Wat betekent A N B O S ?

wat betekent ANBOSWaar deze term voor staat of wat deze term inhoudt weten een heleboel mensen niet. Daarom is het goed om maar eens wat meer over de ANBOS te vertellen.

Als schoonheidsspecialiste en als voormalige docente in de schoonheidsverzorging heeft ondergetekende er jarenlang zelf vaak mee te maken gehad. En iedereen die een opleiding volgt, wil gaan volgen, een website bekijkt of naar een salon of instituut gaat op welk gebied van schoonheidsverzorging dan ook,  heeft het wel eens gezien; een schildje met het ANBOS logo.

De letters ANBOS betekenen voluit:

Algemene  Nederlandse  Branche  Organisatie  Schoonheidsverzorging

Voor leerlingen van opleidingen in de branche van de schoonheidsverzorging, voor ondernemers in spé, maar ook voor cliënten van schoonheidinstituten/salons, is het wel eens interessant een kijkje te nemen achter de schermen van deze reeds lang bestaande (sedert 1949) brancheorganisatie om eens te kijken wat ze allemaal doen.

Een brancheorganisatie die representatief is voor de gehele schoonheidsverzorging. Niet alleen binnen de branche zelf maar ook voor de overheid en andere organisaties (zowel op nationaal als internationaal niveau) en natuurlijk ook voor de consument.

Om de belangen van de verschillende stromingen binnen de schoonheidsverzorgings-branche te kunnen behartigen heeft de ANBOS verschillende secties t.w.:

  • Voortgezette Opleidingen en Specialisaties. Hier kunnen mensen met het diploma voorgezette opleiding (of vanaf 2008 het nieuwe diploma Allround Schoonheidsspecialist op niveau 4, waarvan het diploma is uitgereikt door het Kwaliteitscentrum of vergelijkbaar) en/of een- of meer specialisaties zich laten registreren bij de ANBOS.
  • Scholen. Een groot aantal scholen binnen de schoonheidsverzorging staat bij de ANBOS geregistreerd.
  • Instituten met personeel. Indien u een instituut heeft met een of meerdere werknemers kunt u lid worden van deze sectie waarvan de activiteiten gericht zijn op de werkgevers.

Verder zijn er binnen ANBOS een aantal speciale commissies op vakinhoudelijk gebied.

Deze commissies houden zich bezig met:

  1. Belangenbehartiging van de leden op vaktechnisch, sociaal en economisch gebied.
  2. Het optimaal in stand houden van de kwaliteit en hygiëne van het vak. Dit is neergelegd in de Code van de schoonheidsspecialist (1997). De derde herziening hiervan is gepland voor dit jaar (2007) en geeft de wettelijke verplichtingen weer (aangevuld met branchenormen) en is een    onmisbaar hulpmiddel voor iedere schoonheidsspecialist.
  3. Het houden van sociale en vakinhoudelijke bijeenkomsten.
  4. Het samenwerken met verschillende instanties o.a. met diverse zorgverzekeraars in Nederland, het hoofdbedrijfschap Ambachten, MKB Nederland, KWF kankerbestrijding en diverse internationale organisaties.
  5. Het PR beleid Er zijn veel contacten met o.a. de media en de Anbos plaatst regelmatig advertenties en artikelen in dag- en weekbladen om de consument te wijzen op het belang van schoonheidsverzorging, inclusief de specialistische behandelingen.

Ook de startende ondernemer in de schoonheidsverzorgingsbranche kan voor allerlei adviezen terecht bij de ANBOS.

Als u als consument het ANBOS logo ziet kunt u er zeker van zijn dat dit instituut u een vakbekwame behandeling kan geven u hier dus in goede handen bent.

Over de schrijver
Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 27 May 2013

Eerdere reacties:k heb een vraag ik heb een frans diploma van estetica, kan ik met deze diploma werken hier in nederland of moet ik een opleiding doen dank u veelamal op 14.12.2007. 16:05Beste Amal,De enige instantie die u, hier in Nederland antwoord op kan geven is de Kamer van Koophandel in uw woonplaats. Of als u in een kleine plaats of dorp woont bij de Kamer van Koophandel waar uw woonplaats onder resorteert. Maar ik denk dat dat in deze tijd met de versoepelde regels niet zo veel problemen zal opleveren. Neemt u wel uw behaalde diploma's mee. Veel succes,Marga DobmaMarga Dobma op 15.12.2007. 01:20ik heb een vraag ik word model en iedereen ind mij een plaatje van een meid aleen ik vnd me zel lelijk en ik zu niet weten wat ik er aan moet doen ik heb ook puisjs hoed kan ik die het beste weg halen groeten rianne alvast bedanktrianne ritsma op 08.10.2008. 20:11Hallo Rianne,Hoe je puistjes het beste kunt weghalen kun je lezen in het hoofdstuk over Acne hier op deze site. En puistjes zijn heel vervelend maar die gaan weg. Ben blij dat je zo'n mooi gezicht hebt. En wees er zuinig op dus ga niet zitten knijpen in je puistjes want dan kun je littekens krijgen en die gaan nooit meer weg !Marga Dobma op 12.10.2008. 15:22ik heb mijn diploma sv gehaald , examens bij het koc afgelegd.mijn vraag; is dit in het buitenland geldig?zo ja,welke landen wel en niet? bij voorbaat hartelijk dank.wassink op 01.02.2009. 23:15ik volg een opleiding schoonheidsspecialiste in heerlen .ik vraag me af op dit wel een erkend diploma is wat we krijgen, want de examens worden niet officieel afgenomen maar gewoon op school en het ligt eraan wanneer de examinator tijd heeft of de datum van examen wel doorgaat. heel wazig allemaal, puntenlijst is gewoon een A-4 uit de computer... het gaat om Beauty Centre Heerlen ? graag antwoord alvast bedankts.wenders op 02.11.2010. 11:14Hallo mevrouw Wenders,Het officiele antwoord op uw vraag luidt:Bij diverse reguliere en particuliere scholen kan men terecht voor de MBO-opleiding tot schoonheidsspecialist. Afhankelijk van het aantal lesuren duurt de opleiding 1, 2 of 3 jaar. Wij vragen u er wel op te letten of de betreffende scholen gebruikmaken van de exameninstellingen Stichting Toets Centrum Intereducatief (TCI) of capable. De instellingen zijn daarvoor ook geregistreerd in de Crebo en staan onder toezicht van het ministerie van onderwijs door de onderwijsinspectie. Zo kan de kwaliteit van de schoonheidsverzorging in Nederland gewaarborgd blijven. U kunt zich aansluiten bij ANBOS als de betreffende opleiding examens verzorgt voor de competentiegerichte MBO-3 en MBO-4 (crebo-) opleidingen in de Schoonheidsverzorging.Het is in uw geval dus aan te raden eens te kijken of de door u bovengenoemde school voldoet aan deze eisen. Succes, Marga DobmaMarga Dobma op 02.11.2010. 11:42

Reactie plaatsen