Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
2 min
0

Het wordt weer lente !!

2 min
0

Een nieuw artikel door onze gastredacteur Medisch Pedicure Susanne van Soest vertelt iets over voetverzorging in aanloop op de komende herfst en lente.

DE VOETVERZORGING VOOR DE KOMENDE LENTE EN ZOMER.

De dagen lengen en de vogels fluiten, de natuur wil zich graag weer laten zien. Alleen laat het winterweer het nog niet toe om lekker naar buiten te gaan. Regen, regen, regen……we willen de deuren open gooien en in het voorjaarszonnetje buiten zitten (met jas)!!   De voeten worden nog steeds in winterschoenen en laarzen verstopt. Een enkele cliënt wil toch al voorzichtig haar nagels laten lakken.
Ze moet dan wel van mij op slippertjes naar huis. De lak is na vijf minuten wel droog, maar goede nagellakken zijn pas na een half uur écht goed uitgehard. Thuiskomen en de print van je panty in je pas gelakte nagels zien wil natuurlijk niemand.
Vooral die prachtige felle nieuwe kleuren nagellak van deze lente en komende zomer kunnen nauwelijks wachten tot die op de keurig verzorgde nagels is aangebracht. En onze voeten weer heerlijk gekoesterd kunnen worden in de lentezon.

Ik merk wel dat het echte vriesweer uit de lucht is. Als de temperaturen dalen onder het vriespunt neemt de talgproductie af. Alle energie is namelijk nodig om je organen goed warm te houden. Dit heeft moeder natuur zo geregeld. De centrale verwarming doet er nog een schepje bovenop door de luchtvochtigheid binnenshuis omlaag te brengen. Dit is dan ook goed te voelen aan de droogte van je huid.
Maar als eerste te merken aan de delen van je lichaam die met de buitenlucht in contact staan zoals de handen en het gezicht. De schrale handen en gezicht moeten dan extra verzorging hebben. Maar aangezien de huid één heel groot orgaan is en je het gezicht natuurlijk het eerste ziet krijgen de voeten vaak ook minder ‘smeermiddel’. Veel mensen hebben dan ook juist in de kou erg droge voeten. Deze droogte aan de voeten maakt dat de huid breekt en daardoor kloven kunnen ontstaan. De hoeveelheid eelt zorgt dan dat de kloven erg diep kunnen worden. Ik zie vaak bloedingen ontstaan bij kloven. Als het eelt wordt verwijderd en de voeten elke dag met een vette voetenzalf worden verzorgd, zullen de kloven snel verdwijnen.
Dit geldt voor gezonde voeten. Er zijn echter ook aandoeningen en stofwisselingsziektes zoals bijv. psoriasis waarbij eeltvorming niet in de hand te houden is. Deze cliënten zullen doorverwezen moeten worden naar een huisarts of dermatoloog. Het is wel de moeite waard om dit te doen en niet af te wachten tot het wel weer over gaat.

De huid is het grootste orgaan van je lichaam en ook zeer kwetsbaar omdat het direct contact heeft met de buitenwereld. En zowel de buiten- als de binnenlucht is vaak niet gezond te noemen met alle vervuilingen.
Maar toch willen we natuurlijk genieten in het vroege voorjaarszonnetje, dus wég met de wolken en óp naar de buitenlucht!!

Reacties
Categorieën