Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
3 min
0

Verklarende woordenlijst van buitenlandse namen op nederlandse cosmetische producten.

3 min
0

Op cosmetische producten staat steeds vaker, in het engels, wat het voor een product is en waarvoor het bedoeld is. In dit artikel geven wij de betekenis van een aantal engelse cosmetische benamingen.

Wat betekent bijvoorbeeld:

restoring, lissant, non gras? Hieronder geven wij de betekenis van deze engelse  ”beauty”  begrippen.

ANTI-PORES DILATÉS
Hiermee worden gezichtscrèmes bedoeld die het huidbeeld fijner maken doordat de talgproductie verminderd wordt. Daarom worden ze ook wel “Pore Minimizer” genoemd.

ANTI-RIDES
Cosmetische producten die stoffen bevatten om rimpelvorming tegen te gaan.

ANTI-CERNES
Dit is een uitdrukking die te vinden is op crèmes of gels die, optimistisch gezien, kringen onder de ogen onzichtbaar maken of wat meer realistisch gezien; de kringen onder de ogen wat minder laten opvallen.

ANTI-TACHES
Deze cosmetische middelen zorgen ervoor dat pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Dit is te wijten aan het feit dat ze de Melanine huishouding beïnvloeden. Sommige producten hebben ook nog een blekend effect (daarom wordt hiervoor ook wel eens de benaming “Brightener” gebruikt.

ANTI-BLEMISH
Een veelgebruikte term voor allerlei middelen zoals; maskers, camouflage stiften, reinigingsproducten en zepen die er voor zorgen dat huidonreinheden, roodheden van de huid en overmatige glans zoveel mogelijkvoorkomen en/of bestreden worden.

ANTI-FRIZZ
Verschillende producten zoals haarsprays, crèmes of serums die er voor zorgen dat kroezend, krullend haar glad(der) wordt.

ANTI-COMEDOGEN
Cosmetische producten die het ontstaan van nieuwe mee-eters (comedonen) voorkomen.

BRIGHTENER; zie ook: Zie: “ANTI-TACHES“.

BOOSTER
Styling producten die futloos/fijn haar meer volume geven.

BRONZE MIST
Een microscopisch fijn verdeelde zelfbruinende spray die fantastisch goed op de huid is uit te smeren.

CALMING
Cosmetische producten waar deze tekst op staat bevatten stoffen die voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt en hebben dus een

CLARIFYING
dit betekend in het Nederlands: verfrissend en is vaak te vinden op producten voor de reiniging van de gezichtshuid.

EXFOLIANT
wil zeggen: schillen. Dit staat op crèmes die korreltjes bevatten waardoor als het ware de afgestorven huidschilfertjes (hoornschilfers) van de huid afgeschuurd kunnen worden.

ENERGIZING
Energie gevende producten.

FIRMING
Komt voor op producten zoals bijv.: gezichtscrèmes, gels voor de borsten en lotions voor de lichaamshuid. Deze producten bevatten stoffen die de collageen aanmaak stimuleren en er op deze manier voor zorgen dat het bindweefsel strakker dus gladder wordt.

HYDRATANT
Stoffen die vocht vasthoudend en toevoegend werken.

LISSANT
Cosmetische producten die de huid gladder maken.

MATIFIANT
bevat producten waardoor de overvette/vette huidsoort matter lijkt.

MINCEUR
Crèmes, gels die een afslankende werking hebben.

NETTOYANT; zie ook: “CLARIFYING“.

NOURRISSANT
Betekent:voedend. Deze term is te vinden op crèmes of shampoos die verzorgende stoffen bevatten.

NON GRAS
Vervrije cosmetische producten voor de onzuivere huid, soms ook voorkomend op anti- zonnebrandmiddelen waardoor de huid beter kan “ademen” (deze laatst genoemde producten zijn speciaal bedoeld voor sporters).

PORE MINIMIZER; Zie ook: “ANTI-PORES DILATéS

PURIFIANT
betekent reinigend. Wordt gebruikt in producten speciaal voor de onzuivere/acne huid.

RAFFERMISSANT; zie ook bij “FIRMING“.

RÉGÉNÉRANT
Regenererende ofwel opbouwende stoffen die in zgn. anti-aging producten worden gebruikt, soms zitten ze ook in aftersun lotions.

REFRESHING
Deze stof is in staat een fris (opgefrist) gevoel te geven.

REVITALIZING
Zorgt ervoor dat rimpeltjes tijdelijk verminderen, de huid verstevigen,verzachten, verzorgen, beschermen. Revitaliserende crèmes en serums kunnen worden ingezet bij een goede verzorging voor de rijpe/oudere huidsoorten.

RESTORING
Betekent “herstelt”. Deze stoffen zitten in zgn. voedende crèmes speciaal bestemd voor de huid die wat meer nodig heeft (dus meestal gevoelige, rijpere huidsoorten).

REFINING
Deze stoffen zorgen ervoor dat de huid fijner wordt doordat de poriën hierdoor minder zichtbaar worden. Ze worden verwerkt in crèmes, serums en peelings.

REMOVER
Stoffen die mascara, make-up en nagellak kunnen verwijderen.

REPAIR
Stoffen in crèmes en serums die huidveroudering tegengaan doordat ze het natuurlijke reparatie mechanisme van het weefsel stimuleren.

SCULPTING
betekent “modellerend”. Dit zijn producten die helpen het huidbeeld te verfijnen en Cellulitus (ook wel Panniculose of Sinaasappelhuid genoemd) zouden kunnen laten verminderen.

SOOTHING; zie ook bij “CALMING”

TONIFIANT
Betekent: opwekkend, meestal zitten deze stoffen in gezichtslotions/tonics.

Marga Dobma

All rights reserved©. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur is het niet toegestaan dit artikel, of enig onderdeel daarvan, openbaar te maken en/of te (doen) verveelvoudigen

Reacties
Categorieën