Welke gezichtsvorm heeft u? Deel I
28 december 2007 

Welke gezichtsvorm heeft u? Deel I

mooi gezichtHet is heel belangrijk om een kapsel te vinden dat het mooiste past bij uw gezichtsvorm. Dit kunt u bereiken door een kapsel te kiezen dat de juiste lengte en stijl heeft (meetkundig gezien). Als u het “verkeerde” kapsel heeft ziet u er niet op uw voordeligst uit !

Zelfs als uw haar mooi prachtig zit, maar in de verkeerde stijl dan ziet u er niet op uw voordeligst uit. Dit komt omdat een goede haarstijl te maken heeft met twee belangrijke zaken nl.: vormleer en meetkunde.Het gaat er om bij uw gezichtsvorm een goede coupe in de juiste verhoudingen te creëeren zodat er een balans onstaat in de vormen.

De vorm van een kapsel moet er voor zorgen dat minder mooie gezichtsvormen wat worden weggedrukt en de mooie gezichtsvormen juist naar voren gehaald worden. Zodra dit doel is bereikt komt uw kapsel helemaal tot zijn recht en daarna kunt u gaan nadenken of u nog iets aan uw kleur zou willen veranderen. Een goede kapper zou u hierin goed moeten kunnen adviseren. Ofwel hij/zij moet in staat zijn het bij uw gezichtsvorm juiste kapsel te kunnen adviseren. U kunt hier natuurlijk ook zelf zien achter te komen. Daarna kunt u, door de coupe van uw kapsel, zo goed mogelijk proberen een ovale gezichtsvorm na te streven. Dit,omdat een ovale gezichtsvorm gezien wordt als de meest perfecte gezichtsvorm. Om dit te bereiken, moet u bijv. proberen een lange gezicht korter en een breed gezicht langer te laten lijken enz.

Hoe kunt u er het beste achterkomen welke gezichtvorm u heeft?

Bekijk daarvoor eens een foto van uzelf. Op deze foto moet u dan wel staan afgebeeld met uw haren helemaal uit uw gezicht. Als u een dergelijke foto heeft kunt u daarna zoeken naar de de meeste overeenkomst met een van de voorbeelden van de gezichtsvormen in dit artikel.

U kunt u uw gezichtsvorm ook heel gemakkelijk op een andere manier te weten komen. Dit moet u als volgt doen:

U kamt uw (liefst natte haren) naar achteren of doet een bandeau om zodat alle haren uit uw gezicht zijn. Dan gaat u naar een spiegel met een goede belichting en trekt de contouren van uw gezicht (bijv. met een kajalpotlood of wenkbrauwenpotlood op de spiegel na. Daarna zoekt u in de hieronder gegeven voorbeelden en kijkt bij welke gezichtsvorm uw eigen gezicht het beste past.  

De ovale gezichtsvorm

Welke gezichtsvorm heeft u Deel I
Ovale gezichtsvorm:

de lengte van het gezicht is gelijk aan 1,5 maal de breedte. Waarbij het voorhoofd en de kaaklijn ongeveer even breed zijn.

Een ovaal gezicht wordt beschouwd als de ideale gezichtsvorm. Iemand met deze gezichtsvorm kan alle kapsels met flair dragen. Een boblijn, laagjes, lang, kort, dik, dun noem maar op. Maar het enige wat u in de gaten moet houden is op welk deel van uw gezicht u met uw kapsel de nadruk wilt leggen.Een pony legt de nadruk op de ogen terwijl als u uw haar uit uw gezicht en voorhoofd draagt juist de nadruk wordt gelegd op uw neus. Uw haartype (krul, stijl, dik dun haar) zal ook mede bepalen welk kapsel voor u het mooiste zou kunnen zijn. Ook is het belangrijk of u het accent wilt leggen op uw ogen of uw neus.

