Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
4 min
1

De juiste make-up voor dragers van contactlenzen

4 min
1

De juiste make-up voor dragers van contactlenzenHet is nooit fijn als je minder goed gaat zien en daardoor een bril moet aanschaffen. Zeker, als u het al altijd heeft kunnen doen zonder dit hulpmiddel. Maar er zijn andere oplossingen dan een bril en velen besluiten dan toch tot het aanschaffen van contactlenzen.

Maar dan moet u wel enige dingen weten voordat u nieuwe make-up producten aanschaft

Inleiding

Nadat u eenmaal gewend bent aan het dragen van contactlenzen krijgt u al vlug te maken met het volgende probleem. Want wat voor soort (oog) make-up producten kunt u nu het beste kunt gaan gebruiken? U wilt natuurlijk, zoals u ook voor die tijd gewend was, uw ogen blijven opmaken.

Door het het dragen van contactlenzen raken ogen namelijk vaak wat sneller geïrriteerd, zeker als u in aanraking komt met bijv. rook of stof. Daardoor gaan uw ogen wat vlugger tranen. Als u dan oogmake-up op heeft is dit heel lastig.

Wanneer moet u uw lenzen in doen ?

Of u nu zachte of harde contactlenzen draagt u kunt zich het beste opmaken voordat u de lenzen in doet. Het is daarbij heel belangrijk dat u zorgt voor hele schone handen! Want ieder stofje, al is het nog zo klein, kan tussen de lens en de hoorlaag van de ogen komen en dat kan behoorlijk gaan irriteren.

Ook moet u er voor zorgen dat uw lenzen niet in aanraking komen met parfum of crèmes. Omdat deze de lenzen vettig maken en daardoor kan de lensoppervlakte worden aangetast.

Het verdient aanbeveling als u zachte lenzen draagt uw haar niet te föhnen. Want door de hete lucht kunnen speciaal deze lenzen beschadigen. Dus in dit geval eerst uw haar föhnen en dan pas uw lenzen in doen. Ook haarspray kan uw lenzen beschadigen.

Voor het naar bed gaan moet u de lenzen eruit halen en daarna pas uw ogen schoonmaken. Bij voorkeur met een Eye make-up remover die niet gemaakt is op oliebasis.

De meest geschikte oogmake-up producten

Het verdient de voorkeur altijd cosmetica te gebruiken waarop staat: antiallergisch. Ook cosmetica producten die vlug uitlopen of kruimelen zijn voor contactlenzen dragers af te raden.

In de vakhandel zijn natuurlijk speciale oogmake-up producten voor contactlenzen gebruikers te koop. Dit soort producten zijn ook zeer aan te bevelen voor mensen met hele gevoelige ogen.

Maar het allerbeste advies is, in uw geval, altijd zoveel mogelijk cosmetica producten in poedervormen te vermijden. Het beste alternatief zijn producten in crèmevorm zoals oogschaduw en in ieder geval vloeibare eyeliner. Maar wilt u, om welke reden dan ook, toch een product in poedervorm gebruiken moet u bij het opbrengen uw ogen goed dicht houden. Dan kunt u het product natuurlijk nooit mooi opbrengen dus moet u dat dan iemand anders laten doen.

Cosmetica waarop is aangegeven dat er proteïnen (eiwitten) aan toegevoegd zijn kunt u beter niet gebruiken als u zachte lenzen draagt. Omdat deze lenzen eiwitten kunnen opnemen. Bovendien zijn eiwitten ook aan bederf onderhevig. En dat is natuurlijk schadelijk voor iedereen !

De beste manier om uw oogmake-up op te brengen

Nadat u de lenzen heeft ingedaan gaat u als volgt te werk:

Allereerst brengt u een dagcrème op.

Daarna, indien gewenst, de foundation en rouge (ook hiervoor is een crèmerouge i.v.m. stuiven aan te raden). Dan is de oogmake-up aan de beurt.

Zoals in de speciale artikelen over dit onderwerp geschreven artikelen op deze site brengt u:
Eerst een lichte kleur (crème) ogenschaduw aan als basis vanaf de bovenste wimpers tot aan de wenkbrauwen. Het mooiste is de donkerste kleur aan te brengen in de arcadeboog (plooi tussen oogleden en wenkbrauwen) en deze kleur extra aan te zetten in de buitenooghoek. Daarna doet u de middenkleur op uw oogleden.

Vervolgens zet u een dun lijntje op de rand van het bovenste en eventueel ook langs de onderwimpers. Dit gaat het beste met een vloeibare eyeliner of met kajal potlood. Al vergt dit karweitje toch wel enige oefening.

Daarna brengt u in twee keer een waterproof (deze korrelt namelijk minder dan een “gewone”mascara) mascara aan op de bovenste wimpers vanaf de basis naar de punten. Laat de mascara na het opbrengen iedere keer goed drogen. Als extraatje kunt u de puntjes van uw wimpers extra aanzetten met een mooie lichte (opvallende) kleur mascara. Bijv. met donkerblauw, lichtblauw, zelf wit kan prachtig zijn. Ook hiervoor kunt u het beste een waterproof mascara gebruiken.
In uw specifieke geval is het beter geen kajal lijntje aan te brengen op de slijmhuid van het onderste ooglid. Daardoor wordt het traanvocht namelijk wat vettig en daardoor krijgt u ook wat van deze vettigheid in uw ogen/traanvocht en daardoor kunnen de ogen geïrriteerd raken. Komt er, ondanks goed opletten, toch nog wat oogmake-up op de lenzen terecht kunt u maar een ding doen. En dat is uw lenzen er voorzichtig uithalen en dan met een reinigingsmiddel goed schoonmaken.

Waarschuwing:
Hoe mooi u het eventueel ook vindt en hoe trendy ook, in uw geval is een oogmake-up met glitters absoluut af te raden. Bij dit soort oogmake-up kunnen de deeltjes namelijk makkelijk loslaten en daardoor gaan uw ogen ontsteken !

Vergeet vooral nooit, voordat u aan uw gebruikelijk huidverzorging begint, uw contactlenzen uit te doen.

Nog een paar laatste, maar wel belangrijke adviezen ook voor de niet- lenzendragers:

Leen, vanuit hygiënische oogpunt, nooit cosmetische producten uit aan familie of vrienden, hoe goed bedoeld ook.

Vanwege dezelfde reden is het aan te raden crèmes met een spatel uit de pot te halen en niet met de vingers. Daardoor komen er geen ziektekiemen in de crèmes.

Wilt u zo precies mogelijk te zijn koop dan vooral oogmake-up producten in hele kleine hoeveelheden. Zodat u ze binnen drie maanden verbruikt heeft !
Het is daarnaast altijd aan te raden om eens per jaar uw ogen te laten testen bij de optometrist.

Reacties
Categorieën