7 haarproblemen

Heeft u problemen met uw haar en weet u niet waarom?

Lees dan eens de zeven onderstaande grootste haarzonden dan heeft u misschien meteen een idee hoe deze op te lossen zijn.

I. Gebruikt u iedere dag de straightener?

7 haarproblemen make up kleuren lente zomer 094Voor heel velen onder ons was het dè oplossing voor alle haar- problemen; de straightener.
Onwillig haar, te veel krullen enz. enz. u krijgt uw haardos er in enige minuten mee in bedwang. Maar al lijkt dit apparaat nog zo’n prima oplossing, en ook als was het in aanschaf nog zo’n duur apparaat, uw haar lijdt er behoorlijk van !

Onze tip:

Bewaar die prachtig glanzende steile look alleen voor bijzondere gelegenheden. En áls u dit apparaat toch wilt gebruiken, doe dat dan alleen in combinatie met speciale verzorgende producten. Het is ten slotte ook altijd nog mogelijk alleen met een ronde borstel en föhn uw haar mooi stijl en glad te krijgen. Bovendien zijn er op dit moment veel shampoos en stylingproducten op de markt die u ook zònder het gebruik van een straightener die gewilde Sleek-Look kunnen bezorgen.

II. Draagt u altijd ’n elastiekje in uw haar?

7 haarproblemen make up kleuren lente zomer 095Diegene die lang/ langer haar hebben weten het volgende al heel lang. Want, wat is nu gemakkelijker als je ’s morgens uit de douche komt; snel je haar droog föhnen en dan een stiekje erin en klaar is kees. Maar ik moet u deze gewoonte toch ten stelligste afraden. Beter kunt u ’s morgens een paar minuutjes eerder opstaan en dan rustig, met niet te hete lucht, uw haar in model föhnen. Omdat  elastiekjes altijd op precies dezelfde plaats zitten breken de haren af en raken daardoor na enige tijd behoorlijk beschadigd. Daarom moet u er op letten, als u toch elastiekjes wilt blijven gebruiken dat u er eentje met stof erom heen in uw haar doet.

Een ander alternatief is uw paardenstaart vast te zetten door middel van een haarclip. Deze heeft het voordeel dat u het haar even snel in model heeft en er dan ook prima gestyled uitziet. Bovendien heeft dit ook nog het voordeel dat u, bijv. ’s avonds, uw haar los kunt laten hangen zonder dat die lelijke deuk, op de plaats van het elastiekje, te zien is.

III. Gebruikt u misschien de verkeerde borstel?

Gebruikt u de verkeerde borstel of is uw borstel versleten?Deze vraag laat zich snel beantwoorden. U gaat als volgt te werk:

Strijk met uw vingertoppen over de haren van uw borstel. Voelt u dat de puntjes scherp zijn? Dan kunt u deze borstel beter in de vuilnisbak gooien of, als u al op weg bent een nieuwe te kopen waarbij u hetzelfde probeert, deze beter in de winkel laten hangen. Als de haren van een borstel namelijk te scherp zijn kunnen ze uw haar ruw en pluizig maken. Vooral dames met lang haar zweren bij borstels met natuurhaar. Met dit soort borstels kunt u uw haren op verantwoorde wijze in model brengen en worden uw haren bovendien niet statisch geladen. Als u echter de voorkeur geeft aan een stijl en glad kapsel moet u  juist geen natuurharen borstel gebruiken.

IV. Stijlt u uw haar als het nat is?

Het is vanzelfsprekend niet prettig met een druipnat hoofd rond te lopen maar wrijf uw haar niet hardhandig droog! Als uw haren nat zijn is de haarstructuur heel kwetsbaar en raakt heel vlug beschadigd.
Het is daarom veel beter om, na het haarwassen, even niets aan uw haar te doen. Wat u wèl kunt doen is, na het wassen, het haar met een grove kam in model te kammen en er daarna een handdoek om te wikkelen. Ga vervolgens bijv. eerst uw make-up aanbrengen. Na ongeveer 15 tot 20 minuten is uw haar dan droog genoeg en is verder droogwrijven niet nodig voordat uw haren gestijld worden.

V. Blondeert u Zelf uw haren?

Als u het zelf al eens een keertje heeft uitgeprobeerd zult u het waarschijnlijk nooit meer doen.  Of u nu blond haar heeft en alleen een paar highlights wilt, of u heeft als brunette eens zin in een ander kleurtje; als u uw haren wilt blonderen laat dit dan a.u.b. over aan uw kapper.
Geel tot groenachtig haar, oranje gekleurde plukjes, glansloos en droog haart zijn allemaal  risico’s die u loopt als u zelf blondeert.
Het is uiteindelijk zo dat een kapper niet voor niets dit vak heeft geleerd gedurende een paar jaren durende opleiding.

Vakmensen weten precies welk kleur blond past bij uw type en hoe uw haarstructuur er uit ziet. Als u van nature al blond bent is het vaak al voldoende een shampoo voor zacht en glanzend  haar te gebruiken om de blonde kleur weer te verlevendigen. Er zijn bovendien ook speciale kuurbehandelingen voor geblondeerd en/of blond haar die er voor zorgen dat uw haar een prachtige gouden of platinablonde glans krijgt.

