Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
6 min
1

De zon - Huidkanker ! LET OP !!

6 min
1
De zon - Huidkanker ! LET OP !!Het is een vreemde gewaarwording als er huidkanker bij je wordt geconstateerd. Juist bij jou, die al jaren, zowel in artikelen als mondeling waarschuwt tegen overmatig in de zon liggen. Het in acht nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen enz. En juist omdat we nu weer de zonnige periode en vakanties tegemoet gaan ook van mijn kant weer eens een waarschuwing.

Inleiding

Maar toch is dat een paar maanden geleden gebeurd. Ondergetekende, die als schoonheidspec./doc. schoonheidsverzorging natuurlijk als geen ander weet over de huid en ook haar eigen huid nauwlettend in het oog houdt. Overigens een van de redenen waarom ik voor dit vak heb gekozen is de behoorlijk acne die ik in mijn jeugd heb gehad en waarvan ik tot op de dag van vandaag nu en dan nog last kan hebben. Het bewuste plekje was eigenlijk een soort klein bultje. Maar het deed geen pijn, jeukte niet, bloedde niet maar het ging maar niet weg. Ik kan met de kennis van mijn vak zelf niet constateren was het dan ook was na alle “normale”oorzaken zoals verstopte porie, kleine cyste enz. uit gesloten te hebben. Ook een collega kon niet de hand op de oorzaak leggen.

Toen ik dan ook voor een andere huidafwijking weer bij de dermatologe kwam was de diagnose al snel gesteld: basaalcellencarcinoom. Of wel huidkanker. Bij de biopt (weggenomen stukje om celonderzoek te kunnen doen) bleek dat er al genoeg was weggenomen om het plekje helemaal weg te krijgen en er hoefde verder niets meer gedaan te worden, gelukkig!

De zon - Huidkanker ! LET OP !!2Maar je wordt dan wel even met je neus op de feiten gedrukt en bent dan echt ontdaan.
Al zolang ik weet (30 jaren) dat het helemaal niet goed is om lang in de zon of onder de zonnebank te gaan liggen mijdt ik dat ook. Zij het misschien eens een half uurtje op terrasje of balcon.

Maar volgens de dermatologe en mijn eigen bescheiden kennis van dit item moet de oorzaak gezocht worden in mijn jeugdjaren. Vanaf grof genomen vanaf de jaren 1960 tot eigenlijk heden hoort bruin worden/bruin zijn eigenlijk bij onze gewoontes. En ook ik wilde in die jaren rond 1960 en daarna wel bruin worden en heb dus ook flink in de zon gelegen. Hier in Nederland maar ook, als we op vakantie waren onder de Mediterrane zon. En daar is mijn huidige kwaal dus een erfenis van.

De huid en met name het DNA is toen blijkbaar zo beschadigd dat dit jaren later kan leiden tot huidkanker. En daardoor zal volgens prognoses het aantal huidkankers ook van ouderen (mijn leeftijdgenoten) stijgen met een groot aantal per jaar. Want ook zij behoren tot de zonaanbidders van het eerste uur. Er was in die tijd namelijk geen waarschuwing voor te veel zon en de gevolgen!

Verschillende soorten:

Zoals u misschien bekend zijn er verschillende soorten huidkanker te weten:

1. Basaalcelcarcinoom
2. Plaveiselcelcarcinoom
3. Melanoom

Basaalcelcarcinoom

Deze vorm van kanker komt het meeste voor bij mensen vanaf 45 jaar en ouder maar kan evengoed ook voorkomen bij jongere mensen. Het groeit heel langzaam, zaait bijna nooit uit en is daarom niet levensbedreigend. Omdat het bijna nooit uitzaait wordt het ook wel locaal (plaatselijk) kwaardadig genoemd. Toch moet het grondig worden weggenomen anders kan het doorgroeien in de diepte van het weefsel en dan wordt het veel minder goed te behandelen.