Diamantvormige gezichtsvorm

 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I2

Diamantvormige gezichtsvorm:

Het voorhoofd en jukbeenderen zijn hoog en breed met een smalle kin

Om de spitse kin met de rest van het gezicht in balans te brengen is het ideaale kapsel; een kapsel met een ronde valling waarbij het aan de onderkant wat breder is. Een breed vallende pony zal het gezicht wat meer ovaal laten lijken. Het beste klassieke kapsel voor deze gezichtsvorm is een kapsel in de zgn.boblijn met een lengte tot aan de kin dat naar onderen toe dikker valt. Ook geknipt in wat plukjes die in het gezicht vallen waardoor de hoekige kanten wat afgezwakt worden. Ook hier zal een pony het accent op de oogpartij van het gezicht leggen. Als u daarentegen het haar helemaal van het voorhoofd haalt zal het accent liggen op uw neus. Ook hier hangt het beste kapsel weer samen met uw haarstructuur waarbij uw gezichtsvorm het uitgangspunt vormt voor het beste kapsel.

De vierkante gezichtsvorm

 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I3

Vierkante gezichtsvorm:

Een breed, sterk voorhoofd met een brede hoekige kaaklijn

Door een kapsel te nemen met een mooie pony en deze ook aan de zijkanten van het gezicht op de slapen te laten hangen worden de vierkantige hoeken van dit gezicht wat afgezwakt. Daarom is lang haar het mooiste tot over de schouders.
Het beste korte kapsel voor deze vorm van gezicht is het kapsel in een ronde vorm en wat hoog op het hoofd (op de kruin) te dragen.

Als u uw haar wilt opsteken, zorg dan in ieder geval voor plukjes in het gezicht en natuurlijk in combinatie met die pony.
Als u wilt dat het accent op uw ogen ofwel uw neus valt kunt u dat als volgt bereiken:
Een pony zorgt voor het accent op uw ogen.
Als u daarentegen het haar uit het voorhoofd weg doet valt het accent juist op uw neus.
Ook is een en ander natuurlijk afhankelijk van uw haarstructuur van welke kapsel voor deze gezichtsvorm het mooiste zou kunnen zijn.
De vorm van het gezicht zou het startpunt moeten zijn voor het kiezen van een goed kapsel.

Ronde gezichtsvorm

 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I4

Ronde gezichtsvorm:

De lengte van het gezicht is even lang als de breedte

Het beste kapsel voor deze ronde gezichtsvorm is om het gezicht meer ovaal te laten lijken en het gezicht als het ware wat op te lichten. De haren kunnen het beste glad tegen het gezicht liggen en moeten bovenop het hoofd wat meer volume hebben. Een klassiek moderne stijl voor deze gezichtsvorm is een in laagjes geknipt ruig kapsel.Een kort kapsel, met naar binnen vallende plukjes zullen iemand met deze gezichtsvorm flatteren. Een pony zal het accent leggen op uw ogen als u daarentegen het haar uit uw voorhoofd houdt zal dat het accent op uw neus leggen. Ook in dit geval zal uw haarstructuur in belangrijke mate uw kapsel moeten bepalen. Ook hier is uw gezichtsvorm weer het uitgangspunt.

De rechthoekige (lange) gezichtsvorm

Welke gezichtsvorm heeft u Deel I5

Rechthoekige(lange) gezichtsvorm:

Dit gezicht is langer dan het breed is met ook (horizontaal verlopende)  langwerpige rechte wangenpartij

Kort tot halflang haar met langere lagen aan de bovenkant zonder hoog opgewerkt te zijn passen prima bij deze gezichtsvorm bijv. trendy in de laatste seizoenen; de boblijn. Op kin of schouderlengte naar binnen of buiten springend laten het gezicht breder lijken. Een stijl naar  beneden vallende pony met naar beneden vallende zijpartijen zijn het beste. In lagen geknipte lange of halflange kapsels met krullen of wat slagen voegen breedte toe en verzachten de lange lijnen van deze gezichtsvormen.

Lang haar is het mooiste voor deze gezichtsvorm d.w.z. als het niet langer is dan net boven of op schouderlengte. Een pony staat hierbij het mooiste als deze net tot op de wenkbrauwen valt en zorgt ervoor dat de lange vorm van dit gezicht wat korter lijkt. Een pony legt de nadruk op de ogen en het haar helemaal uit het gezicht legt het accent op de neus. Welk kapsel of haarstructuur u ook heeft u moet altijd uitgaan van uw gezichtsvorm.

