Sinds het bestaan van de mensheid geeft de haardracht of kapsel uitdrukking aan iemands persoonlijkheid. Door alle eeuwen heen en in iedere cultuur houdt men zich bezig met kapsels.
Door archeologische vondsten en afbeeldingen kunnen we zien dat ook in hele oude culturen al veel aandacht werd besteed aan kapsels. Zelfs toen al, zowel mannen als vrouwen droegen pruiken.
Het oude Egypte
Rijke Egyptenaren schoren hun hoofd helemaal kaal en droegen pruiken om op deze wijze de mode op de voet te kunnen volgen. Meestal werden deze pruiken gemaakt van dierlijk haar maar er werd ook menselijk haar voor gebruikt. Deze pruiken waren gemaakt van zwart glanzend haar waarschijnlijk om er maar jong en levendig uit te zien. Pruiken dragen diende hadden een praktische functie. Want een natuurlijke bos haar was dik genoeg om bescherming te bieden tegen de zonnestralen maar even goed te beschermen tegen de kou in de koude winternacht en bood de muizen een perfecte plaats om hun nest in te maken. Vandaar dat Egyptenaren die het zich konden veroorloven lieten hun eigen haar kort knippen en droegen dan een pruik.
In tegenstelling tot de moderne tijd waarin mensen meestal door al of niet door medicijnen of erfelijke factoren veroorzaakte kaalheid een pruik of toupet dragen, waren Egyptenaren er trots op een pruik te bezitten en zouden zich schamen als iemand maar zou kunnen denken dat men zich geen pruik kon veroorloven. De meeste dure pruiken waren van menselijk haar gemaakt en die pruiken waren zo mooi van ontwerp en ook zo prachtig gemaakt dat het bijna niet te zien was dat het om een pruik ging.
Vezels van de palmboom werd gebruikt om een kapje te maken dat precies op het hoofd van de nieuwe pruikeneigenaar gemaakt werd.Alleen haar van menselijke origine of gemengd met plantaardige vezels en wol werd gevlochten en gekruld en daarna vastgezet op dit kapje door middel van hars of bijenwas. Daarna werden er verschillende kleurstoffen gebruikt om de haren zwart te verven. In de loop van de oude Egyptische cultuur varieerde de modellen van de pruiken door de tijd heen zowel voor mannen als vrouwen en waren ook afhankelijk van de status van de drager.
De oude Grieken
De Middeleeuwen
Verschillende haarstijlen in die tijd wisselden elkaar snel af. Mannen en vrouwen droegen in die tijd hun haren lang. Dames mochten hun haren niet kort knippen
werd dat wel gedaan door een man dan stonden daar zware boetes op.
De Angel Saksen hadden een voorliefde voor blauw haar. Zowel de haren van mannen als van vrouwen werden blauw gekleurd door middel van een blauwe kleurstof..Ook onder deze mensen was het gebruikelijk dat ongetrouwde vrouwen hun haren los, en getrouwde dames hun haar samengebonden droegen.
De vrouwen in de Middeleeuwen versierden hun haren met een mengsel van:
Zwaluw poep, grijze amber (stof uit de darm van de potvis ), as van verbrande berenpoten, en
Ongetrouwde meisjes lieten hun haren los hangen. Getrouwde dames droegen hun haren in vlechten of ze droegen haarbanden in het haar. Soms maakten ze krullen in hun haar met ijzeren krultangen en verfden ze hun gezicht.
Permanent
De permanent die in 1906 door Karl Nessler werd ontdekt bestond in eerste instantie maar uit vijf wikkels, die door middel van elektrische stroom verwarmd werden. De introductie hiervan in Engeland veroorzaakte een storm van enthousiasme In Nederland werd het echter niet direct zo’n grote hit. Pas in de USA begon Karl Nessler, met het door hem aangevraagde patent op deze methode, een ware triomftocht met zijn krullenkapsels. Doordat een permanent pas echt doorbrak in de USA denken velen dat deze ontdekking ook uit de USA stamt. Dat is dus niet zo.
In de laatste eeuw zagen we heel veel verschillende trends in kapsels. Het pagekopje, een absolute hit rond de jaren ’20 van de vorige eeuw, bracht het korte haar voor vrouwen in the picture.
Er is natuurlijk in de loop van de tijd het een en ander veranderd ook in de technieken van de permanent.
Kapsels in de jaren twintiger jaren
Kapsels in de dertiger jaren
Kapsels na 1945
Bryllcreme uit de 50e jaren
Een andere grote trend die in de 50er jaren doorbrak was een populair herenkapsel waarbij de haren op het voorhoofd door middel van vet (zeer bekend vet uit die tijd was de zgn. Bryllcreme) in een kuif gekamd werd. Door dit vet werd het haar en uiteraard ook de kuif glanzend en bleef het ook goed zitten.
2008 Pony (frou frou)
Intussen is ook de pony in allerlei vormen weer in; lang, rond, kort of asymmetrisch geknipt, een pony kan gedragen worden in allerlei variaties. Kappers maken deze coupe graag af met een zgn. undercut. Hierbij wordt het bovenste haar van de pony op de door de klant gewenste lengte geknipt maar het onderhaar wordt heel kort gemaakt. Door deze methode wordt het volume van de pony gereduceerd zonder dat het haar wordt uitgedund zoals wel bij het klassieke effileren (letterlijk uitdunnen) gebeurd.
Bobstijl
Kapsels in bobstijl werden er al gedragen in het oude Egypte maar werden pas weer in de jaren 20 van de vorige eeuw opnieuw een trend.
Victoria Beckham zorgde echter nog niet zo lang geleden met een prachtig kapsel in bobstijl wat zorgde voor een media hype.