Geen categorie
Lillian Nelissen
Geen categorie
4 min
2

Een "moderne" permanent; het kan precies zo u het wil !

4 min
2

Permanent is soms een beladen woord omdat de meeste mensen daarbij denken aan kleine oma krulletjes en die wil niemand meer (behalve sommige oma’s).

Permanent

wil zeggen dat de haren ‘permanent = duurzaam’ in een andere vorm worden gebracht door middel van chemie.
Om het proces goed te begrijpen kijken we eerst hoe een haar exact groeit.
De haarwortels bevinden zich in het lederhuidgedeelte van de huid; het gebied waar men bloedvaten aantreft.

Rondom de haarbol vindt men veel bloedvaten en het bloed voorziet dit gebied van voedingsstoffen; suikers, vetzuren en aminozuren, met daarnaast allerlei stoffen die functioneren als zogenaamde biokatalysatoren; stoffen die onontbeerlijk zijn voor het in gang houden van leven (bio). Ook vindt men in het bloed hormonen, die in belangrijke mate het celleven beïnvloeden.
In de haarbulbus bevinden zich cellen die zich continue delen. Zo ‘groeit’ het haar.


Tekening haarbulbus

In het onderste deel ligt de haarkiem, hier vindt celdeling plaats en groeit het haar.

Wanneer de cellen vol groeit zijn vinden er in de cellen ingewikkelde chemische, biologische processen plaats maar het resultaat van al deze processen is dat er verschillende aminozuren in een bepaalde volgorde aan elkaar gekoppeld worden waardoor uiteindelijk hele fijne vezeltjes ontstaan. Een van de aminozuren die we vaak tegenkomen is het aminozuur Cystine, wat gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van zwavel. Steek maar eens een haar aan, dan ruik je de zwavel.
De fijne vezeltjes vormen samen grotere vezels en uiteindelijk haarbundels. Rafel maar eens een stukje touw uit elkaar, dan heb je een indruk hoe het haar is opgebouwd.

Als we gaan permanenten maken we gebruik van de grote hoeveelheid zwavel want aangezien zwavelatomen elkaar aantrekken bestaat er een grote binding tussen de bundels, vezels en vezeltjes. Zie deze zwavelbindingen maar als bruggetjes tussen de verschillende onderdelen.

Waaraan moet een goede permanent voldoen?

Er zijn een aantal criteria waaraan we moeten voldoen als we succesvol een permanent willen zetten. Deze criteria zijn;

Wat is de conditie van het haar.

Als haar aangetast is door natuurlijke poreusiteit, kleuringen of deelkleuringen dan wil dat zeggen dat de biologische en chemische toestand van het haar niet ‘normaal’ is. Zouden we nu zomaar gaan permanenten dan zou het haar veel meer schade oplopen dan nodig is. De kapper moet het haar eerst weer biologische en chemisch in balans brengen (voor zover dat kan) en zal dus het haar moeten voorbehandelen.

Dat gebeurt door essentiële vetzuren aan te brengen en mineralen die door de veroorzaakte schade uit het haar verdwenen zijn.

Welke wikkeling pas ik toe?

Wat is het doel van de permanent; wil ik krullen? Wil ik alleen beweging? Wil ik veel krullen, veel beweging, weinig beweging, alleen een ondersteuning voor het kapsel? Het antwoord op deze vragen bepaalt de keuze van doorsnede van de wikkels, de keuze van de afstand van de wikkels de keuze van de vloeistof en de inwerkingstijd.

Hoe is de natuurlijke valling?

De permanent dient deze te ondersteunen, ongeacht het kapsel wat erop volgt. Mensen maar ook haren laten zich NIET dwingen!

Vakmanschap

Iedereen kan wel een rolletje indraaien, ergens vloeistof op aanbrengen, de gebruiksaanwijzing volgen en klaar is kees…..maar niet heus!

De kapper moet heel goed weten met wat en wie hij te doen heeft. Hij moet zijn ervaring inzetten om u datgene te geven wat u graag wilt (als dat kán!) en rekening houden met tal van factoren om ervoor te zorgen dat u ook tevreden de deur uitgaat en plezier heeft van de permanent.

Nabehandeling

Men dient zich goed te realiseren dat het permanentproces schadelijk is voor de conditie van het haar. Echter; haar kan daar wel tegen mits het goed voor- en nabehandeld wordt.

Ook de thuisverzorging is van essentieel belang!

Want wat gebeurt er in feite? Een chemische vloeistof – de permanentvloeistof – verandert de natuurlijke chemische balans omdat de zwavelbruggen eerst verbroken worden, het haar in een nieuwe vorm wordt gelegd ( de wikkels) en vervolgens wordt de chemische balans weer hersteld. Maar herstellen wil niet zeggen dat de oorspronkelijke staat terugkeert!
Men dient zich dus goed te realiseren dat het haar van de ene chemische staat in een andere chemische staat wordt gebracht en dit heeft consequenties.

Conclusie

een permanent is een alledaagse toegepaste methode van kappen om de haren in een vorm te brengen die gewenst is. Er is niets tegen het permanenten van het haar en tienduizenden vrouwen en mannen zijn er erg gelukkig mee. Maar zoek wel een vakman uit!

Indien het resultaat tegenvalt ligt dat óf aan de conditie van uw haar óf aan de kapper die zijn vak niet verstaat.

 

Gastspreker en topkapper: TOM VERMEULEN

Hieronder enige foto’s van een bruidkapsel door Tom Vermeulen

 

Reacties
Categorieën