Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
4 min
0

Pigmentvlekken

4 min
0

PigmentvlekkenPigmentvlekken (ouderdomsvlekken; officiële naam is Lentigo)  Veel mensen, ouderen maar ook veel jongeren hebben last van pigmentvlekken. Een heel veel voorkomende variatie hiervan zijn de welbekende sproeten of de zgn. moedervlekken die je meestal vanaf je geboorte hebt.

Wat moet je er over weten en wat kun je er aan doen?

Moedervlekken die, zolang ze niet op de een of andere manier gaan veranderen, totaal geen kwaad kunnen, mits je er maar afblijft en er niet aan gaat frummelen. Wel is het heel belangrijk te weten dat overmatige zonbestraling of zonnebankgebruik in de huid schade kan laten ontstaan. Deze schade ervaar je meestal niet zolang je nog jong bent maar deze schade, opgelopen in je jeugd, kan op latere leeftijd problemen gaan geven . Die kan dan bijv. leiden tot huidkanker (symptomen zie tekst in rode letters hieronder). 

Lentigo malignaPigmentvlekken2

Daarover wil ik het echter in dit stukje niet hebben maar wel over de zogenoemde pigmentvlakken of ouderdomsvlekken.

Vlekken die overigens ook na een huidbeschadiging kunnen ontstaan (infectie, wondje enz.)

Verouderingsproces

Maar eveneens door het verouderingsproces; dat is het proces dat erfelijk bepaald is maar ook nog kan worden beïnvloedt door een hele reeks van omgevingsfactoren.

Deze omgevingsfactoren kunnen bijv. zijn:

  • hormonale veranderingen
  • ziekten, voeding
  • roken
  • UV stralen van zon of zonnebank.

Onze huid kun je zien als de “bekleding”van het lichaam.

Door het ouder worden wordt deze “bekleding”dunner, vochtarmer en steeds minder elastisch. Het gevolg daarvan is ook dat de huid steeds droger (d.w.z. vochtarmer) en dus ruwer wordt. Daardoor kan de huid zich steeds minder goed “verdedigen” tegen invloeden van buitenaf bijv. tegen infecties. Bovendien ontstaan daardoor de door ons zo verafschuwde rimpels.

Deze rimpels ontstaan doordat de collagene en elastische vezels, naar mate we ouder worden, steeds meer worden afgebroken.

In onze huid liggen Melanocyten. Dit zijn cellen die de stof Melanine maken, een kleurstof die zorgt voor de kleuring (pigmentatie= bruining) van onze huid. Ook zal door het ouder worden het aantal Melanocyten met ongeveer 1% per jaar gaan afnemen. Deze Malanocyten maken Melanine.

Melanine is een stof die in onze huid werkt als een zonnefilter en onze huid beschermt tegen de UV stralen en ons bovendien beschermt tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn moleculen die heel slecht zijn voor onze lichaamscellen.

Door dit hele afbraakproces, waar wij gelukkig ons hele leven over doen, maar waar dus ook erfelijkheid en omgevingsfactoren (bijv. roken, zon/zonnebank, voeding) een rol in kunnen spelen, kunnen gepigmenteerde vlekken/plekken ontstaan. Eigenlijk op alle delen van het lichaam maar vooral welke blootgesteld zijn/waren aan de zon zoals: gezicht, hoofdhuid, hals, armen, benen, bovenlichaam maar ook de handen. Vooral de zgn. ouderdomsvlekken komen vaak bij oudere mensen op de handen voor.

Pigmentvlekken3

Pigmentvlekken/ouderdomsvlekken/levervlekken/

zwangerschapsmasker

Pigmentvlekken4
Lentigo

Deze pigmentvlekken/ouderdomsvlekken/levervlekken zijn verder niet gevaarlijk zolang ze maar niet veranderen van:

  1. grootte
  2. kleur (donkerder bruin of soms zelf bijna zwart van kleur)
  3. ze open gaan zonder dat er een beschadiging is opgetreden
  4. jeuken

Is een van bovenstaande zaken wel van toepassing dan moet u er altijd naar laten kijken door uw huisarts of dermatoloog.

Wel vinden de meeste van ons deze vlekken niet mooi uit esthetisch oogpunt en we hebben er dan vaak ook veel voor over om ze weg te krijgen.

Middelen tegen pigmentvlekken

Blekende crèmes

Daarvoor zijn allerlei blekende crèmes in de handel. Daardoor worden deze vlekken alleen wat lichter en dus minder opvallend maar helemaal weg meestal vaak niet.

Er zijn pigmentcrèmes te koop bij apotheken en drogisten met een neutrale pH- waarde en die kun je het beste hiervoor aanschaffen omdat die het minst schadelijk zijn.

Behandeling met vloeibare stikstof

Een andere manier om van deze vlekken af te komen is behandeling met vloeibare stikstof of koolzuursneeuw. De hiervoor gevolgde methode is ongeveer hetzelfde als het weghalen van wratten. Het is natuurlijk logisch dat deze behandeling altijd gedaan moet worden door een arts of door diens assisten(e).

Laserbehandeling

Op dit moment kunnen de beste resultaten worden bereikt door een behandeling met een zgn. Vasculaire Laser. Bijvoorbeeld bij Aestetic Clinics (Veldhoven – Noord Brabant) kunnen ze deze “kwaal” grondig en efficiënt aanpakken.

Verwijdering door middel van een zgn. robijnlaser wordt op dit moment door als de beste manier van verwijdering beschouwd. Alleen hangt er jammer genoeg een relatief hoog prijskaartje aan dit soort behandelingen. Bovendien worden tot op heden deze behandelingen niet vergoed door de ziektekostenverzekeringen.

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen

Maar het beste is natuurlijk het voorkomen van pigmentvlekken.

En de methode is heel simpel. Je niet blootstellen aan zon of zonnebank. Maar in deze tijd waarin bruin zijn de trend is kan dat natuurlijk niet echt. Toch kun je wel je voorzorgsmaatregelen treffen zoals:

  • Bescherm je hoofd altijd goed door een hoed te dragen en voor bescherming van je ogen draag een zonnebril en doe een sublocker op je handen.
  • Een goed alternatief is ook: Bescherm jezelf en dus ook je huid goed door een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor of een sunblocker. En als je daar geen zin in hebt kun je natuurlijk ook altijd grijpen naar een van de vele zelfbruiningscremes.
  • Veel drinken (geen frisdrank maar gewoon water)

gezonde voeding met veel groeten en fruit dat veel vitamine A (bijv. worteltjes) en vitamine E (noten)bevat zijn heel goed voor het beschermen van de huid.

Reacties
Categorieën