De hartvormige gezichtsvorm

Welke gezichtsvorm heeft u Deel I6
Hartvormige gezichtsvorm

Zowel brede jukbeenderen als voorhoofd met een smalle kaaklijn en kin

Het perfecte kapsel voor een hartvormig gezicht is een kapsel met losse krullen op kin-lengte. Hier moet ook weer breedte gecreëerd worden om de smalle kin te compenseren. Met aan de zijkanten soepel vallende krullen zal de aandacht van de brede kaaklijn afgehaald worden. Het beste kapsel voor deze gezichtvorm is een krullend springerig kapsel. Een pony zorgt ervoor dat het voorhoofd korter lijkt terwijl als het haar helemaal uit het gezicht gedragen wordt het accent op de neuspartij ligt. Uw gezichtsvorm en uw haarstructuur is ook hier weer het uitgangspunt voor een perfect kapsel.

Peervormige gezichtsvorm

(omgekeerd driehoekige gezichtsvorm, smal voorhoofd  en brede kin)

 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I7

Peervormige gezichtsvorm:

Een smal voorhoofd en jukbeenderen met een brede kaaklijn en kin

Leg het accent van uw kapsel op een volle haardos boven op het hoofd (kruin) om symmetrie te creëren ten opzichte van de brede kaaklijn. Een ruige bos haar flatteert een peervormig gezicht. U kunt het haar  achter de oren dragen om de natdruk niet op het wangengebied te leggen. Een kort kapsel zou niet langer moeten zijn dan net in de hals. Terwijl lange haren het mooiste zijn als de haren dicht en vol in de nek vallen. Een pony legt de nadruk op de ogen terwijl het haar helemaal uit het gezicht de nadruk legt op de neus. Ook hier moet u ervoor zorgen dat bij de keuze van uw kapsel uw gezichtsvorm altijd het uitgangspunt is waarbij uw haarstructuur natuurlijk ook een rol speelt.

Voor het kiezen van een goed kapsel bij uw gezichtsvorm lees het artikel met dezelfde titel deel II. Hierin staan ook voorbeelden van goede en slechte kapsels voor de diverse gezichtsvormen.

Enige voorbeelden van kapsels voor Sarah C geadviseerd aan, en in antwoord op door haar gestelde vragen.

De twee eerste voorbeelden zijn nogal stijl. Bij jou mag dat best met wat meer krul maar dat zal wel lukken met je natuurlijke krul. Het beste voorbeeld door de krullen is de laatste foto, maar hierbij mogen de zijkanten wel wat langer blijven. Je ziet deze modellen hebben ook een redelijk spit kinnetje !

Welke gezichtsvorm heeft u Deel I11 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I10 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I9 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I8

Over de schrijver
Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 27 May 2013