De meeste geconstateerde vorm van huidkanker (70%) behoort tot deze soort kanker.

Plaveiselcelcarcinoom

Deze soort huidkanker begint vaak als een soort wratachtige verhoorning, te zien als een wratachtig “bultje”. Dit komt voor op de plaatsen van het lichaam die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals bijv.gezicht, decollete, hoofdhuid, handruggen e.d.

Vooral in het begin stadium kan een plaveiselcelcarcinoom heel veel lijken op een actinische keratose (ruwe, schilferende plekken op de huid)  en morbus bowen (een afwijking waarbij zich zeer oppervlakkig in de huid afwijkende cellen bevinden). Actinische keratosen worden algemeen beschouwd als voorlopers van plaveiselcelcarcinoom.

Aanvankelijk voelt u  niets van deze soort huidkanker het is dus pijnloos, maar wanneer de verdikking (tumor= latijnse benaming voor zwelling) ongeveer 1 cm groot is, kunnen er wel degelijk pijnklachten optreden. Na verloop van tijd kan er een zweer ontstaan in de tumor. Het plaveiselcelcarcinoom kan, wanneer het niet meteen grondig wordt behandeld, steeds groter worden en daardoor wordt de kans op uitzaaien van cellen van deze zwelling (tumor) steeds groter.

Melanoom

De volledige naam; maligne (=kwaardaardig) melanoom

Het melanoom van de huid is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen (melanocyten), die overal in de huid voorkomen. In vergelijking met ander soorten huidkanker is het melanoom een agressief groeiende tumor die de neiging heeft relatief snel uit te zaaien.
Normale pigmentcellen (melanocyten) beschermen de huid tegen de schadelijke invloed van zonlicht. Wanneer melanocyten in groepjes voorkomen kunnen duidelijke pigmentvlekken zichtbaar zijn: deze pigmentvlekken kennen wij allemaal als moedervlekken. Net als andere soorten cellen in het lichaam kunnen melanocyten veranderen in kankercellen. Dit kan zowel met melanocyten in moedervlekken gebeuren als met melanocyten elders in de huid.
In ongeveer 10% van de gevallen van huidkanker gaat het om een vorm van melanoom.

Hoe kunt u het verschil zien tussen goed- en kwaardaardige moedervlekken

Goedaardige moedervlekjes zijn vlakke of wat verheven, bruine of zwarte vlekjes die kunnen verschillen in grootte, vorm en kleur. Wel zijn vorm en pigmentatie altijd regelmatig, in tegenstelling tot een onrustige moedervlek, die verschillende tinten bruin tot zwart en in sommige gevallen zelfs een roodachtige verkleuring kan bezitten.
Wanneer een gewone of onrustige moedervlek groter wordt, van kleur, kleursamenstelling of vorm verandert, jeukt, steekt of pijn doet, korstjes vertoont of bloedt, raadpleeg dan altijd onmiddellijk uw huisarts of dermatoloog.
Bij melanomen is het van groot belang dat de afwijking zo vroeg mogelijk wordt ontdekt. Tijdig opgespoord is deze vorm van huidkanker meestal uitstekend te genezen. In een later stadium ontstaan al relatief snel uitzaaiingen, vaak met dodelijke afloop. Wees daarom op uw hoede en onderzoek maandelijks eventuele verdachte schoonheidsvlekken of plekken. Raadpleeg onmiddellijk uw huisarts of dermatoloog als u veranderingen opmerkt of een vreemde moedervlek ontdekt. Ook bij twijfel kunt u het beste eens langs gaan bij de huisarts. Ziet u bij een huisgenoot een moedervlek op de rug die twijfels oproept, raad hem of haar aan eens naar de arts te gaan.

Op 11 mei organiseren dermatologen in een heel Europa: Euromelanoma, ofwel een informatiedag rond melanoom.

