Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
1 min
0

5 tips om sporten leuk te houden en blessures te voorkomen

1 min
0

We doen het omdat we er beter uit willen zien, we doen het omdat we ons beter willen voelen of we doen het gewoon omdat we het leuk vinden. Sporten is al jaren erg populair onder de Nederlandse vrouwen. Zumba, Spinning of een rondje hardlopen met Evy… Allemaal sporten die de afgelopen jaar flink gestegen zijn in de populariteit.

Sporten is ook gezond. Je verliest gewicht, krijgt meer conditie of vergroot je spiermassa. Ook maakt je lichaam tijdens het sporten endorfine aan. Dit stofje geeft je een gelukkig gevoel en heeft een pijnstillende werking.

Maar soms gaat het mis. Een spier wordt overbelast, een enkel zwikt om of je valt. Een blessure zit in een klein hoekje en kan plots ontstaan. Door een ongelijke ondergrond kun je, je enkel omzwikken, verkeerd afzetten kan een scheur in de kuitspier veroorzaken en een botsing kan tot kneuzingen leiden.

Sportblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan. Door een zware training of slechte warming up kunnen je spieren en gewrichten overbelast raken en schoenen met slechte demping geven extra belasting voor je knieën en enkels.

Check de 5 tips hieronder om blessures te voorkomen:

1. Bouw het sporten geleidelijk op. Volg een trainingsschema dat past bij je leeftijd, conditie en sport. Ook na een blessure of winterstop.

2. Start altijd met een warming up. Dit maakt je spieren soepeler en zorgt ervoor dat ze beter samenwerken. Na een warming up ben je fitter, let je beter op en reageer je sneller.

3. Doe warming up oefeningen die passen bij je sport zodat je de belangrijkste bewegingen soepel maakt, beter beheerst en langer volhoudt. Spierversterkende oefeningen zorgen ervoor dat je spieren onverwachte bewegingen of stoten sneller en beter opvangen.

4. Sluit het sporten af met een cooling down. Rek- en strekoefeningen zorgen ervoor dat je lichaam geleidelijk afkoelt en verkleinen de kans op spierpijn en stijfheid.

5. Verzorg je spieren na het sporten. Gebruik een sportspray om je spieren, pezen en gewrichten flexibel en vitaal te houden. Dit voorkomt spierpijn en verlaagt de kans op blessures.

Wat doe jij om blessures te voorkomen?

 

Reacties
Categorieën