Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
2 min
0

FLOATEN, een fantastische manier voor een totale ontspanning

2 min
0

FLOATEN, een fantastische manier voor een totale ontspanningFloatation Rest (Restricted Environmental Stimulation Therapy) is in 1950 ontwikkeld door de Amerikaanse neuropsycholoog Prof. Dr. John Lilly (Nat. Inst. of Mental Health) als een medisch-therapeutisch middel. Later is floaten ontwikkeld voor gebruik door iedereen die een diepe ontspanning wil bereiken.   

Wat is floaten?

Floaten betekent in de praktijk heerlijk drijven op zout water. Een floater, dit is een speciaal hiervoor ontwikkelde cabine die prikkels (zoals o.a. geluid, temperatuur verschil, zwaartekracht) van buitenaf uitsluit. Je ligt ofwel drijft in water van ongeveer 35,5 graden Celsius waarin 53 % zout is opgelost. Doordat het gewicht van het lichaam als het ware “verdwijnt”door het hoge soortelijk gewicht van water blijf je heerlijk op drijven. Doordat de watertemperatuur ongeveer hetzelfde is als de lichaamstemperatuur ondervindt de huid geen prikkeling (behalve bij wondjes zie punten hieronder). Omdat er binnen in de cabine geen geluid- en lichtprikkels zijn is het kun je er heerlijk ontspannen in liggen. Omdat je gewichtloos bent en er geen externe prikkels zijn heeft dit een zeer weldadige invloed op je hersenen en daardoor ook op je lichaam.

Wat gebeurd er in ons lichaam door floaten?

In deze tijd vol stress waarin veel mensen op de toppen van hun kunnen lopen kun je door floaten heerlijke nieuwe kracht opdoen. Daardoor kun je er weer tegen.
Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat floaten een manier is om stress te voorkomen en daardoor waarschijnlijk ook allerlei door stress veroorzaakte kwalen zoals bijv. o.a. hart- en darmkwalen voorkomen kunnen worden
Door deze vermindering van stress wordt in ons lichaam de aanmaak van de zgn. stress hormonen zoals Cortisol, ACTH (Adrenocorticotrope hormoon)en Adrenaline verlaagd. Maar de aanmaak van Endorfine juist verhoogd. Dit laatst genoemde hormoon geeft ons een geluksgevoel en ze hebben ook een pijnstillende werking wat natuurlijk fantastisch is voor mensen met chronische en reumatische pijnen. Ook mensen die na het sporten behoefte hebben aan ontspanning zonder spierbelasting of zij die een sportblessures hebben opgelopen hebben hier veel baat bij. Bovendien wordt de circulatie van zuurstof en voedingsstoffen in het lichaam bevordert en de hartslag, bloeddruk en zuurstofverbruik verlaagd. Door de heerlijk ontspannende werking van floaten wordt de algemene weerstand van het lichaam verhoogd.

Richtlijnen waarop u zou moeten letten voordat u dit gaat doen:

1. Ga niet met een te volle maag. Eet daarom licht tot 1 uur voor het begin
2. Gebruik voordat u gaat floaten geen koffie en/of alcoholische dranken
3. Mocht u zich willen scheren of ontharen doe dat dan een aantal uren ervoor door het zoute water gaan de huidbeschadigingen prikken.
4. Overleg in geval van ziekte altijd tevoren met uw huisarts.
5. Floaten is af te raden bij:

• Huidaandoeningen, met uitzondering van de huidziekte Psoriasis waarop floaten juist een zeer heilzame werking heeft

• Besmettelijke ziektes

• Ernstige hartproblemen

• Oorproblemen

• Laatste maanden van de zwangerschap

• Menstruatie

• Sommige ziekten van de luchtwegen bijv. longemfyseem en astma

• Incontinentie

U kunt er kennismaken met het floaten maar ook worden er allerlei andere beautyarrangementen aangeboden u kunt er zelf een paar heerlijke dagen aanknopen indien u dat wenst.

Kijk hiervoor op: www.beautycentrum.nl of surf direct door naar het floaten via: http://beautycentrum.nl/floatcabine.php  E-mail adres: info@beautycentrum.nl   Tel. 0513 43 35 20 Fax 0513 43 35 99

03. Banner Dames Schoenenkast 728 x 90

Reacties
Categorieën