eerdere reacties:Hoi Merel,Jij hebt het makkelijk want bij een ovaal gezicht staan alle vormen en lengtes. Ga naar een kapper en vraag de modellen boeken. Ga daar een kapsel zoeken dat jij erg leuk vindt en laat de kapper het dan zo doen. Het moet natuurlijk wel bij je haar passen. Want als het stijl is van nature en je wilt krul dan moet dat met fohn, styltang en of permanent.Maar laat je kapper adviseren. Succes, Marga DobmaMarga Dobma op 20.11.2010. 15:04Lotte,Ovaal wordt als de ideale gezichtsvorm beschouwd omdat alle kapsels en make-up technieken bij deze vorm even mooi zijn, boffert ! Als jij zorgt dat die naar buiten vallende slagen juist op de hoogte zitten van het breedste deel van je gezicht zal dat fantastisch zijn. Succes, MDMarga Dobma op 20.11.2010. 15:07Myrna,Het perfecte kapsel voor een hartvormig gezicht is een kapsel met losse krullen op kin-lengte. Hier moet ook weer breedte gecreëerd worden om de smalle kin te compenseren. Met aan de zijkanten soepel vallende krullen zal de aandacht van de brede kaaklijn afgehaald worden. Het beste kapsel voor deze gezichtvorm is een krullend springerig kapsel. Dus een bobline is voor jouw geschikt maar wel met wat krullen. Ik denk hierbij aan een hele gove permanent. Praat er eens over met je kapper. Een pony zorgt ervoor dat het voorhoofd korter lijkt terwijl als het haar helemaal uit het gezicht gedragen wordt het accent op de neuspartij ligt. Zowel je gezichtsvorm als je haarstructuur is ook hier weer het uitgangspunt voor een perfect kapsel. In jouw geval krullen op de goede plaatsen. Succes, MDMarga Dobma op 20.11.2010. 15:12Ik heb een rond gezicht en wil graag een boblijn. Hoef ik dan niet bang te zijn dat ik daardoor een dikker gezicht krijg? Ik heb namelijk een beetje appelwangetjes. :)Gerdien op 13.12.2010. 22:11hey marga ik heb een ronde gezichtsvorm en ik heb lang haar heel lang zelfs ik heb al ne hele tijd een middenstreep gehad ,maar wil nu iets nieuws proberen ,ik dacht aan een pony maar ik weet niet of het mij gaan staan ? moet ik het proberen ? ...alicia op 25.12.2010. 20:19Hallo Gerdien en Alicia,Hiebij een antwoord voor jullie beiden. bij een rond gezicht kun je het beste het haar uit het gezicht dragen (dus geen pony) en volume brengen in het kapsel op de kruin. Meer hierover en voorbeelden lees je in het artikel op deze site: Kapsels en gezichtsvormen deel III en IV. Succes met jullie kapselskeuze, MDMarga Dobma op 04.01.2011. 13:28Hallo Allies,Een goed advies daarover is pas te geven als ik je gezichtsvorm weet. Hierover staan verschillende artikelen op deze site, ook hoe je die te weten moet komen. Onder de kop: Gezichtsvormen, make-up en kapsels staan alle gezichtsvormen en ook welke kapsels je wel, danwel niet moet nemen. Dus ga op zoek en stel opnieuw je vraag. Succes, MDMarga Dobma op 25.01.2011. 14:22Hoi Carly,Zoals in het bovenstaande artikel is geschreven; een wat langer krullerig kapsel tot kinlengte is ideaal voor jou. Als je het haar langer laat worden aan de voorkant en het opzij draagt valt het accent op je neus, maar daar is niets mits mee als je een mooi neusje hebt. Succes, Marga DobmaMarga Dobma op 25.01.2011. 14:26Hallo, ik heb lang, lichtbruin haar en een ovaal gezicht. Mijn zus (ovaal gezicht) heeft een pony en ze staat er heel goed mee. Ik sta beter met mijn haar uit mijn gezicht maar toch zou ik graag een pony willen. Is dit een goed idee?Elle op 09.02.2011. 15:30Hoi Elle,Als jij ook werkelijk een ovaal gezicht hebt, net als je zus, zal jou ook een pony geweldig staan. Bij een ovale gezichtsvorm staan namelijk alle modellen kapsels prachtig. Marga DobmaMarga Dobma op 19.02.2011. 