Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
5 min
1

Hoe kunt u het beste zelf uw haren verven?

5 min
1

Als u dit al heel lang zelf doet zal het meestal geen probleem meer opleveren. Maar heeft u het nog nooit gedaan is het wellicht raadzaam dit artikel eens te lezen.

Inleiding

Er zijn verschillende soorten haarverf in de vakhandel te koop. Uiteraard is het dan gemakkelijk voor u gaat beginnen, te weten wat u van deze verschillende soorten kunt verwachten.

Er zijn verschillende soorten haarkleuringen te weten:

Kleurspoeling of kleurshampoo
Permanente haarverf
Semi-permanente haarverf

Kleurspoeling of kleurshampoo

zorgt ervoor dat de kleur er na een aantal haarwassingen uit verdwijnt. Dit is meestal te verwachten na een keer of 10. Hiermee kunt u uw eigen haarkleur wat opfrissen, wat dieper maken of er een glans van een andere kleur aan geven.

Permanente haarverf

Zoals het eerste woord al aangeeft is deze verf er niet uit te wassen maar blijft in het haar tot het er uit is gegroeid of eruit is geknipt. Met een haarverf kunt u het haal donkerder maken in welke kleur dan ook. Om uw haar echter een lichtere kleur te geven die het heeft werkt dit product niet want dan moet u het haar eerst te ontkleuren. Hierna kan het haar dan wel donkerder geverfd worden.

Semi-permanente haarverf

Dit soort producten zorgen ervoor dat de nieuwe kleur er tijdelijk, d.w.z. van enige weken tot enige maanden in het haar aanwezig blijft. De aangebrachte kleur zal echter in de loop van de weken steeds vager worden en uiteindelijk niet meer te zien zijn.
Je zou kunnen zeggen dat met dit soort producten de kleur er langer in blijft zitten dan met een kleurspoeling of –shampoo maar niet altijd zoals met een permanente haarverf.

Welke kleur kunt u het beste nemen

De juiste kleuren kiezen voor uw uiterlijk en uiteraard zeker ook uw haarkleur, is een van mijn favoriete items van mij.

Mocht u hierover wat meer insite information willen hebben, kijk dan, voordat u aan een nieuwe haarkleur begint, eens naar de artikelen over dit onderwerp die u kunt vinden onder de kop: Styling/belang kleuren (links op de pagina).

Heel in het kort gezegd kunt u het beste (ook voor uw keuze wat een nieuwe haarkleur betreft) een koele kleur kiezen als een behoort tot het koele kleurentype (zgn. zomer- en wintertype).
Het zgn. warme kleurentype (lente en herfsttype) kan het beste een warme kleur voor de haren kiezen.

 

Een “verkeerde”gekozen kleur voor uw haren (bij uw kleurentype dat wordt bepaald door: huidskleur, kleur van uw natuurlijke haren, kleur ogen) zal u er niet alleen minder mooi uit laten zien maar ook ouder. Want hierdoor zijn  rimpeltjes, onrechtmatigheden (plekjes, puistjes, vlekjes) in de huid beter te zien.
Terwijl de goede kleur voor uw haren u mooier en jonger maken !
Laat u wat de keuze van de kleur van de haarverf, spoeling of shampoo dus niet verleiden door de zgn. modekleuren (die ieder seizoen weer anders zijn) maar probeer er eerst achter te komen tot welk kleurentype u persoonlijk hoort.

Wat te doen als de kleur niet aan uw verwachtingen voldoet

Is uw haar na kleuring wat te donker of te licht naar uw zin kunt u dit “corrigeren” door het aanbrengen van een zgn. highlight. Een donkerdere highlight om het wat donkerder te maken en een lichte highlight om het geheel wat lichter te maken.
Als uw haar te vaak is geblondeerd kunt u het hierdoor wat donkerder krijgen.

Waar moet u op letten als u een nieuwe haarverfproduct gaat kopen?
De kleuren hebben niet alleen vaak mooie namen maar ook staat de kleur (meestal) afgebeeld op de verpakking. Let er echter wel op dat het eindresultaat altijd afhankelijk zal zijn van uw eigen haarkleur voordat u het nieuwe haarkleurmiddel er op doet.
Een prima manier om een haarspoeling- of semipermanente haarverf eerder uit uw haar te krijgen (dan normaal) is door het te wassen met een shampoo tegen roos, ofwel een shampoo tegen vet haar.

Extreme veranderingen van haarkleur; dus of veel donkerder of veel lichter kunt u  beter niet zelf doen. Wilt u van een hele lichte haarkleur naar een hele donkere kleur dan is het risico van mislukken namelijk heel groot. Laat dit dan liever door een goede kapper doen.

De eerste grijze haartjes

Heeft u die al bij u zelf gesignaleerd? Dan kunt u om een mooi dekkend resultaat te krijgen het beste kiezen voor een semipermanente haarverf.

Bent u al behoorlijk of helemaal grijs denkt u er dan aan dat de structuur van grijs haar anders is dan haar dat nog over de “normale” kleur beschikt. Grijs haar heeft een andere structuur omdat de buitenste laag van de grijze haren helemaal dicht is waardoor de haren niet ontvankelijk zijn voor het opnemen van de kleurstof van de haarverf dan haar met een kleurtje en is daardoor droger en stugger. Daarom pakt de verf veel minder goed op grijs haar.

Naarmate de jaren verstrijken verliest ook de huid aan pigment (kleur) en het is daarom aan te bevelen een kleur haar te nemen die lichter van kleur is dan uw oorspronkelijke haarkleur. Een te donkere kleur bij u lichte huidskleur maakt het gezicht meteen erg hard. Als extra nadeel is hierdoor ook de uitgroei vlugger en beter te zien in een donkere haarkleur en ook lijkt de haarstructuur dunner omdat het contrast tussen de lichtkleur kleur van de hoofdhuid en de “donkere”kleur van het haar veel beter te zien is.
Laat de verf altijd de maximale inwerkingtijd intrekken. U kunt het beste het eerste beginnen met aanbrengen van het product op de (plaatselijke) grijze lokken en daarna pas aanbrengen op andere plaatsen.
Een permanente haarverf is, in dit laatste geval, het meeste geschikt om een mooi dekkend resultaat te krijgen. Raadpleeg bij aanschaf ook altijd goed de gebruiksaanwijzing om er zeker van te zijn dat de verf uw grijze haar ook mooi kan dekken.
Een goede tip:
Dekt de verf uw grijze haar toch niet naar uw zin? Kam er dan, uiteraard na wassen, spoelen en drogen een waterstofperoxide van 20% doorheen en laat dit een paar minuten intrekken (tot maximaal 10 minuten) verf daarna volgens voorschift.

Verzorgingsproducten voor gekleurd haar

Bij de producten die u aanschaft zitten precies de goede verzorgingsproducten. Gebruik die dan ook altijd precies volgens de bijgevoegde gebruiksaanwijzing.

Mocht u hierna producten voor de verzorging van uw haar willen kopen koop dan altijd producten waarop vermeld staat dat ze speciaal geschikt zijn voor gekleurd haar.

Reacties
Categorieën