Afvallen
Lillian Nelissen
Afvallen
2 min
0

Stoppen met roken en niet aankomen? Lees hier 8 tips!

2 min
0

Stoppen met roken is net als afvallen een lastig proces. Toch heeft het een positief effect op je gezondheid en uitstraling. En toch zijn er barrières die jou er van weer houden om te stoppen. Een veel gehoorde reden om niet te stoppen is het risico op overgewicht. Mensen zijn bang dat ze kilo’s zullen aankomen wanneer ze gaan stoppen met roken.

In dit artikel krijg je 10 tips die jou helpen om niet aan te komen als je stopt met roken. Het is geen 100% garantie voor succes maar het zal je zeker een duw in de goede richting geven.

  1. Ga bewegen. Als je stopt met roken wordt automatisch je algehele lichaamsconditie beter. Je hebt meer lucht en kunt beter bewegen. Bewegen wordt weer leuk en je kunt hier handig op in spelen door meer te gaan bewegen. Meer beweging leidt tot verbranding van calorieën en zorgt daarnaast voor de opbouw van spiermassa. Een leuke training waarmee je thuis het hele lichaam kunt trainen is de kettlebell workout.
  2. Koop slim in. Ga met een volle maag boodschappen doen en koop vooral gezonde dingen. Het klinkt simpel maar als je geen ongezonde dingen in huis hebt kun je het ook niet eten. Als je met een volle maag naar de winkel gaat heb je minder snel de neiging om ongezonde dingen aan te schaffen.
  3. Meten is weten. Houd voor jezelf in de gaten wat je eet. Dit kan vrij eenvoudig met je mobiele telefoon of nog ouderwets via pen en papier. Zet dit af tegen wat je dagelijkse verbranding is en je merkt vrij snel wanneer je te veel eet. Handige apps voor registratie kunnen jou hier enorm behulpzaam bij zijn. Grote voordeel is dat je op tijd kunt ingrijpen en je veel kennis krijgt over (gezonde) voeding.
  4. Voorzichtig met alcohol. Alcohol kan op twee manieren roet in het eten gooien als het gaat over je gewicht. Ten eerste zit in alcoholische producten vaak veel calorieën. Ten tweede krijg je van alcohol vaak zin in vette snacks terwijl je lichaam feitelijk helemaal geen voeding nodig heeft.
  5. Eet met regelmaat. Regelmaat is ook in voeding belangrijk. Zeker als je stopt met roken ligt ongewenst snackgedrag op de loer. Voorkom dat je honger krijgt gedurende de dag door regelmatig te eten. Drie maaltijden op een dag en gezonde tussendoortjes.
  6. Zorg voor een voorraad. Het helpt enorm als je altijd een gezonde snack binnen handbereik hebt. Krijg je om wat voor reden dan ook ineens zin om te snacken en heb je niets binnen handbereik. Dan is de kans veel groter dat je iets ongezonds gaat snacken. Heb je een appel of iets dergelijks op zak dan loop je minder risico.
  7. Mond hygiëne. Poets vaker dan normaal je tanden. Door de frisse smaak heb je minder snel de neiging om iets ongezonds te eten. Daarnaast is het natuurlijk super gezond voor je gebit om vaker te poetsen.
  8. Gezonde snoep. Niet alle lekkere dingen zijn ongezond en laten je aankomen. Zo kan suikervrije kauwgom je helpen bij het stoppen met roken. Het zorgt voor afleiding, een frisse smaak en het levert je (bijna) geen extra calorieën.

Toch aangekomen?

Als je toch bent aangekomen na het stoppen met roken kun je overwegen om te gaan afvallen. Kies dan altijd voor een methode die gericht is op duurzaam afvallen. Dat wil zeggen dat de afslankpoging gericht zal zijn op verandering van je eetgewoonten. Een zodanige verandering dat je in staat bent op blijvend gezonder te eten. Als je meer wilt weten hoe je dit kunt doen dan kunnen deze artikelen over afvallen jou behulpzaam zijn.

Heb jij nog meer tips om niet aan te komen als je stopt met roken?

Reacties
Categorieën