14:20Hoi Marga,Fijn al deze uitleg! Alleen heb ik een probleem waar ik niet uitkom met de tips op de site. Ik hoop dat je me verder kunt helpen. Ik heb volgens mij een hartvormig gezicht, en ook nog een beetje last van een onderkin. Dan zou een kapsel met krullen tot de kaaklijn het beste zijn toch? Alleen wil mijn haar niet in de krul, gewone krulspelden enz. werken al helemaal niet en een permanent blijft net een paar dagen zitten en gaat er dan ook weer uit. Wat zou nu het beste advies zijn voor mij?Groetjes, LauraLaura op 30.11.2011. 12:47Hooi! Ik heb een vierkantige vorm gezicht, en ik wil graag een pony nemen, ik heb lang haar tot 15cm over m'n schouders met een donkerblonde/bruine kleur. Mijn haar is stijl. Zou dit leuk staan? Want ik heb nu in een schuine schijding met een paar laagjes die ik laat uitgroeien... 'x PaulaPaula op 21.01.2012. 17:32hallo! ik ben 16 en ik heb krullend en dik haar en heb al jaren hetzelfde kapsel. Graag zou ik nu iets leuk en modern willen. mijn gezichtsvorm is eerder rond. Ik zie het wel niet echt zitten om elke dag mijn haren te stijlen.. kan er iemand mij helpen? Groetjes KellyKelly op 30.01.2012. 11:21heyy, ik twijfel of ik een ovaal of hartvormig gezicht heb, en ik wil graag een pony laten knippen. Wat voor pony zou het geschiktste zijn? (ik heb donkerblond, niet heel dik haar, maakt dit nog wat uit?) GroetjesIris op 15.02.2012. 16:50Hoi Paula, Als je gezicht echt een vierkantige vorm heeft zou ik niet een pony nemen. Dat maakt het gezicht namelijk nog meer vierkant. Kijk eens mij de andere hoofdstukken Gezicht en Gezichtsvormen deel I,II,III daar staat precies wat jou wel en niet mooi zal staan. Succes, Marga DobmaMarga Dobma op 20.02.2012. 13:13Hallo Kelly, Krullend haar is heel makkelijk maar dat het altijd terug valt in dezelfde vorm is weer een nadeel. Als je echt een rond gezicht hebt is het voor jouw gezichtsvorm (d.w.z. dat staat je het beste) heel goed je haar heel kort te laten knippen, ook opzij en het bovenop (je hoofd) wat langer te laten. Dit compenseert de rond vorm. Lees de andere hoofdstukken over kapsels en gezichtsvormen daar staat dit in. Succes, Marga DobmaMarga Dobma op 20.02.2012. 13:15Hoi Iris, Je gezichtsvorm is het belangrijkste, zie andere hoofdstukken: Kapsels en gezichtsvormen deel I,II,III. Als je tot de conclusie komt dat je een ovaal gezicht hebt zullen alle kapsels je staan. Een hartvormig gezicht kan dat niet hebben maar kijk naar de adviezen. Succes, Marga DobmaMarga Dobma op 20.02.2012. 13:17Hey, ik heb een rond gezicht maar ik weet niet hoe het te knippen. Ik heb mijn haar meestal in een paardenstaart maar nu heb ik toch zin in iets anders. Kan je me helpen?so_cutehope op 20.02.2012. 21:58Hallo so_cutehope,Lees en bekijk het artikel: Kapsels en gezichtsvormen deel II maar eens goed. Hier staat ook jouw gezichtsvorm bij en bovendien wat je dan wel en beter niet kunt doen. Succes, Marga DobmaMarga Dobma op 21.02.2012. 14:36Hey, Ik heb een beetje een rond hoofd en ik heb al sinds een paar jaar laagjes met een schuine pony. Mijn haar is dik, krulend, donker en een beetje pluizend. Ik vind het heel vervelend dat m'n haar pluist dus ik stijl het best wel vaak of krul het. Weet iemand misschien een leuk kapsel? Groetjeskip op 22.02.2012. 20:58Hee Merel, Ik zou denk ik wel een leuk kapsel voor je kunnen verzinnen, maar dan moet je zeggen wat voor soort haar je hebt (kleur, dik of niet, stijl/krullend, hou je van lang of kort haar?) Groetjeskip op 22.02.2012. 21:00Hoi Kip,Als je echt een ronde gezichtsvorm hebt (te lezen in de andere artikelen over dit onderwerp te vinden op: Kapsels en gezichtsvormen deel I,II,III,IV) dan zou je juist geen pony moeten nemen, kort aan de zijkanten (bij het oor) en met volume boven op het hoofd. Maar uiteraard is er ook altijd je persoonlijke voorkeur. Succes, MDMarga Dobma op 23.02.2012. 16:53

Reactie plaatsen