcrèmes een beschermingsfactor hebben zo moeten ook de glazen van een zonnebril voorzien zijn van een beschermingsfactor tegen schadelijke UV straling.

Factor 1

Biedt weinig bescherming tegen UV stralen en heeft een lichtdoorlaatbaarheid van 43 tot 80 procent. De kleur van de glazen ligt bij deze categorie van 20 tot 50%. Deze categorie is het beste voor zonnebrillen die gedragen worden bij bijv. bewolkt weer.

Factor  2

Deze categorie geeft een middelmatige bescherming tegen UV stralen en is de ideale bescherming op zonovergoten dagen in Nederland. De lichtdoorlaatbaarheid ligt van 18 tot 43 procent en de kleur van de glazen ligt van 57 tot 81 procent.

Factor 3

Deze categorie biedt een grote bescherming tegen de schadelijke UV stralen en heeft een lichtdoorlaatbaarheid tussen 8 tot 18 procent en een kleuring van 82 tot 91 procent. Brillen met dit soort glazen zijn specifiek geschikt voor de echte zonneaanbidder en actieve vakantiegangers die de zomervakantie bijv. graag doorbrengen in de bergen of aan zee.

Factor 4

Deze categorie heeft een lichttransmissie (doorlaatbaarheid) van een kleine 3 tot 8 procent en geeft hierdoor de grootste bescherming tegen UV stralen. De kleuring van de brillenglanzen bereikt 92 procent. Dit soort brillen kunt u het beste dragen in vakantielanden waar de zon hoog aan de hemel staat.

Welke bril is het mooiste bij uw gezichtsvorm?

Ovaal gezicht – Alle modellen staan u fantastisch:

De moderne zonnebril noodzaak trendy ineen2

Rond gezicht – Brede rechthoekige modellen:

De moderne zonnebril noodzaak trendy ineen3

Vierkant gezicht – Ronde en ovale modellen:

De moderne zonnebril noodzaak trendy ineen4
Diamantvormig gezicht – Vierkantige vorm zonder montuur:
                                      (smalle kin/voorhoofd brede jukbeenderen)

De moderne zonnebril noodzaak trendy ineen5

Langwerpig gezicht – vierkante en ronde modellen:

De moderne zonnebril noodzaak trendy ineen6

Driehoekig gezicht (smalle kaaklijn/breed voorhoofd) – Bovenkant van de bril kan het beste een rechte horizontale lijn hebben:

De moderne zonnebril noodzaak trendy ineen7

Welke kleur voor de glazen?

De kleur van de glazen van een zonnebril heeft ook een speciale betekenis en is dus meer dan alleen maar het uiterlijk. Uiteraard kunt u ook altijd de kleur van de glazen zelf kiezen en bovendien is het bij Specsavers ook mogelijk meekleurende glazen te bestellen.

Bruine glazen (lenzen)

Deze kleur glas filtert blauw licht waardoor de waarneming van diepte en contrast wordt verbeterd. Vandaar heel geschikt voor o.a. golfers.

Grijze glazen (lenzen)

Prima voor diegene die niet wil opvallen.

Groene glazen (lenzen)

Deze kleur geeft meer helderheid en werkt het beste tijdens een van de vele bewolkte dagen. Een prima kleur voor autobestuurders enz.

Voor de meeste mensen is echter, naast de kleur van de glazen/lenzen, de vorm van de bril het belangrijkste bij het kopen van een nieuwe zonnebril.
Of u nu een bril met een pilotenmontuur of een Xlarge montuur in de 70er jaren stijl prefereert; het belangrijkste is dat de bril perfect zit.

Een zonnebril moet goed passen bij uw gezichtsvorm zodat er maar weinig licht tussen de ruimte van bril en gezicht in de ogen kan vallen en op deze manier dus geen UV stralen meer in uw ogen kunnen vallen. Ook moet een bril niet drukken achter de oren of op de neus. Een zonnebril die niet goed zit die bijv. te klein is of scheef zit kan hoofdpijn veroorzaken.

Ik vind zonnebrillen.com een goede webshop. Ze leveren snel en gratis en hebben goede aanbiedingen.

tips om veilig te zonnenWil je alles weten over veilig zonnen, download dan nu het gratis e-book: 26 Gouden Tips om Veilig te Zonnen en Mooi Bruin te Worden!

Je ontdekt ook in het e-book hoe je zonneallergie kunt voorkomen en wat de beste zonnebrandproducten zijn.

Deze zomer laten wij jou stralen!

Over de schrijver
Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 23 Apr 2013

Eerdere reacties:Zijn meekleurende glazen ook Ce gekeurd en welke norm wordt hiervoor gehanteerd?van Beers op 19.04.2010. 08:57Geachte mijnheer, mevrouw van Beers,In antwoord op uw vraag het volgende: Een meekleurend glas hoeft niet altijd ce gekeurd te zijn. Dit geldt alleen voor zonneglazen! Een meekleurend glas heeft echter wel een uv filter. Deze biedt enige bescherming tegen de zon, maar nooit hetzelfde als een echt zonneglas.CE-NORM Een CE-keuring is verplicht. Het CE-logo moet in het montuur staan, evenals de naam van de producent en er moet een gebruiksaanwijzing bij zitten met uitleg over lensclassificaties. Er zijn vijf klassen: 8256;8460; Klasse 0: laat 80 tot 100% zichtbaar licht door, voor cosmetisch gebruik. 8256;8460; Klasse 1, laat 43 tot 80% zichtbaar licht door, voor bewolkt weer. 8256;8460; Klasse 2, laat 18 tot 43% zichtbaar licht door, voor gemiddeld zonnig weer. 8256;8460; Klasse 3, laat 8 tot 18% zichtbaar licht door, voor zonnig weer, winter- en watersport. 8256;8460; Klasse 4, laat 3 tot 8% zichtbaar licht door, voor sneeuw en hooggebergte, ongeschikt in het verkeer. In de handleiding hoort te staan dat je met een klasse 4 niet auto mag rijden. Dat de klasse van de lens niet verplicht in het montuur of – beter – in de lens moet staan, is wat ons betreft hoogst merkwaardig. Veel sportbrillen worden immers geleverd met verwisselbare lenzen. Na een jaar weet je echt niet meer welke lens welke klasse heeft.HOE GETEST? Alle brillen zijn getest op het weren van UV-straling, hoeveel zichtbaar licht ze doorlaten, en op optische en prismatische zuiverheid. En we hebben de gebruiksaanwijzingen beoordeeld, het wel of niet hebben van een CE-keurmerk, de filter-classificaties, het comfort van het montuur en het verwisselen van lenzen.Ik hoop u hiermee voldoende te hebben ingelicht. Succes met de aankoop van uw bril, MDMarga Dobma op 20.04.2010. 11:05

Reactie plaatsen