Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
8 min
1

Welke gezichtsvorm heeft u? Deel I

8 min
1

mooi gezichtHet is heel belangrijk om een kapsel te vinden dat het mooiste past bij uw gezichtsvorm. Dit kunt u bereiken door een kapsel te kiezen dat de juiste lengte en stijl heeft (meetkundig gezien). Als u het “verkeerde” kapsel heeft ziet u er niet op uw voordeligst uit !

Zelfs als uw haar mooi prachtig zit, maar in de verkeerde stijl dan ziet u er niet op uw voordeligst uit. Dit komt omdat een goede haarstijl te maken heeft met twee belangrijke zaken nl.: vormleer en meetkunde.Het gaat er om bij uw gezichtsvorm een goede coupe in de juiste verhoudingen te creëeren zodat er een balans onstaat in de vormen.

De vorm van een kapsel moet er voor zorgen dat minder mooie gezichtsvormen wat worden weggedrukt en de mooie gezichtsvormen juist naar voren gehaald worden. Zodra dit doel is bereikt komt uw kapsel helemaal tot zijn recht en daarna kunt u gaan nadenken of u nog iets aan uw kleur zou willen veranderen. Een goede kapper zou u hierin goed moeten kunnen adviseren. Ofwel hij/zij moet in staat zijn het bij uw gezichtsvorm juiste kapsel te kunnen adviseren. U kunt hier natuurlijk ook zelf zien achter te komen. Daarna kunt u, door de coupe van uw kapsel, zo goed mogelijk proberen een ovale gezichtsvorm na te streven. Dit,omdat een ovale gezichtsvorm gezien wordt als de meest perfecte gezichtsvorm. Om dit te bereiken, moet u bijv. proberen een lange gezicht korter en een breed gezicht langer te laten lijken enz.

Hoe kunt u er het beste achterkomen welke gezichtvorm u heeft?

Bekijk daarvoor eens een foto van uzelf. Op deze foto moet u dan wel staan afgebeeld met uw haren helemaal uit uw gezicht. Als u een dergelijke foto heeft kunt u daarna zoeken naar de de meeste overeenkomst met een van de voorbeelden van de gezichtsvormen in dit artikel.

U kunt u uw gezichtsvorm ook heel gemakkelijk op een andere manier te weten komen. Dit moet u als volgt doen:

U kamt uw (liefst natte haren) naar achteren of doet een bandeau om zodat alle haren uit uw gezicht zijn. Dan gaat u naar een spiegel met een goede belichting en trekt de contouren van uw gezicht (bijv. met een kajalpotlood of wenkbrauwenpotlood op de spiegel na. Daarna zoekt u in de hieronder gegeven voorbeelden en kijkt bij welke gezichtsvorm uw eigen gezicht het beste past.  

De ovale gezichtsvorm

Welke gezichtsvorm heeft u Deel I
Ovale gezichtsvorm:

de lengte van het gezicht is gelijk aan 1,5 maal de breedte. Waarbij het voorhoofd en de kaaklijn ongeveer even breed zijn.

Een ovaal gezicht wordt beschouwd als de ideale gezichtsvorm. Iemand met deze gezichtsvorm kan alle kapsels met flair dragen. Een boblijn, laagjes, lang, kort, dik, dun noem maar op. Maar het enige wat u in de gaten moet houden is op welk deel van uw gezicht u met uw kapsel de nadruk wilt leggen.Een pony legt de nadruk op de ogen terwijl als u uw haar uit uw gezicht en voorhoofd draagt juist de nadruk wordt gelegd op uw neus. Uw haartype (krul, stijl, dik dun haar) zal ook mede bepalen welk kapsel voor u het mooiste zou kunnen zijn. Ook is het belangrijk of u het accent wilt leggen op uw ogen of uw neus.

Diamantvormige gezichtsvorm

 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I2

Diamantvormige gezichtsvorm:

Het voorhoofd en jukbeenderen zijn hoog en breed met een smalle kin

Om de spitse kin met de rest van het gezicht in balans te brengen is het ideaale kapsel; een kapsel met een ronde valling waarbij het aan de onderkant wat breder is. Een breed vallende pony zal het gezicht wat meer ovaal laten lijken. Het beste klassieke kapsel voor deze gezichtsvorm is een kapsel in de zgn.boblijn met een lengte tot aan de kin dat naar onderen toe dikker valt. Ook geknipt in wat plukjes die in het gezicht vallen waardoor de hoekige kanten wat afgezwakt worden. Ook hier zal een pony het accent op de oogpartij van het gezicht leggen. Als u daarentegen het haar helemaal van het voorhoofd haalt zal het accent liggen op uw neus. Ook hier hangt het beste kapsel weer samen met uw haarstructuur waarbij uw gezichtsvorm het uitgangspunt vormt voor het beste kapsel.

De vierkante gezichtsvorm

 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I3

Vierkante gezichtsvorm:

Een breed, sterk voorhoofd met een brede hoekige kaaklijn

Door een kapsel te nemen met een mooie pony en deze ook aan de zijkanten van het gezicht op de slapen te laten hangen worden de vierkantige hoeken van dit gezicht wat afgezwakt. Daarom is lang haar het mooiste tot over de schouders.
Het beste korte kapsel voor deze vorm van gezicht is het kapsel in een ronde vorm en wat hoog op het hoofd (op de kruin) te dragen.

