Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
2 min
1

Honing fantastisch in cosmetische producten

2 min
1

Honing fantastisch in cosmetische productenAl sinds Cleopatra wordt honing toegepast in de uiterlijke verzorging. Honing is een natuurlijke hydratant. Honing heeft niet alleen de eigenschap vocht aan te trekken maar kan dit ook vasthouden en er is nog meer over te vertellen.

Inleiding

Onze huid heeft vocht nodig om mooi soepel en zacht te blijven en daardoor rimpels minder kans te geven.  Lang niet iedereen kan of wil zich een dagje in een beautyfarm of schoonheidsinstituut doorbrengen om zich lekker te laten behandelen. Maar dat is uiteraard ook niet nodig en iedereen kan natuurlijk thuis ook veel doen voor ons uiterlijk.  Daarom wil ik het deze keer met u hebben over iets wat al eeuwen lang niet alleen gebruikt wordt als zoetstof,  in gerechten, als broodbeleg, tegen keelpijn en zo kan ik nog wel even doorgaan maar het is ook een  fantastisch product om in verschillende huid- en haarproducten gebruikt te worden.

De eigenschappen van honing

Door het verouderingsproces maar ook door milieuverontreiniging en zeker als de huid in contact komt met chemische stoffen verliest ze het opnamevermogen van vocht. Hierdoor wordt de huid droog en er ontstaan rimpels.
De natuurlijke hydraterende eigenschappen van honing is de reden dat aan hydraterende producten deze goudgele stof ook vaak wordt toegevoegd. Deze producten zijn geschikt voor alle huidsoorten zelfs voor de gevoelige huid.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat honing ook ingezet kan worden vanwege de natuurlijke eigenschap als antioxidant. Anti-oxidanten beschermen de huid tegen de invloed van UV stralen en helpen de huid zich te  herstellen.

Al  in een aantal vorige artikelen heeft ondergetekende gewaarschuwd tegen overmatige zonbestraling omdat de huid hierdoor enorme schade kan oplopen. Dit is te zien door een versnelde veroudering en dit kan zelfs gaan ontaarden in huidkanker.  Dit is dan ook de reden dat producenten van anti-zonnebrandmiddelen anti-oxidanten, hydratenten en anti-allergische stoffen aan deze producten toevoegen.  Hiervoor is honing dus ook te gebruiken.

Honing heel goed bij probleemhuiden

Honing fantastisch in cosmetische producten2Recentelijke medische onderzoekingen hebben uitgewezen dat honing ook antibacteriële eigenschappen heeft. Dat heeft men trouwens al lang van imkers gehoord. Want die weten al heel lang dat er nooit ongedierte voorkomt in bijenkorven. Want juist deze antibacteriële eigenschappen voorkomen de groei van bepaalde bacteriën.
Vandaar dat honing ook een prima stof is om in te zetten bij allerlei vormen van onstekingen van de huid bijv. bij acne. En het voordeel hiervan is, in tegenstelling tot een hoop andere producten tegen acne de huid door dit ingrediënt helemaal niet uitdroogt.
Er zijn verschillende redenen voor die antibacteriële eigenschappen van honing o.a. het hoge suikergehalte. Maar ook de zwak zure pH waarde van honing en het gegeven dat honing weinig eiwitten bevat verhinderd bacteriën in hun groei. Verder bevat honing ook waterstofperoxide dat eveneens de groei van bacteriën remt. Al met al nog een aantal redenen te meer dat voor een probleemhuid honing hele goede eigenschappen heeft.

Honing wordt steeds meer gebruikt in huidverzorgende producten en de wetenschappers zetten steeds meer honingbevattende producten  in om hieraan Alfa hydroxy Acid zuur (AHA) toe te voegen te maken (AHA).

AHA is een belangrijk ingrediënt in vele huidverzorgende crèmes en hydraterende crèmes met de huid peelen. Een peeling stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen waardoor de huid er mooier, jonger en meer glanzend uit ziet.
Houdt u echter altijd in de gaten dat een peeling ook nog al eens de oorzaak kan zijn van huidirritaties maar juuist door de hydraterende eigenschappen van honing is dit specifieke ingrediënt  fantastisch in te zetten bij producten die AHA bevatten.

Honing is ook heerlijk in gezicht en haarmaskers. Kijk hier voor 50 masker recepten.

 

Banner 728x90 ebook masker recepten

Reacties
Categorieën