VI. Heeft u graag een trendy kapsel?

Het is natuurlijk heel verlokkend om iedere nieuwe haartrend te volgen en er zo iedere keer weer heel anders uit te zien. Toch moeten wij u hiervan afraden. Niet iedere nieuwe look past ook bij uw uiterlijk. Bovendien is de Look die beroemdheden hebben niets voor alledag! Ook nog omdat deze sterren haarstylisten, indien nodig ter beschikking hebben, en ze bovendien niet door wind en regen hoeven om op hun werk te komen, geeft een prachtige look voor hen dan ook geen enkel probleem.
Wat u wel altijd kunt doen is uw kapper om raad vragen of die nieuwe coupe/look wel bij uw haar en haartype past.  Bijv. een hele korte pony als je krulhaar hebt zal altijd eindigen in een krullend propje haar op het voorhoofd. En een korte boblijn vestigd alle aandacht op de oren en als die dan wat groot zijn uitgevallen of wat van uw hoofd afstaan is zo’n kapsel toch ook niet wat u echt wilt. Vaak is het al voldoende uw haren op te steken of wat plukjes op uw voorhoofd te leggen om daardoor beter te kunnen beoordelen of een pony of boblijn u inderdaad  wel zou staan.

VII. Gebruikt u niet tè veel verzorgende producten?

U gebruikt speciale shampoo en een spoeling voor uw haar en bovendien verwent u uw haren twee keer per week met een verzorgend masker of kuurtje?
Bovendien doet u er ook nog voor het föhnen een speciale hittebestendige lotion en een volumeschuim op . En fixeert u het haar daarna met een glanzende haarlak?

Dan moet u inderdaad niet verbaasd zijn dat uw haar slap naar beneden hangt want iedere styling zakt hierdoor binnen tien minuten in elkaar.  Dit soort verzorging is veel te veel van het goede. In veel verzorgende shampoos en haarmaskers zitten stoffen die de haren ook  kunnen belasten.

Maar het heeft wel zin om bijv. eens in de drie, vier weken een speciale reinigende shampoo te gebruiken. Een shampoo die de haren ontdoet van alle hardnekkig te verwijderen styling producten. Bovendien moet u op letten dat de door u gebruikte

verzorgingsproducten op elkaar afgestemd zijn. Als u dagelijks een verzorgende conditioner gebruikt is een speciale kuur iedere week zeker niet nodig.
Ook komt een volume shampoo niet tot zijn recht als u tegelijkertijd een shampoo voor glad en zacht haar gebruikt.

Gezien bovenstaande informatie is het dus heel belangrijk te zorgen dat de producten die u gebruikt op elkaar zijn afgestemd en let er, zeker bij haarverzorgs- en styling producten op dat het motto is: beter te weinig dan te veel !

Over de schrijver
Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 23 Apr 2013

Eerdere reacties: Hallo, ik zoek een leuk kapsel voor jongens met halflang haar.voor de leeftijd van 7-8 jaar. kunt u mij helpen? m.v.g. Anita lammers uit Amsterdam anita L amsterdam op 27.04.2009. 17:15 Hallo Anita, Dat is een moeilijke vraag want veel modellen zijn uiteraard kappersmodellen en kappers knippen graag. Dus moeilijk te vinden. Maar misschien krijg je wat inspiratie door de afbeeldingen die ik speciaal voor jouw gezocht en geplaatst heb hierboven. Veel succes, Marga Dobma Marga Dobma op 28.04.2009. 13:05 Hallo, mijn haar is heel droog in de punten en boven op me hooft is het juist een beetje vet hoe kan ik dat mooi maken? en wat voor kapsel kan ik dan het best nemen? ik heb nou lang(net over mijn schouders). Sanne Sanne op 22.06.2009. 16:56 hallo, ik heb een vraag, mijn haar is in de punten heel droog terwel het boven in just weer een beetje vet is hoe kan ik dat mooi maken en wat voor kapsel kan ik dan het best nemen want ik heb nu half lang haar(net over mijn schouder) en heel dik een hele volle bos met haar ik heb nu meestal een staart maar ik wil wel een iets anders. Sanne Sanne op 23.06.2009. 19:31 hallo ik heb zwart krullend haar en het staat alsof ik me haar niet heb gekamd maar zelfs als ik het was of kam gaat het ontploft zitten ik doe daarom altijd een knotje in maar ik wil iets leuks dat bij me gezicht past ik heb een ovaal hoofd en wil wel wat anders dan dat knotje het is ook erg droog en pluizend!!!kunnen jullie me pleas helpen want ik zit er echt mee!!! [paloma op 21.02.2011. 18:51 Hallo Paloma, Kan me voorstellen dat je soms ten einde raad bent. Maar zo moeilijk is het echt niet! Koop eens een haarmasker voor gevoelig haar en begin eens met het op je haar te doen (volg gebruiksaanwijzing!)nadat je het eerst heb gewassen met een shampoo voor gevoelig haar en met lauw water (zowel wassen als goed naspoelen). Daarna stylen zoals gewoonlijk, vooral nooit te heet! Een klein stukje laten knippen of alleen punten wil ook helpen. Verder kan je, als je zoals jij een ovale gezichtsvorm hebt alle kapsels dragen die je mooi zullen staan. Wat dat betreft ben je een geluksvogel! En als je haar weer mooi glanzend is geworden en mooi zit (ook na het wassen spoelen met lauw water met daarin een klein scheutje natuurazijn wil goed helpen.) ben jij, dat weet ik zeker een gelukkig mens. Laat je het resultaat fff horen? Succes, Marga Dobma Marga Dobma op 23.02.2011. 14:50 wat is n goede haarborstel voor kind krullend haar de kleijn op 16.03.2011. 12:49 Geachte mijnheer/mevrouw de Kleijn, Vooral is heel belangrijk dat u een borstel heeft met natuurlijk haar en niet een met kunststof haren.Marga Dobma Marga Dobma op 19.03.2011. 12:46

Reactie plaatsen