Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
0 min
0

Effect van Gezond Leven Challenge op cholesterol

0 min
0

De Gezond Leven Challenge is gebaseerd op het Mediterrane dieet en biedt daarom tal van gezondheidsvoordelen. Wetenschappers willen graag weten waarom het Mediterrane dieet zo gezond is en zeker in Italië. De Universiteit van Rome heeft onderzoek gedaan naar het effect van lycopeen en producten op basis van tomaat en het effect op het cholesterol.

Effect van Gezond Leven Challenge op cholesterol

Lycopeen is een stof die vrijkomt bij het verwarmen van tomaat. Lycopeen geeft de tomaat zijn rode kleur en komt ook voor in watermeloen, papaya en rode grapefruit.

Cholesterol bestaat uit goed cholesterol (HDL) en slecht cholesterol (LDL). Teveel LDL in het bloed kan leiden tot hart- en vaatziekten, hersen- en hartinfarct en diabetes type 2. Belangrijk is de verhouding in het bloed tussen LDL en HDL.

Resultaat van de studie: LDL cholesterol verminderde en HDL cholesterol nam toe, de verhouding LDL-HDL verbeterde. Voetnoot: het onderzoek is uitgevoerd bij dieren, konijnen, ratten en muizen. Tevens is het onderzoek uitgevoerd bij muizen met diabetes en ook hier zagen de onderzoekers een verbetering van de cholesterolverhouding.

Tomaten zijn één van de basis ingrediënten van het Mediterrane dieet. Hiermee kan worden gesteld dat een Mediterraans dieet en dus de Gezond Leven Challenge het cholesterol positief kan beïnvloeden.

Wat is jouw favoriete recept met tomaat?

Reacties
Categorieën