In een vroeg stadium kan de kanker gemakkelijk behandeld worden, in een verder stadium kan hij uitzaaien naar andere organen.
Gewone huidvlekjes zien er anders uit dan kwaadaardige melanomen. Ze verschillen van elkaar in afmeting, vorm, rand en kleur. Een kwaadaardig melanoom ontstaat vaak in een moedervlek maar kan ook voorkomen in een voorheen volledig gave huid.

Het is belangrijk goed uw huid te bekijken

Een eerste onderzoek zou u het beste door uw huidarts kunnen laten doen. Als u zich ergens zorgen over maakt of omdat u toch voor iets anders naar hem of haar toe moet. Hij/zij kan u meteen geruststellen.

Wat kunt u zelf doen?

Bekijk uzelf in een grote spiegel, in een goed verlichte kamer. Gebruik een handspiegel voor de lichaamsdelen die u anders moeilijk zelf kunt zien of vraag uw partner of een vriendin/vriend u te helpen.

Bekijk vooral de lichaamsdelen die het meest blootgesteld zijn aan de zon heel grondig en vergeet niet de schedelhuid en de huid achter de oren te bekijken. Huidkanker kan optreden op alle delen van het lichaam, dus ook op de voetzolen, onder de nagels en op de lippen.
Raadpleeg uw huisarts of een huidspecialist als u een vlekje heeft dat tekens van de hieronder beschreven punten vertoont.
Laat alle verdachte veranderingen in de huid door een dokter (huisarts of huidarts) controleren. Het is belangrijk dat een verdachte plek zo vlug mogelijk verwijderd wordt.
Als er twijfel bestaat kunt u het beste het bewuste plekje/bultje laten wegnemen. wegnemen.

Er kunntn op uw huid ook plekjes voorkomen die het gevolg zijn van plekken die ontstaan zijn door druk of wrijving (bijv. van de gesp van een broekriem of BH bandjes).

Die kunt u ook aan een inspectie door uw arts onderwerpen.

A (asymmetrisch):
Gewone pigmentvlekken zijn symmetrisch (wanneer je een lijn door het midden van de vlek trejt, zijn beide delen ongeveer gelijk). Een melanoom is meestal onregelmatig, asymmetrisch van vorm.
B (border=vorm):
Gewone pigmentvlekken zijn glad, rond of hebben een regelmatige vorm. Melanomen zijn vaak onregelmatig, onscherp of knobbelig aan de rand
C (=color/kleur):
Gewone pigmentvlekken hebben meestal één egale licht tot donkerbruine kleur. Wanneer de vlek van kleur verandert, zowel donkerder als lichter bruin, roze, rood, wit, blauw en zelfs zwart (verschillende kleurschakeringen binnen één moedervlek) is dat vaak een eerste teken van melanoom.
D (=diameter/doorsnede):
Groter worden van de moedervlek (groter dan 6 mm)
E (evolutie/het verloop):
Een pigmentvlek die verandert of dikker wordt, moet altijd nagekeken worden door een arts.

Verschijnselen die wat later optreden:
• jeukend, brandend of stekend gevoel
• bloeden
• zweren met korstjes

Het was absoluut niet mijn bedoeling u met dit artikel angstig te maken. Maar u moet bedenken: Zeker hiervoor geldt de uitdrukking:

EEN GEWAARSCHUWD MENS TELT VOOR TWEE

Tot slot:

Hoe verleidelijk de zon/zonnebank ook is, het is absoluut af te raden hier teveel in te zitten. Als alternatief kunt u veel beter een bruin zonder zon gebruiken.

tips om veilig te zonnenWil je alles weten over veilig zonnen, download dan nu het gratis e-book: 26 Gouden Tips om Veilig te Zonnen en Mooi Bruin te Worden!

Je ontdekt ook in het e-book hoe je zonneallergie kunt voorkomen en wat de beste zonnebrandproducten zijn.

Deze zomer laten wij jou stralen!

Reacties
Categorieën