Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
3 min
0

Verzorgingsgids voor heren - Deel III; Huidverzorging na het scheren

3 min
0

Verzorgingsgids voor heren - Deel III; Huidverzorging na het scherenDe mannenhuid is meestal best stevig, maar dan toch……Als u na het scheren in de spiegel kijkt ziet u een prima gladgeschoren gezicht. Maar soms (dat kan oa.  liggen aan uw manier van scheren, de conditie van uw apparaat en/of aan de gevoeligheid van uw huid) ziet u hier of daar wel een rode plek. Daar moet u dan iets aan doen.

Huidverzorging

In het algemeen is de huid van de man wel wat steviger dan die van de vrouw en bevat ook wat meer vet en is wat elastischer. Maar dat wil niet zeggen dat de huid van de man geen verzorging nodig heeft.

Het allerbelangrijkste is de dagelijkse reiniging van de huid, zeker als u gewend bent te scheren met een apparaat. Want huidvet, afgestorven huidcellen en het vuil uit het milieu moeten van uw huid worden gehaald. Dit is nodig om huidirritaties te voorkomen en de huid zo glad mogelijk te maken voor het scheren.Mannen hebben meestal geen droge huid en deze huidtypes hebben dan ook geen crème nodig die vet bevat. Maar gelukkig er  tegenwoordig, speciaal voor de huid van de man,  voor alle huidsoorten huidverzorgingsproducten te koop.

Maakt u een wondje tijdens het scheren?

Dan kijkt u naar de tips hieronder:

Verzorgingsgids voor heren - Deel III; Huidverzorging na het scheren2Als u tijdens het scheren met het mes door open halen van de opperhuid een stukje van uw huid  mee af schraapt. Stip dit bewuste plekje dan aan met een aluinstift ofwel heel ouderwetse met de zng. Helse steen.
Als u vaak wondjes maakt tijdens het scheren is de oorzaak meestal te wijten aan een stomp mesje. Dat kunt u dan ook maar het beste snel vervangen voor een nieuw exemplaar.

Heeft u wel erg vlug last  van bloeden?

Dan kunt u zich het beste scheren voordat u gaat ontbijten. Waarom?

Door het kauwen van uw ochtend boterhammetje zijn uw wangen beter doorbloed en bloeden daardoor ook vlugger.

Last van een brandende huid?

U heeft dan waarschijnlijk een gevoelige huid of u heeft producten gebruikt waar uw huid niet goed tegen kan. Om dit te voorkomen zijn er hele goede middelen die bijv. Aloë Vera en Allantoïn bevatten. Deze stoffen kalmeren de huid (een goede voorbeeld van een dergelijk product is bijv. de after shave balm van The body Shop)
Verzorgingsgids voor heren - Deel III; Huidverzorging na het scheren3Heeft u inderdaad geconstateerd dat u een gevoelige huid heeft, zoals hierboven beschreven? Dan kunt u zich het beste scheren met een apparaat. Vindt u echter ondanks dat toch nat scheren echt het einde, dan kunt u het beste scheerschuim zonder parfum en conserveringsmiddelen dus voor een gevoelige huid gebruiken. Daardoor zult u minder last hebben van irritaties. Gebruik in uw geval ook zeker geen alcohol bevattende producten. Vergeet echter zeker niet dat lekkere geurtje of after shave want hierin zit heel vaak alcohol (zie inhoudstoffen). Dus let bij de aanschaf hiervan goed op het alcoholpercentage !

U heeft door scheren wat puistjes stukgemaakt

Dan kunt u het beste onmiddelijk na het scheren deze plekjes desinfecteren.
Voor mannen die last hebben van acne (zie over dit onderwerp een eerder geschreven artikel) is, in dit geval, natscheren een risicovolle bezigheid. Want door scheren op deze manier scheert u   puisten en/of eventuele ontstekingen kapot. Dus, voor u begint met scheren let er dan goed op of er puistjes zitten voordat u er scheerschuim over aanbrengt. In ieder geval is het, in uw geval, aan te raden scheerschuim te gebruiken die antibacteriële werkstoffen bevat om zo de kans op infecties zo klein mogelijk te maken.

Krijgt u vaak puistjes door het scheren zelf

Dat komt, omdat door het scheren  bacteriën over het gezicht verspreid kunnen worden, en doordat  zeep met warm water de zuurgraad van de huid (een natuurlijke afweer tegen bacteriën) aantast. De kans is dan ook erg groot dat daardoor ontstekingen ontstaan.

Tip:

Het beste kunt u na het scheren uw gezicht wassen en goed afdrogen. Hierna een aftershave met alcohol of met anticeptische werkstoffen op uw gezicht opbrengen.

Let er wel op dat alcohol een zeer uitdrogende werking heeft op de huid, maar het werkt wel desinfecterend!
Door uw scheermes tijdens het scheren zo vaak mogelijk onder heet water af te spoelen kunt u ook voorkomen dat bacteriën verspreid worden. Ook een scheerschuim met anticeptische en ontstekingsremmende  werkstoffen kunnen, in uw geval, goed werken. Indien deze voorzorgsmaatregelen niet volgoende zijn kunt u het beste eens advies vragen aan uw huisarts of dermatoloog.

Verkeerde manier van scheren

U moet er altijd op letten dat u uw scheermes nooit met teveel druk over te huid hen en weer beweegt. Zorg er altijd voor dat u de huid heel goed spant. Dit kunt u het beste doen door met uw ene hand de huid te spannen en met de andere te scheren.

Nat scheren is veel doelmatiger dan scheren met een scheerapparaat.

Dat komt doordat de mesjes bij nat scheren buigzaam zijn en daardoor de contouren van het gezicht perfect kunnen volgen. Hierdoor worden de baardharen effectief afgeschoren.

Was, voordat u met scheren begint, altijd eerst goed uw gezicht, om de baardharen te ontvetten. Scheer achtereenvolgens eerst de wangen dan de hals, daarna de bovenlip en de kin.


Reacties
Categorieën