Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
1 min
0

E621 slecht voor de huid

1 min
0

Waarom eten we de hele zak chips in één keer leeg? Het antwoord op deze vraag zou complex kunnen zijn, maar is gelukkig erg eenvoudig. E621. Maar wat is dat nu? Één letter en een getal. E621 is een synthetische smaakversterker, een additief ontwikkeld door en voor de voedingsindustrie. Dit additief heeft tot doel de smaakpapillen te stimuleren en om meer zin te geven een bepaald product te eten. Andere namen voor E621 zijn Ve-tsin (Chinees kruid), mononatriumglutaminaat, monosodiumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur,  gistextract, toegevoegde gist, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën. 

Waarom eten we de hele zak chips in één keer leeg?

E621 zit in alle hartige snacks en alle voorverpakte voedingsmiddelen als sauzen en magnetronmaaltijden. De smaak van dit additief heet ‘umami’ en wordt ook wel de vijfde smaak genoemd, naast zoet, zuur, zout en bitter. E621 werkt eetlustopwekkend en wordt daardoor in verband gebracht met obesitas en diabetes, omdat het dus aanzet tot overmatige consumptie van calorierijk voedsel.

E621 ontregelt de hormoonhuishouding (zorgt voor een verviervoudigde afgifte van het hormoon insuline), waardoor we honger krijgen. De maag geeft normaal gesproken een ‘seintje’ aan de hersenen wanneer de maag ‘vol’ is, echter door E621 wordt dit signaal onderbroken, zodat we dooreten, totdat… de zak chips helemaal leeg is.
E621 is slecht voor de huid, want het kan eczeem en roodheid veroorzaken. Verder leidt overmatige consumptie tot migraineaanvallen, hartkloppingen, opgezwollen ledematen en lippen, duizeligheid, astma, buikpijn, hoge bloeddruk en allergieën. Dit additief is neurotoxisch, wat wil zeggen dat het schadelijk is voor de hersenen. Daarnaast is uit Amerikaans onderzoek gebleken dat kankercellen MSG-receptoren bevatten, waardoor de tumor sneller groeit.

Komt E621 ook in de natuur voor? Het antwoord is ja. Het is een eiwit uit suikerriet, suikerriet waar ook tafelsuiker van wordt gemaakt. Dit eiwit zorgt ervoor dat voedsel lekkerder smaakt. Neem bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Deze kaas moet vrij lang rijpen. Tijdens het rijpingsproces vindt er de-naturatie (hierbij verliest een macromolecuul zijn ruimtelijke structuur)  van eiwitten plaats. Dit is te herkennen aan de witte vlekjes op de kaas, die ook wel zoutkristallen worden genoemd. Eigenlijk is dit monosodiumglutamaat (MSG) in natuurlijke vorm. Een ander voorbeeld van een product met veel MSG is de zongedroogde tomaat. Door de fermentatie, het rijpen, ontstaat er glutamaat.

In eerste instantie werd E621 afgekeurd als hulpstof!

Het is een door de Europese Unie goedgekeurde hulpstof. Hoe kan dit?
Goed en gedegen onderzoek is een dure aangelegenheid. Tot op heden was en is het gebruikelijk dat de industrie meebetaald aan wetenschappelijk onderzoek. Men gaat toch geen onderzoek sponsoren wat aantoont hoe schadelijk dit additief is? Hierdoor ontbreekt dergelijk onderzoek. Aan de andere kant heeft de voedingsmiddelen industrie een grote lobby en veel geld tot hun beschikking. Mede dankzij dit gelobby heeft de Europese Unie E621 goedgekeurd als ‘hulpstof’, nadat het aanvankelijk was afgekeurd!

Zeg nu zelf: je doet toch geen gistextract in een zelfgemaakte stamppot boerenkool?

Reacties
Categorieën