Als u uw haar wilt opsteken, zorg dan in ieder geval voor plukjes in het gezicht en natuurlijk in combinatie met die pony.
Als u wilt dat het accent op uw ogen ofwel uw neus valt kunt u dat als volgt bereiken:
Een pony zorgt voor het accent op uw ogen.
Als u daarentegen het haar uit het voorhoofd weg doet valt het accent juist op uw neus.
Ook is een en ander natuurlijk afhankelijk van uw haarstructuur van welke kapsel voor deze gezichtsvorm het mooiste zou kunnen zijn.
De vorm van het gezicht zou het startpunt moeten zijn voor het kiezen van een goed kapsel.

Ronde gezichtsvorm

 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I4

Ronde gezichtsvorm:

De lengte van het gezicht is even lang als de breedte

Het beste kapsel voor deze ronde gezichtsvorm is om het gezicht meer ovaal te laten lijken en het gezicht als het ware wat op te lichten. De haren kunnen het beste glad tegen het gezicht liggen en moeten bovenop het hoofd wat meer volume hebben. Een klassiek moderne stijl voor deze gezichtsvorm is een in laagjes geknipt ruig kapsel.Een kort kapsel, met naar binnen vallende plukjes zullen iemand met deze gezichtsvorm flatteren. Een pony zal het accent leggen op uw ogen als u daarentegen het haar uit uw voorhoofd houdt zal dat het accent op uw neus leggen. Ook in dit geval zal uw haarstructuur in belangrijke mate uw kapsel moeten bepalen. Ook hier is uw gezichtsvorm weer het uitgangspunt.

De rechthoekige (lange) gezichtsvorm

Welke gezichtsvorm heeft u Deel I5

Rechthoekige(lange) gezichtsvorm:

Dit gezicht is langer dan het breed is met ook (horizontaal verlopende)  langwerpige rechte wangenpartij

Kort tot halflang haar met langere lagen aan de bovenkant zonder hoog opgewerkt te zijn passen prima bij deze gezichtsvorm bijv. trendy in de laatste seizoenen; de boblijn. Op kin of schouderlengte naar binnen of buiten springend laten het gezicht breder lijken. Een stijl naar  beneden vallende pony met naar beneden vallende zijpartijen zijn het beste. In lagen geknipte lange of halflange kapsels met krullen of wat slagen voegen breedte toe en verzachten de lange lijnen van deze gezichtsvormen.

Lang haar is het mooiste voor deze gezichtsvorm d.w.z. als het niet langer is dan net boven of op schouderlengte. Een pony staat hierbij het mooiste als deze net tot op de wenkbrauwen valt en zorgt ervoor dat de lange vorm van dit gezicht wat korter lijkt. Een pony legt de nadruk op de ogen en het haar helemaal uit het gezicht legt het accent op de neus. Welk kapsel of haarstructuur u ook heeft u moet altijd uitgaan van uw gezichtsvorm.

De hartvormige gezichtsvorm

Welke gezichtsvorm heeft u Deel I6
Hartvormige gezichtsvorm

Zowel brede jukbeenderen als voorhoofd met een smalle kaaklijn en kin

Het perfecte kapsel voor een hartvormig gezicht is een kapsel met losse krullen op kin-lengte. Hier moet ook weer breedte gecreëerd worden om de smalle kin te compenseren. Met aan de zijkanten soepel vallende krullen zal de aandacht van de brede kaaklijn afgehaald worden. Het beste kapsel voor deze gezichtvorm is een krullend springerig kapsel. Een pony zorgt ervoor dat het voorhoofd korter lijkt terwijl als het haar helemaal uit het gezicht gedragen wordt het accent op de neuspartij ligt. Uw gezichtsvorm en uw haarstructuur is ook hier weer het uitgangspunt voor een perfect kapsel.

Peervormige gezichtsvorm

(omgekeerd driehoekige gezichtsvorm, smal voorhoofd  en brede kin)

 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I7

Peervormige gezichtsvorm:

Een smal voorhoofd en jukbeenderen met een brede kaaklijn en kin

Leg het accent van uw kapsel op een volle haardos boven op het hoofd (kruin) om symmetrie te creëren ten opzichte van de brede kaaklijn. Een ruige bos haar flatteert een peervormig gezicht. U kunt het haar  achter de oren dragen om de natdruk niet op het wangengebied te leggen. Een kort kapsel zou niet langer moeten zijn dan net in de hals. Terwijl lange haren het mooiste zijn als de haren dicht en vol in de nek vallen. Een pony legt de nadruk op de ogen terwijl het haar helemaal uit het gezicht de nadruk legt op de neus. Ook hier moet u ervoor zorgen dat bij de keuze van uw kapsel uw gezichtsvorm altijd het uitgangspunt is waarbij uw haarstructuur natuurlijk ook een rol speelt.

Voor het kiezen van een goed kapsel bij uw gezichtsvorm lees het artikel met dezelfde titel deel II. Hierin staan ook voorbeelden van goede en slechte kapsels voor de diverse gezichtsvormen.

Enige voorbeelden van kapsels voor Sarah C geadviseerd aan, en in antwoord op door haar gestelde vragen.

De twee eerste voorbeelden zijn nogal stijl. Bij jou mag dat best met wat meer krul maar dat zal wel lukken met je natuurlijke krul. Het beste voorbeeld door de krullen is de laatste foto, maar hierbij mogen de zijkanten wel wat langer blijven. Je ziet deze modellen hebben ook een redelijk spit kinnetje !

Welke gezichtsvorm heeft u Deel I11 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I10 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I9 Welke gezichtsvorm heeft u Deel I8

Reacties
Categorieën